FAO: Πώς συνδέονται ευζωία, παραγωγικότητα και αέρια του θερμοκηπίου

The role of animal health in national climate commitments

O Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (FAO) δημοσίευσε πρόσφατα μελέτη με την οποία προσεγγίζει το ζήτημα της ευζωίας των ζώων, καθώς και τον αντίκτυπό της στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Τίτλος της μελέτης, η οποία εκπονήθηκε σε συνεργασία με τη Global Dairy Platform, είναι «Ο ρόλος της υγείας των ζώων στους εθνικούς στόχους για το κλίμα».

Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή της μελέτης, «οι επιπτώσεις της υγείας των ζώων στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου είναι σημαντικές, καθώς, μεταξύ άλλων, επηρεάζουν την παραγωγικότητα των ζώων. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κάποιο πρότυπο υπολογισμού της βελτίωσης της υγείας των ζώων που να συνδέει τη διαδικασία με τις εκπομπές των αερίων στις επιστημονικές προσεγγίσεις των κρατών», κάτι που το επιχειρεί η εν λόγω μελέτη.

Μεγαλύτερο το όφελος για πρόβατα και γίδες από τη βελτίωση της ευζωίας

Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι «τα οφέλη στην παραγωγικότητα επιτυγχάνονται με την ορθολογική διαχείριση του κοπαδιού, με τη βελτίωση της υγείας των ζώων, καθώς και με πρακτικές εκτροφής που βελτιώνουν τις αποδόσεις. «Επομένως, είναι σημαντικό να εξετάζεται η υγεία των ζώων ως ένα σύνολο παρεμβάσεων», προσθέτουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο FAO ανέπτυξε έξι μελέτες περίπτωσης (case studies) ανάσχεσης των επιπτώσεων από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και βέλτιστες πρακτικές για την ευζωία των ζώων. Τέτοιες πρακτικές έχουν υπολογιστεί να έχουν σημαντική δυναμική στη μείωση των εκπομπών, από 10% σε μεικτά συστήματα εκτροφών έως 41% σε μικρά μηρυκαστικά. Σε έρευνα που εκπόνησε σε επίπεδο χώρας ο FAO, σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας Αερίων του Θερμοκηπίου της Νέας Ζηλανδίας (NZAGRC), το συμπέρασμα ήταν ότι η διασφάλιση της υγείας των ζώων ως πρακτική που εφαρμόστηκε σε 13 χώρες, έφερε ανάσχεση των επιπτώσεων από 5% έως 65%.

The role of animal health in national climate commitments