Στο ΦΕΚ ο νόμος για τους στάβλους, αναστολή κυρώσεων έως 31/12/2022 για τους εντός οικισμών

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε (27/11/2021, Α’, 228) ο νόμος για τη διευκόλυνση και τον εκσυγχρονισμό των σταβλικών εγκαταστάσεων. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η αναστολή της ισχύος επιβολής κυρώσεων (διακοπή λειτουργίας, αποβολή, κατεδάφιση ή επιβολή προστίμου) για τους στάβλους που λειτουργούν εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών.

Επιπλέον υπάρχει πρόβλεψη για υλικά πέραν της λαμαρίνας, για τα πρόχειρα καταλύματα (πάνελ πολυουρεθάνης, ξύλα ή κλαδιά ή μπετόν) που θα διευκολύνει την αδειοδότηση αυτών των εγκαταστάσεων. Στον νόμο περιλαμβάνονται και άλλες ρυθμίσεις που διευκολύνουν τους κτηνοτρόφους, σύμφωνα με όσα δήλωσαν εκπρόσωποι κτηνοτροφικών φορέων στην «ΥΧ» κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Διαβάστε αναλυτικά τον νόμο ΕΔΩ

Σε ομιλία της στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ και Βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή χαρακτήρισε:

«Διαστρεβλωτική, αντιφατική και «πολιτικά μικρόψυχη» την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ και Βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή αναφερόμενη στην «με νύχια και με δόντια» προσπάθειά του να αποδομήσει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, κατά τη συζήτηση και ψήφισή του στη Βουλή την Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου. Ενός νομοσχεδίου, που έχει τύχει πανηγυρικής αποδοχής και ικανοποίησης από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, θεσμικούς φορείς της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας κατά τη σχετική ακρόαση των φορέων:

  • Για «νομοσχέδιο – επανάσταση» έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, χαρακτηρίζοντας υπέρ το δέον θετικά τα βήματα που έχουν γίνει.
  • Τη μείωση της γραφειοκρατίας και την επίλυση χρόνιων προβλημάτων αναγνώρισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Τζιαχρήστας.
  • «Συμφωνούμε σχεδόν σε όλα» διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, ο κ Στέργιος Κύρτσιος.
  • Για νομοσχέδιο που προχωρά στη σωστή κατεύθυνση μίλησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αυγοπαραγωγών κ. Ιωάννης Βλαχάκης
  • Για επίλυση σοβαρών προβλημάτων, με θεώρηση μάλιστα από την πλευρά των ίδιων των κτηνοτρόφων έκανε λόγο το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΚ κ. Δημήτρης Μόσχος.

«Αν όπως λέτε, κόπτεσθε για το συμφέρον των ανθρώπων της πρωτογενούς παραγωγής, γιατί κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε, όταν ακούτε τα επαινετικά, για το νομοσχέδιο, σχόλια των φορέων και δεν ψηφίζετε το νομοσχέδιο, τουλάχιστον επί της Αρχής;» είπε η κ. Αραμπατζή αναφερόμενη στην εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, την πρ. Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, που αναγνώρισε θετικά βήματα και διατάξεις αλλά καταψήφισε το νομοσχέδιο. «Καταλαβαίνω τη δυσκολία, που δημιουργεί η αντιπολιτευτική πενία, αλλά χρειάζεται και μία πολιτική μεγαλοθυμία σε κάποια πράγματα! Η Νέα Δημοκρατία, στα “πέτρινα χρόνια” της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όποτε τυχόν ερχόταν κάποια θετική ρύθμιση, την υπερψήφιζε. Δεν επιδείκνυε κομματικές παρωπίδες, όπως κάνετε εσείς σήμερα, επιδεικνύοντας έναν πολιτικό δυισμό και μια εσωτερική αντίφαση».

Όσο για το νομοσχέδιο, που δήθεν είχε αφήσει έτοιμο ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διευθέτηση του χωροταξικού της κτηνοτροφίας, προσπαθώντας να οικειοποιηθεί την πρωτογενή, ολοκληρωμένη και αυτόβουλη νομοθετική πρωτοβουλία της ΝΔ, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ προκάλεσε την κ. Τελιγιορίδου να καταθέσει το υποτιθέμενο νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ στα Πρακτικά! «Ποια σχέση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο» αναρωτήθηκε η κ. Αραμπατζή και ξεκαθάρισε: «Μπερδεύετε σκοπίμως μια διαδικαστική και μόνο συμμόρφωση στη μνημονιακή υποχρέωση του Ν. 4442/2016 του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις αδειοδοτικές διαδικασίες όλων των εγκαταστάσεων, που αφορούσε και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και όλα τα Υπουργεία, τα έχοντα οικονομική δραστηριότητα, που και αυτό αφήσατε ημιτελές, με ένα ξεχωριστό, διαφορετικό και ουσιαστικό- όπως λένε σύσσωμοι οι κτηνοτρόφοι- νομοσχέδιο!»

