Εσπεριδοειδή: Σε έξαρση η μύγα της Μεσογείου σύμφωνα με το δίκτυο παγίδευσης

10/10/2024
3' διάβασμα
esperidoeidi-se-exarsi-i-myga-tis-mesogeiou-symfona-me-to-diktyo-pagidefsis-334567

Αυξημένες συλλήψεις της μύγας της Μεσογείου στις περιοχές του δικτύου παγίδευσης για τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών καταγράφει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου. Πιο αναλυτικά, οι πρώιμες ποικιλίες πορτοκαλιών και μανταρινιών ωριμάζουν, οι καρποί αλλάζουν χρώμα και γίνονται επιδεκτικοί προσβολής. Ποικιλίες που ωριμάζουν πιο αργά, αποφεύγουν συνήθως σοβαρές προσβολές λόγω μειωμένης δραστηριότητας του εντόμου σε χαμηλές θερμοκρασίες. Με βάση τις οδηγίες του Περιφερειακού Κέντρου συστήνεται:

  • Καταπολέμηση με εγκεκριμένα σκευάσματα για την καλλιέργεια. Οι ψεκασμοί κάλυψης επαναλαμβάνονται ανάλογα με την ένταση της προσβολής, τη δράση του εντομοκτόνου που χρησιμοποιείται και το χρόνο συγκομιδής. 
  • Η περίοδος συγκομιδής των εσπεριδοειδών είναι μεγάλης διάρκειας. Αυτός είναι ο λόγος που επιβάλλεται οι αγρότες να επιλέγουν κατάλληλα φάρμακα για να μην υπάρχουν υπολείμματα στους καρπούς και να τηρείτε τα χρονικά όρια ασφαλείας από την επέμβαση έως τη συγκομιδή όπως αναγράφεται στις ετικέτες των φυτοπροστατευτικών. 
  • Παράχωμα σε βάθος, καταστροφή ή απομάκρυνση από τον οπωρώνα των προσβεβλημένων καρπών βοηθά στη μείωση των προσβολών.

Κομμίωση Λαιμού 

Το Περιφερειακό Κέντρο δίνει επίσης οδηγίες και για την αντιμετώπιση της κομμίωσης του λαιμού. Όπως καταγράφεται, η ασθένεια οφείλεται σε μύκητες που μεταδίδονται με το έδαφος και προσβάλλουν την περιοχή του λαιμού, τον κορμό μέχρι ύψος 60-80 εκ., τις επιφανειακές ρίζες κοντά στον κορμό και τους κλάδους που βρίσκονται κοντά στο έδαφος. Στο σημείο της προσβολής εξωτερικά ο φλοιός φαίνεται σκοτεινότερος, ελαφρά βυθισμένος, μοιάζει σαν «βρεγμένος» και παρουσιάζει σκίσιμο από όπου εκκρίνεται κόμμι. Η μόλυνση διαχέεται εσωτερικά του φλοιού, στο κάμβιο και το ξύλο όπου παρατηρείται καστανός μεταχρωματισμός. Τα προσβεβλημένα δέντρα εμφανίζουν καχεκτική βλάστηση, χλωρωτικά φύλλα, έντονη φυλλόπτωση και ξηραίνονται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Συχνά προσβάλλονται και οι καρποί, ιδιαίτερα αυτοί που βρίσκονται χαμηλά στις ποδιές των δέντρων. Οι μολύνσεις των καρπών ενώ γίνονται στον οπωρώνα εκδηλώνονται ως σήψεις κατά την αποθήκευση και μεταδίδουν την ασθένεια στους υγιείς καρπούς με την επαφή προκαλώντας σοβαρές ζημιές.

Σύμφωνα με τα προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης συστήνεται:

  • Η χρήση εύρωστου και υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού και ανθεκτικών υποκειμένων όπως η νεραντζιά στην εγκατάσταση νέου οπωρώνα. – Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται σε ύψος 50-70 εκ. ώστε όταν τα δενδρύλλια φυτεύονται στην οριστική τους θέση να διατηρείται απόσταση των εμβολίων από το έδαφος. 
  • Εξισορροπημένα ποτίσματα και καλή αποστράγγιση του εδάφους.
ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: