Γεια σας! Ενδιαφέρομαι να ενημερωθώ για την πρακτική εφαρμογή της εφυούς γεωργίας. Ευχαριστώ!
Ελένη Μαγουλά, Κέρκυρα
Η ευφυής γεωργία βρίσκει εφαρμογή σε πολλές και διαφορετικές καλλιέργειες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Οι υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή διαχείριση των εισροών όπως λιπάσματα, φυτοφάρμακα και αρδευτικό νερό, στη βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας της παραγωγής και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της παραγωγής, μεταξύ άλλων. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στα σχετικά άρθρα που συχνά δημοσιεύει η Ύπαιθρος Χώρα.
Καλησπέρα σας. Διάβασα για πρώτη φορά την έννοια 'ευφυής γεωργία ' εδώ μέσα στο σάιτ σας. Αν κατάλαβα σωστά και για να το πω πολύ απλά ,πρόκειται για την τεχνολογική εγκατάσταση διαφόρων εργαλείων στο χωράφι που θα βοηθάει τον αγρότη να προστατευτεί από τα εκάστοτε θέματα που προκύπτουν? έντονες καιρικές συνθήκες, επέλαση διαφόρων ζιζανίων , τι λίπασμα θα πρέπει να ρίχνει στο κάθε δέντρο κτλ. σωστά κατάλαβα? είναι ένα σύστημα που δίνει στον αγρότη τη ματιά να 'βλέπει' μέσα στο χωράφι του? ευχαριστώ πολύ
Χριστιάνα Τσιρώνη, Άρτα
Όπως πολύ σωστά αναφέρετε, η ευφυής γεωργία είναι ένα σύστημα που δίνει στον αγρότη τη δυνατότητα να “βλέπει” και να “ακούει” το χωράφι του, για να καταλαβαίνει καλύτερα τις ανάγκες του – αλλά και πολύ περισσότερα από αυτό. Η ευφυής γεωργία δεν είναι όμως μόνο ο τεχνολογικός εξοπλισμός, αλλά ο συνδυασμός επιστημονικής γνώσης των ερευνητών, της εμπειρίας των γεωπόνων, των δεδομένων από διάφορες πηγές και άλλων. Αυτός ο συνδυασμός είναι που οδηγεί στην παροχή έγκυρων συμβουλών για την άρδευση, τη λίπανση και τη φυτοπροστασία της καλλιέργειας.
Με ποιους τρόπους και μέσα μπορεί η ευφυής γεωργία να να φανεί χρήσιμη στην καλλιέργεια και συγκομιδή βρώσιμου και ελαιοποιησιμου ελαιόκαρπου;
Χρονόπουλος Βασίλειος, Μεσσήνη Μεσσηνίας
Με την ευφυή γεωργία μπορείτε να έχετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της παραγωγής σας. Η συμβουλή ευφυούς γεωργίας σας ενημερώνει για το πότε να ποτίσετε και πόσο, για τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα ελαιόδεντρά σας, σε ποια μορφή και πότε, για το πότε υπάρχει πραγματικός κίνδυνος προσβολής των ελαιοδέντρων σας από έντομα και ασθένειες και το πότε είναι η καλύτερη στιγμή να ψεκάσετε, κ.ο.κ.. Η ευφυής γεωργία βρίσκει εφαρμογή τόσο σε βρώσιμη όσο και σε ελαιοποιήσιμη ελιά, και στο παρελθόν έχουμε παρουσιάσει επιτυχημένα παραδείγματα εφαρμογής της ευφυούς γεωργίας στην ελιά και πιο συγκεκριμένα στη Μεσσηνία.
Καλήσπερα..έχω ένα κτήμα 122στρεμματων μονοκόμματο στο Νεοχώρι Μεσολογγίου 1500 μέτρα από το σπίτι.. ενδιαφέρομαι για ευφυή καλλιέργεια..παρακαλώ όπως επικοινωνήσετε μαζί μου.. ευχαριστώ!!
Σωκράτης, Νεοχώρι Μεσολογγίου
Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας για την καλλιέργειά σας θα πρέπει να επικοινωνήσετε με κάποιον από τους παρόχους τέτοιων υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Κατά καιρούς έχουμε παρουσιάσει αρκετές περιπτώσεις επιτυχημένης εφαρμογής τέτοιων υπηρεσιών μέσα από άρθρα μας.
Ποιο το κόστος εγκαταστασης της ευφυούς γεωργίας σε ελαιοκτήματα και σε αμπέλια και τι περιλαμβάνει? Υπάρχει επιδότηση? Με ποιον να επικοινωνήσω?
Γιώργος Ελευθεράκης, Ιεράπετρα Κρήτης
Το κόστος για την εγκατάσταση ενός συστήματος ευφυούς γεωργίας, ή για την πρόσβαση στις υπηρεσίες ενός τέτοιου συστήματος, μπορεί να διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία . Υπήρχε η δυνατότητα επιδότησης της επένδυσης σε σύστημα ευφυούς γεωργίας μέσα από το Μέτρο 4 / Υπομέτρο 4.1 - Επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις (Σχέδια Βελτίωσης) το οποίο όμως έχει κλείσει. Υπάρχει ανοιχτή συζήτηση για την επιδότηση της από διάφορους φορείς αλλά τίποτε συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή. Θα σας προτείναμε να επικοινωνήσετε απευθείας με κάποιους από τους παρόχους υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας, πολλούς από τους οποίους έχει παρουσιάσει μέσα από άρθρα της η ΥΧ, για να ενημερωθείτε για τις παροχές και το κόστος για τη δική σας εκμετάλλευση σε κάθε περίπτωση.