Έσπασαν τα επενδυτικά κοντέρ οι «αγροstartup» το 2018 – Ξεπέρασαν τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ

start up k1

Μ ε σπασμένα φρένα αναπτύσσεται ο τομέας των αγροτικών startup και ιδιαίτερα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται ή συνδέονται με την παραγωγική διαδικασία και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ετήσια απολογιστική έκθεση του AgFunder, οι εν λόγω επιχειρήσεις σημείωσαν ρεκόρ ρυθμού ανάπτυξης το 2018 (44,3%).

Ενδεικτικό της αλματώδους ανάπτυξης των καινοτόμων επιχειρήσεων αυτής της κατηγορίας είναι τόσο το ύψος των κεφαλαίων που εισέρρευσαν σε αυτές (ξεπέρασαν τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ), όσο και το γεγονός ότι τα κεφάλαια συγκεντρώθηκαν στα αρχικά στάδια προσέλκυσής τους. Μάλιστα, οι συμφωνίες κατά την «εμβρυακή φάση», το στάδιο δηλαδή αμέσως μετά τη δημιουργία των εταιρειών, ξεπέρασε τα 600 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 50% σε σχέση με το 2017. Συνολικά, οι επενδύσεις που έγιναν σε αγροstartup κατέλαβαν το 41% των συνολικών επενδύσεων (14,98 δισ. ευρώ). Στον αντίποδα, οι επενδύσεις που αφορούν περισσότερο συμβατικές, «παραδοσιακού τύπου» επιχειρήσεις που τοποθετούνται στα στάδια της αλυσίδας «μετά τον παραγωγό» (διακίνηση, διάθεση και κατανάλωση αγροτικών προϊόντων) ανήλθαν σε 8,86 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας ανάπτυξη 41,8%, προσελκύοντας όμως τα ανωτέρω κεφάλαια σε μεταγενέστερα κυρίως στάδια.

Σε άνοδο αγροβιοτεχνολογία και ευφυείς αισθητήρες

Συνολικά, οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε επιχειρήσεις (νεοφυείς και μη) του αγροδιατροφικού τομέα, συμπεριλαμβάνοντας όλα τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής και διακίνησης αγροδιατροφικών προϊόντων προσέγγισαν τα 15 δισ. ευρώ και προήλθαν από 1.776 μοναδικούς επενδυτές. Ως προς τις τάσεις που κυριάρχησαν στις ανωτέρω επενδύσεις, ξεχώρισαν τα εξής συμπεράσματα:

  1. Η αγορά της αγροδιατροφικής τεχνολογίας εισέρχεται στο στάδιο της ωρίμανσης.
  2. Οι επενδύσεις σε μεγάλες αλυσίδες φυσικών καταστημάτων συνεχίζουν να συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα ποσά χρηματοδότησης, παρά την πληθώρα επιλογών.
  3. Οι τεχνολογίες που συνδέουν τον αγρότη με τον καταναλωτή ανεβαίνουν διαρκώς, καθώς το 2018 έγιναν 167 συμφωνίες, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν, μεταξύ άλλων, εταιρείες αγροβιοτεχνολογίας, ρομποτικής, ιχνηλασιμότητας και περιβαλλοντικές εφαρμογές ευφυούς γεωργίας (αισθητήρων).

Οι κυριότερες επενδύσεις σε τεχνολογίες αγροδιατροφής

  • 23% Αλυσίδες καταστημάτων
  • 21% Ηλεκτρονικά μανάβικα
  • 14% Ψηφιακές Τεχνολογίες (IoT – Αισθητήρες & Ιχνηλασιμότητα)
  • 10% Λιανεμπόριο
  • 9% Αγροβιοτεχνολογία
  • 23% Λοιπές τεχνολογίες