Έτοιμο να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές το σκόρδο Πλατυκάμπου

Με στόχο να προβληθεί το τοπικό, παραδοσιακό σκόρδο μέσα από διάφορα πολιτιστικά δρώμενα, να ταυτιστεί το άρρηκτα συνδεδεμένο με την περιοχή αυτό προϊόν με την τοπική πολιτιστική παράδοση, αλλά και μέσα από τη γιορτή να προβληθούν και άλλα τρόφιμα – αγαθά του τόπου, ώστε να συνδεθεί η τοπική παραγωγή με το συνεταιριστικό πνεύμα, πραγματοποιήθηκε, παρουσία πλήθος κόσμου στον Πλατύκαμπο Λάρισας το Φεστιβάλ Σκόρδου.

Η ατμόσφαιρα ήταν γιορτινή, όχι μόνο γιατί το γεμάτο ευωδία φεστιβάλ, μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω των περιορισμών της πανδημίας του κορωνοϊού, επανέκαμψε δριμύτερο, αλλά και γιατί το σκόρδο έχει θέσει τις βάσεις να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές.

Διεθνές ενδιαφέρον

Δεν είναι τυχαίο ότι οι τοπικοί φορείς που χαιρέτισαν στη γιορτή στάθηκαν ιδιαίτερα στη μεγάλη προοπτική που μπορεί να καταστήσει το σκόρδο Πλατυκάμπου εθνικό προϊόν, καθώς τα εργαστηριακά αποτελέσματα έχουν αποδείξει ότι διαθέτει μοναδικές φαρμακευτικές ιδιότητες.

Με καμάρι ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, υποδεχόταν τους επισήμους στο περίπτερο του συνεταιρισμού και τους ενημέρωνε πως το σκόρδο Πλατυκάμπου, μετά τις απαιτούμενες ενέργειες, διαθέτει πλέον το σήμα πιστοποίησης AFQ με την ονομασία e-Ntopio Platikampou και είναι το καλύτερο σκόρδο από άποψη διατροφικής αξίας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Δικαιολογημένα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από χώρες, όπως Ιαπωνία και Ολλανδία, για να αξιοποιηθεί ως φαρμακευτικό προϊόν, ιδιαίτερα ευεργετικό για την ανθρώπινη υγεία, μέσω της πιστοποίησης που έχει λάβει, με γνώμονα την υγεία και την ευεξία του ανθρώπου.

Όπως τονίστηκε στο φεστιβάλ, το σκόρδο Πλατυκάμπου θα πρέπει να αποκτήσει τη δική του ταυτότητα και, κατ’ επέκταση, προστιθέμενη αξία, μέσω της ευρωπαϊκής πιστοποίησης που μπορεί να λάβει ως προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), «κάτι για το οποίο θα πρέπει να προστρέξουν από κοινού τόσο οι συνεταιρισμοί της περιοχής, όσο και η δημοτική αρχή Κιλελέρ».

Ικανοποίηση παραγωγών

Στο μεταξύ, μετά από όσα έχουν συμβεί σε σειρά αγροτικών προϊόντων αναφορικά με τις καιρικές συνθήκες και τις τιμές που κυριαρχούν στην αγορά, οι ντόπιοι παραγωγοί σκόρδου έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν. Κι αυτό γιατί οι φετινές τιμές είναι λίγο πάνω από τα περσινά επίπεδα.

«Πάλι καλά, αν σκεφτούμε ότι φέτος διπλασιάστηκε το κόστος παραγωγής. Πέρυσι, οι συμφωνίες στη συγκομιδή ξεκίνησαν με 13-14 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος, κεφάλι) και στο τέλος της περιόδου έφτασαν τα 18 λεπτά. Φέτος, προσδοκούμε να πουλήσουμε γύρω στα 2 ευρώ το κιλό, δηλαδή 1.200 ευρώ το στρέμμα», δήλωσε στην «ΥΧ» ο κ. Κουκούτσης.