Φ. Αραμπατζή: Πολυπαραγοντικό το έργο του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ

«Πολυπαραγοντικό» χαρακτήρισε το έργο που επιτελείται στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, στη Θεσσαλονίκη, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή, υπογραμμίζοντας -μεταξύ άλλων- τον καθοριστικό του ρόλο στην πρόληψη ζωονόσων, οι οποίες οδηγούν σε ξεκλήρισμα ζωικού κεφαλαίου στις χώρες όπου δεν εφαρμόζονται έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα.

«Εδώ, στο ινστιτούτο, υπάρχει η δυνατότητα εργαστηριακών ερευνών μέσα από τα αντιδραστήρια για την πρόληψη ζωονόσων, που κατά καιρούς ενσκήπτουν. Τελευταίο παράδειγμα η αφρικανική πανώλη των χοίρων. Χάρη στην πολύ καλή προληπτική πολιτική που εφαρμόστηκε από το υπουργείο μας, από τον Αύγουστο ακόμη, κατορθώσαμε να έχουμε μόνο ένα κρούσμα σε όλη τη χώρα, όταν στις γειτονικές χώρες, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, όπου και ενέσκηψε η συγκεκριμένη ζωονόσος, ξεκληρίστηκε σημαντικό ζωικό κεφάλαιο», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Αραμπατζή, αφού προηγουμένως περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου.

Σημείωσε, δε, ότι στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών «βλέπουμε τη διασύνδεση της επιστημονικής γνώσης με την παροχή όλων των αναγκαίων συμβουλών στον παραγωγικό ιστό της χώρας» και υπογράμμισε τη σοβαρή προσπάθεια που γίνεται για την πρόληψη και εξάλειψη των νοσημάτων που ταλαιπωρούν τους κτηνοτρόφους και απομειώνουν το ζωικό τους κεφάλαιο.

Εξήγησε πως με την πρόληψη της μετάδοσης των ζωονόσων, που είναι αποτέλεσμα των εργαστηριακών ερευνών των επιστημόνων, επιτυγχάνεται η αύξηση της παραγωγικότητας των ζώων και κατά συνέπεια του εισοδήματος των παραγωγών. «Εάν τα ζώα εμβολιάζονται και προστατεύονται δεν νοσούν κι έτσι αυξάνεται η παραγωγικότητά τους σε γάλα και άρα ο παραγωγός βλέπει ενίσχυση του εισοδήματός τους και ταυτόχρονα μείωση του κόστους παραγωγής του», επισήμανε η υφυπουργός.

Η κ. Αραμπατζή αναφέρθηκε, επίσης, «στην επιστημοσύνη, την αρτιότητα, την επάρκεια, και κυρίως το μεράκι» των ανθρώπων του Ινστιτούτου αλλά και στα σύγχρονα μέσα και τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ευζωία των ζώων, που αποτελεί σημαντικό αντικείμενο δράσης και έρευνας του Ινστιτούτου, η κ. Αραμπατζή σημείωσε πως «το συγκεκριμένο πεδίο απασχολεί έντονα την ΕΕ και την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, υπό το πρίσμα ιδίως της πράσινης συμφωνίας».

Η υφυπουργός ενημερώθηκε από τον διευθυντή του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών, Αντώνη Ζδράγκα και για τα προγράμματα που υλοποιούνται και σημείωσε: «στόχος της πολιτικής ηγεσίας και του υπουργείου μας είναι να γίνεται η βέλτιστη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για την έρευνα, τη γνώση και την καινοτομία, μιας και αποτελούν τα αναγκαία “εργαλεία”, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της νέας ΚΑΠ». Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια αναφέρθηκε στο μέτρο 16 που στοχεύει στη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης, μέσω δραστηριοτήτων που προάγουν τη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων παραγόντων του αγροδιατροφικού τομέα.

«Από πού να πάρω ζώα», το παράπονο των Ελλήνων κτηνοτρόφων

Η έλλειψη πυρήνων εκτροφών που να παράγουν γενετικό υλικό και να το πωλούν στους Έλληνες κτηνοτρόφους είναι ένα από τα πλέον βασικά προβλήματα των Ελλήνων κτηνοτρόφων, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών Αντώνης Ζδράγκας.

«Γενετικό υλικό υπάρχει. Θέλουμε να διαπιστευθεί, ώστε να διασφαλίζεται ότι είναι απαλλαγμένο από νοσήματα και οι αποδόσεις του θα είναι καταγεγραμμένες και υψηλές και να δημιουργηθούν οι πυρήνες, μέσω των οποίων οι Έλληνες κτηνοτρόφοι θα αγοράζουν ζώα», σημείωσε, εξηγώντας ότι η έλλειψη αυτή αποτελεί «το μεγάλο παράπονο των Ελλήνων κτηνοτρόφων».

Ένα δεύτερο πρόβλημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων, κυρίως των προβατοτρόφων, είναι η τιμή γάλακτος που πωλούν. Σύμφωνα με τον κ. Ζδράγκα, «βάσει στατιστικών μελετών που κάναμε πέρυσι κανονικά θα πρέπει να σταματήσει το επάγγελμα, αφού με 70 και 74 λεπτά/λίτρο δεν μπορεί να επιβιώσει ο Έλληνας κτηνοτρόφος, όταν μάλιστα το κόστος παραγωγής του κυμαίνεται από 50 έως και 60 λεπτά/λίτρο». Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «φέτος και είναι και προοιωνίζονται καλύτερες οι τιμές, γεγονός που αποτελεί απόρροια κυρίως της πολιτικής που εφαρμόζεται».

Όπως επισήμανε ο κ. Ζδράγκας, το Ινστιτούτο είναι το μοναδικό στη χώρα που ασχολείται με την έρευνα στον πρωτογενή τομέα της κτηνοτροφίας και «τρέχει» 27 ερευνητικά έργα, προϋπολογισμού άνω των 7 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