Ευθύμης Φωτεινός, νέος πρόεδρος της ΔΟΒ στην «ΥΧ»: «Το ποιοτικό και ξερό βαμβάκι πρέπει να πληρώνεται ανάλογα»

Απόλυτα συνειδητοποιημένος για τις ευθύνες, αλλά και τις προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί, αναλαμβάνοντας το τιμόνι της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, εμφανίζεται ο νέος πρόεδρος της Οργάνωσης, Ευθύμης Φωτεινός.

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις αρχαιρεσίες της περασμένης Παρασκευής, ο γνωστός συνεταιριστής (αντιπρόεδρος από το 2007 της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών «ΕΑΣ Θεσσαλονίκης»), εμφανίζεται ενωτικός στον λόγο του και προαναγγέλλει πρωτοβουλίες, που θα συμβάλουν στην προώθηση του ελληνικού βάμβακος, ενισχύοντας ταυτόχρονα το εισόδημα των καλλιεργητών.

«Η επανασύσταση της Διεπαγγελματικής το 2016 ήταν ένα φιλόδοξο εγχείρημα. Ήταν η πρώτη φορά που εκκοκκιστές και παραγωγοί κάθισαν στο ίδιο τραπέζι με την προοπτική, μέσα από τον μεταξύ τους διάλογο, να προκύψει ένα καλό αποτέλεσμα για ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του προϊόντος», λέει στην «ΥΧ».

«Κοιτάζοντας πίσω, νομίζω ότι από αυτόν τον διάλογο βγήκε ένα καλό αποτέλεσμα και το πρόσημο είναι αναμφισβήτητα θετικό για το βαμβάκι. Άλλωστε, τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι αγρότες έχουμε ως κοινό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του μοναδικού αυτού προϊόντος και στην προώθησή του στις αγορές του κόσμου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πιστεύω ότι, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη –και δεν το λέω σε προσωπικό επίπεδο, αλλά μιλώντας εκ μέρους των καλλιεργητών–, θα συνεχίσουμε στην ίδια πορεία», συμπληρώνει ο ίδιος.

Βήματα μπροστά σε υγρασία και προπωλήσεις

Ο κ. Φωτεινός θεωρεί ότι την τελευταία τετραετία έγιναν σημαντικά βήματα, τα οποία «αν τα συζητούσαμε κάποια χρόνια πριν, θα θεωρούνταν από πολλούς ανέφικτα ή και αδύνατα». Ένα από αυτά ήταν η τιμολόγηση του βάμβακος με βάση την υγρασία. «Είναι κάτι που έχει πολύ μεγάλη σημασία, καθώς ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί καταλαβαίνουν πλέον ότι όσο περισσότερο προσέξουν το βαμβάκι τους, τόσο καλύτερη τιμή και, βεβαίως, υπεραξία μπορούν να λάβουν επ’ αυτού», υπογραμμίζει.

Εξίσου κομβική θεωρεί και την πρακτική των προπωλήσεων βάμβακος, που εφαρμόστηκε τη φετινή καλλιεργητική σεζόν για πρώτη φορά σε τέτοια κλίμακα. «Είναι σημαντικό να ξέρει από τώρα ο παραγωγός τι θα πληρωθεί, πόσα στρέμματα θα βάλει και, επομένως, να μπορεί να κάνει το κουμάντο του με την καλλιέργεια του βαμβακιού», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Να συναποφασίζουν αγρότες και εκκοκκιστές

Παραδέχεται ότι η πορεία της Διεπαγγελματικής έως σήμερα δεν ήταν πάντοτε εύκολη, ούτε ανέφελη: «Είναι λογικό και αναμενόμενο, όταν έχουμε κάτι καινούργιο και καινοτόμο, να υπάρχει ένας προβληματισμός, πόσω μάλλον που διαχρονικά τη σχέση παραγωγού-εκκοκκιστή συνοδεύει ένα ερωτηματικό. Νομίζω, όμως, ότι κατορθώσαμε αυτό το ερωτηματικό να το βάλουμε στην άκρη και έγινε φανερό ότι σε προτάσεις που προωθούν το κοινό καλό και ευνοούν αμφότερα τα μέρη, μπορούμε να συμφωνήσουμε και να προχωρήσουμε μαζί», τονίζει και προσθέτει: «Σαφώς και υπήρχαν αμφιβολίες. Ακούστηκε από κάποιους ότι η ΔΟΒ είναι ένα σκαλοπάτι για τους εκκοκκιστές. Ζώντας, όμως, την Οργάνωση εκ των έσω ως αναπληρωματικό μέλος, μπορώ να πω ότι αυτό δεν ισχύει.

Το μόνο που υπάρχει είναι το ζητούμενο να δουλέψουμε πάνω στον κοινό στόχο, που δεν είναι άλλο από την ποιότητα και την προώθηση του ελληνικού βάμβακος. Μπορεί να υπήρξαν κάποια σύννεφα, ιδίως στα πρώτα βήματα, όμως νομίζω ότι στην πορεία διαλύθηκαν και αυτό που μένει είναι ο σκοπός της Διεπαγγελματικής που, επαναλαμβάνω, είναι ένας: Nα κάθονται στο ίδιο τραπέζι και να συναποφασίζουν εκκοκκιστές και παραγωγοί».

Σπεύδει, βέβαια, να διευκρινίσει ότι αυτό προϋποθέτει αμοιβαίες υποχωρήσεις και πνεύμα συνεργασίας: «Για παράδειγμα, ο εκκοκκιστής ορθώς ζητά από τον παραγωγό να του παραδίδει ξηρό βαμβάκι, ώστε να υπάρχει καλύτερη ποιότητα και να βελτιώνεται η τιμή πώλησης. Κατά τον ίδιο τρόπο, όμως, και ο παραγωγός έχει την απαίτηση, όταν προσκομίζει τέτοιο προϊόν, να πληρώνεται ανάλογα. Μόνο έτσι θα καρποφορήσει η συνεργασία και θα μπορέσουμε να κερδίσουμε το στοίχημα της ποιότητας», ξεκαθαρίζει.

Απομακρύνεται η έκτακτη ενίσχυση λόγω κορωνοϊού

Ο Ευθύμης Φωτεινός δεν φαίνεται αισιόδοξος για την πιθανότητα χορήγησης στους βαμβακοπαραγωγούς έκτακτης ενίσχυσης λόγω του κορωνοϊού. «Ήταν ένα αίτημα που καλώς το υπέβαλε η προηγούμενη διοίκηση της ΔΟΒ. Από εκεί και πέρα, δεν είχαμε κάποια απάντηση από το υπουργείο και, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν είναι στους σχεδιασμούς να μας δοθούν αυτά τα χρήματα», επισημαίνει.

«Αυτό που, πάντως, θέλω να επισημάνω είναι ότι ως Διεπαγγελματική έχουμε πολλά που διαχειριζόμαστε και μπορούμε να διεκδικήσουμε. Δεν είναι μόνο η υγρασία και οι προπωλήσεις. Υπάρχουν τα Περιβαλλοντικά, η Ολοκληρωμένη Διαχείριση, τα προγράμματα πιστοποίησης κ.ά. Υπάρχουν, λοιπόν, αρκετά περιθώρια και μέτωπα στα οποία μπορούμε να παλέψουμε και να κερδίσουμε πράγματα. Αυτό που χρειάζεται είναι μια σωστή και μεθοδική διαπραγμάτευση, με επιχειρήματα και πνεύμα συνεργασίας»,
καταλήγει ο νέος πρόεδρος της ΔΟΒ.