Έχει ζήτηση το σκόρδο, παραμένουν σταθερές οι εκτάσεις

Στο αρχικό στάδιο και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα συνεχίζεται η ανάπτυξη των φυτών του σκόρδου σε όλες τις περιοχές της χώρας. Η φύτευση ολοκληρώθηκε προς τα τέλη Νοεμβρίου, με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις να παραμένουν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Κυρίαρχη, επίσης, παραμένει η έλλειψη του προϊόντος στην εγχώρια αγορά, η οποία καλύπτεται σε σημαντικό βαθμό από κινέζικα και ισπανικά. Η μειωμένη εκμηχάνιση της καλλιέργειας, η αδυναμία εξεύρεσης εργατικών χεριών και η γήρανση των παραγωγών είναι παράγοντες που επηρεάζουν την επέκταση της καλλιέργειας.

Για σταθερές εκτάσεις καλλιεργούμενες με σκόρδα κάνει λόγο ο Αχιλλέας Ντάντης, παραγωγός από τη Γαλήνη Λάρισας. Όπως ο ίδιος επισημαίνει, πρόκειται για μία καλλιέργεια εντάσεως εργασίας, που απαιτεί όσο το δυνατόν περισσότερα χέρια.

«Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, καλύπταμε τις ανάγκες των εργασιών με προσωπική, ως επί το πλείστον, απασχόληση. Οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν γεράσει και δεν αντέχουν στις δυσκολίες που απαιτεί το επάγγελμα, ενώ ελάχιστα από τα νέα παιδιά μπαίνουν στον χώρο αυτόν».

Ο ίδιος μας ενημέρωσε ότι στην ευρύτερη περιοχή του Πλατυκάμπου καλλιεργούνται περίπου 2.300 στρέμματα και δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει κάποια μεταβολή. Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, ο κ. Ντάντης είπε ότι κυμάνθηκαν μεσοσταθμικά στα 13 λεπτά το τεμάχιο για την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο ή στο 1,20 ευρώ το κιλό.

Μειωμένα τα στρέμματα στη Νέα Βύσσα, καλές όμως οι τιμές

Για μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κατά 15% κάνει λόγο ο Τάσος Γιακμογλίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Νέας Βύσσας Ορεστιάδας. Τόνισε ιδιαίτερα το θέμα των εργατικών χεριών και τη γήρανση των παραγωγών που ασχολούνταν με το σκόρδο.

Έκανε, επίσης, λόγο για μία καλή τιμή στο σκόρδο, η οποία ξεπερνά τα 2 ευρώ το κιλό σε σχέση με το 1,60 που πουλήθηκε την προηγούμενη χρονιά. «Το προϊόν έχει πουληθεί πριν από τα Χριστούγεννα και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα για τη μεγάλη ζήτηση που έχει. Εκείνο, όμως, που μας προβληματίζει είναι ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε τις αγορές, λόγω της μειωμένης παραγωγής μας».

Μικρή η άνοδος στα Ψαχνά Ευβοίας

Πάνω από 1.000 στρέμματα καλλιεργούνται φέτος στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών στην Εύβοια, σε σύγκριση με τα 900 περίπου της προηγούμενης χρονιάς. Η μεταβολή αυτή, όπως αναφέρει ο Δημήτρης Κίττας, παραγωγός από τα Ψαχνά, «είναι οριακή και έτσι θα συνεχιστεί για το επόμενο διάστημα». Εστιάζοντας στο θέμα της εμπορίας του προϊόντος, ο κ. Κίττας δηλώνει ότι η ζήτηση από την πλευρά των εμπόρων είναι ανεβασμένη, «αυτό εξάλλου το δείχνουν και οι συμβάσεις που έκαναν με παραγωγούς, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες της ζήτησης που έχουν».

Αναφερόμενος, τέλος, στο θέμα των τιμών, είπε ότι την προηγούμενη περίοδο πούλησαν ακόμη και 15 λεπτά το τεμάχιο, υπολογίζοντας περίπου 17.000 τεμάχια εμπορεύσιμα το στρέμμα.

Ενδιαφέρον για το βιολογικό

Για το θέμα της ζήτησης από τις αγορές του εξωτερικού έκανε αναφορά και ο Βασίλης Μακατός, μεταποιητής της εταιρείας Campus από τη Λάρισα. «Η ζήτηση του ελληνικού σκόρδου από τις αγορές του εξωτερικού ανεβαίνει κατακόρυφα. Εμείς προσπαθούμε να την καλύψουμε μέσω της συμβολαιακής γεωργίας και, παράλληλα, επιχειρούμε να εφαρμόσουμε νέες μεθόδους μεταποίησης του προϊόντος με μηδενική ενέργεια, χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, θερμοκήπια για την ξήρανση των βολβών».

Επίσης, ο κ. Μακατός κάνει ιδιαίτερη αναφορά για τη ζήτηση βιολογικού σκόρδου, λέγοντας ότι «τα μηνύματα για τα βιολογικά σκόρδα από τις αγορές του εξωτερικού είναι σημαντικά και για τον λόγο αυτόν προσπαθούμε να εντάξουμε στις δραστηριότητές μας και τις βιολογικές καλλιέργειες».