FEFAC: Τρόποι διαχείρισης του στρες των ζώων που οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα

Αυξημένη ευαισθησία σε ασθένειες, μειωμένη πρόσληψη τροφής, χαμηλή γονιμότητα και αλλαγές στη λειτουργία του ανοσοποιητικού βρίσκονται ανάμεσα στις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί το άγχος στα ζώα. Φυσικοί, χημικοί και άλλοι στρεσογόνοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τα ζώα και να προκαλέσουν προβλήματα τόσο στη διαβίωσή τους όσο και στην παραγωγικότητά τους, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Παρασκευαστών Σύνθετων Ζωοτροφών (FEFAC). Οι μεταβατικές φάσεις, όπως ο απογαλακτισμός, που μπορεί να είναι μία ευαίσθητη περίοδος για το ζώο, ή η γέννα και η γαλουχία για τις θηλάζουσες μητέρες είναι καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν άγχος, όπως επίσης και οι συνθήκες υγιεινής, αλλά και ο χειρισμός από τους κτηνοτρόφους.

Το άγχος που προκαλείται από τον χειρισμό αναστατώνει και διεγείρει τα ζώα, γεγονός που αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και τον καρδιακό ρυθμό τους, αυξάνει τα επίπεδα κορτικοειδών, όπως η αδρεναλίνη στο αίμα τους, και μειώνει τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος, κάνοντάς τα πιο επιρρεπή σε ασθένειες. Η αποφυγή χειρισμού των ζώων όσο το δυνατόν περισσότερο θα ήταν από τις καλύτερες λύσεις, σύμφωνα με τη FEFAC. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αρκετοί κτηνοτρόφοι ανά τον κόσμο έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν σύγχρονα συστήματα για τη μείωση της καταπόνησης του ζώου, όπως τα ρομπότ αρμέγματος, στα οποία οι αγελάδες μπαίνουν όποτε θέλουν και δεν ασκούνται πιέσεις προκειμένου να μεταφερθούν στο αγρόκτημα για να αρμεχθούν.

Διατροφή

Εκτός από τις εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα, η διατροφή παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο. Ως εκ τούτου, οι διατροφικές στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν τα ζώα να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες προκλήσεις από το περιβάλλον τους, βελτιώνοντας την ευημερία τους. Για παράδειγμα, προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια της όρεξης και, επομένως, ο υποσιτισμός των νεογέννητων ζώων, οι κτηνοτρόφοι καλό είναι να επιλέξουν γεύσεις για να αυξήσουν τη νοστιμιά της δίαιτας μετά τη γαλουχία και, στη συνέχεια, να τονώσουν την όρεξη των ζώων. Τα πρόσθετα ζωοτροφών, ειδικότερα, μπορούν επίσης να είναι σημαντικά για τη διατήρηση της υγείας των ποδιών και των οπλών. Μαζί με την υγειονομική περίθαλψη των ζώων, συμβάλλουν σε ισχυρότερες αρθρώσεις και υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα, διατηρώντας την υγεία του εντέρου, με αποτέλεσμα την αυξημένη ανθεκτικότητα σε στρεσογόνους παράγοντες και μολυσματικές ασθένειες.