Ετήσια Συνέλευση Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών – Κ. Σκρέκας: Προτεραιότητά μας η μείωση του κόστους παραγωγής

Ετήσιο Συνέδριο Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών - Κ. Σκρέκας: Προτεραιότητά μας η μείωση του κόστους παραγωγής

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο συνεδριακό κέντρο της Καλαμπάκας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας παρουσίασε, στο ετήσιο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ), το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη των αγροτών και της Υπαίθρου με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας,με αρωγό τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι επενδύσεις σε αγροτικά φωτοβολταϊκά, οι οποίες, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, ξεπάγωσαν πριν από μερικά χρόνια χάρη στις προσπάθειες του ΠΣΑΦ. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στις πρόσφατες κυβερνητικές πρωτοβουλίες ώστε να καταστούν οι επενδύσεις αυτές βιώσιμες και να αποφέρουν ένα επιπλέον έσοδο στον αγρότη ώστε να παραμείνει στον τόπο του.

Κόστος παραγωγής και προστιθέμενη αξία οι πυλώνες της Ανταγωνιστικότητας

Ο κ. Σκρέκας ξεκίνησε την εισήγησή του ευχαριστώντας τους συντοπίτες του για τη στήριξή τους ενώ ευχαρίστησε επίσης τον πρωθυπουργό «που μου έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε πράξη όλα όσα σκεφτόμασταν και δεσμευόμασταν προεκλογικά», όπως είπε. Για να προσθέσει: «Μετά από οκτώ χρόνια ήρθε η ευκαιρία να θέσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην υπηρεσία του αγρότη». Ο υφυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στον στόχο – και προτεραιότητα  της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή – όπως είπε, βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα μέσω δύο πυλώνων: Τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση της τιμής πώλησης των προϊόντων. Συνεχίζοντας ο ίδιος τόνισε: «Θέλουμε να μείνετε στα χωράφια σας , να συνεχίσετε να καλλιεργείτε, να μπορείτε να επενδύετε,  να ζήσετε τις οικογένειές σας και να έρθουν και τα παιδιά σας να ασχοληθούν με το επάγγελμα, έχοντας την ελπίδα ότι θα έχουν μια καλή ζωή και θα νιώθουν ασφάλεια». 

Ο πρωτογενής τομέας, «ατμομηχανή» ανάπτυξης της οικονομίας

Ο κ. Σκρέκας παρέθεσε ορισμένα στοιχεία που καταδεικνύουν τη σπουδαιότητα του πρωτογενούς τομέα στην ελληνική οικονομία. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι πάνω από 800.000 άτομα ασχολούνται με τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία ενώ το 30% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας προέρχεται από τον αγροτικό τομέα. Προσδίδοντας έμφαση στο γεγονός ότι «η Ελλάδα αντίθετα με ό,τι λέγεται, παράγει»  εξέφρασε την ισχυρή πεποίθηση ότι ο πρωτογενής τομές μπορεί να αποτελέσει τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. 

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στα εμπόδια και τα προβλήματα που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή, κάνοντας λόγο για το υψηλό κόστος ενέργειας του Έλληνα παραγωγού που αντιστοιχεί στο 23%, πολύ πάνω, όπως είπε από το 12% (ή και λιγότερο) που είναι το αντίστοιχο κόστος για τον Ευρωπαίο αγρότηστα περισσότερα Κράτη – Μέλη. «Ένα κομμάτι αυτού του κόστους σχετίζεται με το αγροτικό πετρέλαιο, κάτι που εξετάζουμε συνεχώς ως κυβέρνηση και αναζητούμε τον δημοσιονομικό χώρο» ανέφερε.

Χρηματοδοτικά εργαλεία για βιώσιμες επενδύσεις ΑΠΕ

Εισερχόμενος στο θέμα του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στην πρόσφατη ρύθμιση που επιτρέπει στους παραγωγούς να πωλούν το 75% του πλεονάσματος της παραγόμενης ενέργειας, κάτι που όπως εξήγησε με αριθμητικό παράδειγμα, αφενός τους επιτρέπει να αποπληρώσουν την επένδυσή τους, αφετέρου τους αφήνει ένα πρόσθετο εισόδημα ώστε να παραμείνουν στο χωράφι, μετά την απόσβεση της επένδυσης. Στην παραπάνω ρύθμιση προστέθηκε όπως υπενθύμισε, η δυνατότητα εγκατάστασης αγροτικού φωτοβολταϊκού σε έως και 1% της γης υψηλής παραγωγικότητας της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας.  «Έτσι ο μικρομεσαίος αγρότης μπορεί να κατασκευάσει το φωτοβολταϊκό του δίπλα στην πομόνα», τόνισε. Η τρίτη αναγκαία παρέμβαση η οποία και έγινε, ήταν, κατά τον κ. Σκρέκα, η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά. Αυτό όπως είπε επιτυγχάνεται μέσα από το χρηματοδοτικό εργαλείο του Ταμείου Εγγυήσεων που επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να παράγουν δάνεια ζητώντας μειωμένες εγγυήσεις από τους επενδυτές – δανειολήπτες. Το δεύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο που καθιστά βιώσιμες τις επενδύσεις σε αγροτικά φωτοβολταϊκά, επιτρέπει στους παραγωγούς τη λήψη δανείων με ευνοϊκούς όρους, όπως περίοδο χάριτος έως 3 χρόνια και περίοδο αποπληρωμής έως 6,7 ή 8 χρόνια, εξήγησε.

Κ. Σκρέκας: «Δεν αρκεί η προτεραιότητα αν δεν υπάρχουν δίκτυα»

Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του υφυπουργού για το ζήτημα της προτεραιότητας λήψης όρων σύνδεσης στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ σε αγροτικά φωτοβολταϊκά, καίριο αίτημα του Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών για το οποίο όπως γνωστοποιήθηκε από τον πρόεδρο του ΠΣΑΦ Κώστα Σπανούλη αναμένονται σύντομα εξελίξεις. Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, απευθυνόμενους στον πρόεδρο του Συνδέσμου και στα μέλη του, «θα πρέπει να πιέσετε τους αρμόδιους για να αναβαθμίσουν τα υφιστάμενα δίκτυα». 

Αφήνοντας το θέμα των φωτοβολταϊκών,  αναφέρθηκε σε δύο πολύ σημαντικά κατά τον ίδιο ζητήματα για την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα: Πρώτον, την επίλυση των προβλημάτων της άρδευσης και την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης ύδατος. Όπως μάλιστα γνωστοποίησε, η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζεται την επίλυση του ζητήματος. Το δεύτερο ζήτημα κατά τον ίδιο είναι η αλλαγή φιλοσοφίας του Έλληνα αγρότη όσον αφορά στη συνεργασία και τη συμμετοχή του σε συλλογικά σχήματα.

Όπως υποστήριξε, μόνο μέσω της συνεργασίας θα μπορέσουνοι παραγωγοί να αποκτήσουν τα μεγέθη εκείνα και τους όγκους που θα τους καταστήσουν ανταγωνιστικούς στη διεθνή αγορά. Κλείνοντας, ο κ. Σκρέκας εξέφρασε τη θέση ότι η κυβέρνηση και τα στελέχη της είναι ανοιχτά σε προτάσεις και σε διάλογο ώστε, «να αποκτήσει ξανά ο πρωτογενής τομέας τον ηγετικό του ρόλο την ελληνική οικονομία και να παραμείνει η Ύπαιθρος ζωντανή».

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ με τις σημαντικότερες τοποθετήσεις του συνεδρίου του ΠΣΑΦ στο φύλλο της «ΥΧ» που θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη Παρασκευή 17/10.