Τα «επίμαχα» σημεία του νομοσχεδίου

Δίνοντας έμφαση στα σημεία, που άσκησε ανούσια κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Αραμπατζή έδωσε απάντηση στο καθένα από αυτά.

Χρήση μπετόν και πάνελ στα πρόχειρα καταλύματα

Για τις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη νομιμοποίηση των εν λόγω υλικών η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ σημείωσε: « Από τη μια λέτε ότι το νομοσχέδιο δεν απαλλάσσει δήθεν από τη γραφειοκρατία και ζητάτε έγκριση ίδρυσης χωρίς τα στοιχειώδη δικαιολογητικά(!) και από την άλλη μας επικρίνετε διότι αφαιρούμε από τους κτηνοτρόφους των πρόχειρων καταλυμάτων την υποχρέωση της προσκόμισης οικοδομικής άδειας για τα εν λόγω υλικά! Αποφασίστε τί θέλετε! Την αντίφαση των δήθεν περιβαλλοντικών σας ευαισθησιών τη συνεχίζετε όταν λέτε ότι οι αποθηκευτικοί χώροι και οι χώροι στέγασης των εργατών δεν πρέπει να εξαιρούνται από τη μέτρηση των αποστάσεων» και ξεκαθάρισε: «Τα πρόχειρα καταλύματα, αν και δεν ξέρω πώς τα φαντάζεστε, δεν είναι τσαντίρια. Είναι κτηνοτροφικές κατασκευές με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μιλήσατε και για τα πάνελ πολυουρεθάνης. Δεν έχω καταλάβει πραγματικά τι θεωρείτε. Ότι τα πρόχειρα καταλύματα είναι τίποτα ουρανοξύστες; Γι’ αυτό λοιπόν γίνεται η εξαίρεση από την υποχρέωση της οικοδομικής άδειας και επιτρέπουμε την έγκριση λειτουργίας με γνωστοποίηση, αλλά με τον απαραίτητο διοικητικό έλεγχο κατά την ίδρυση, τον οποίο προηγουμένως, όπως αναφέρθηκα, θέλετε εσείς να τον εξαιρέσετε για να είναι όλα δήθεν απλοποιημένα. Άλλωστε το μπετόν, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, το ρίχνουν οι άνθρωποι στις διόδους και στους διαδρόμους για να μεταφέρουν τις ζωοτροφές τους. Το μπετόν θα το ρίξουν στο πάτωμα στους χώρους αποθήκευσης. Αυτή θα είναι η χρήση του μπετόν, μεμονωμένα. Απολύτως διευκολυντική για τα συνοδά έργα για τη διευκόλυνση των κτηνοτρόφων».

«Μικροί κτηνοτρόφοι»

Στην αυθαίρετη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά τους μικρούς κτηνοτρόφους, η κ. Αραμπατζή ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση να υποδείξει τη διάταξη, που αποκλείει δήθεν τους μικρούς κτηνοτρόφους από τις ευεργετικές διατάξεις, αποδεικνύοντας ότι πουθενά και ουδέποτε η αδειοδότηση δεν γινόταν με βάση τον κύκλο εργασιών, τον τζίρο της κτηνοτροφικής επιχείρησης. Αντιθέτως γινόταν είτε με βάση τον τύπο της κατασκευής (Ν.4456/12 ) είτε τώρα με βάση τη δυναμικότητα, δηλαδή τον αριθμό των ζωικών μονάδων, τον αριθμό των ζώων, άρα του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, σύμφωνα με τον ν. 4711/2020.

«Το νομοσχέδιο αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων»

«Το νομοσχέδιο αφορά το 67% και πλέον του συνόλου των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων της χώρας που ξεπερνούν, σύμφωνα με το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα της κτηνιατρικής, τις 128.000 εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα. Εξ αυτών μόνο οι 16.605 είναι αδειοδοτημένες και από αυτές πάλι η συντριπτική πλειοψηφία είναι τα πρόχειρα καταλύματα, 9.500 με 10.000 εγκαταστάσεις. Από όποια αριθμητική και να το δούμε, το Σχέδιο Νόμου αφορά στην επίλυση των προβλημάτων των πολλών. Στις εγκαταστάσεις που συμβάλλουν στην ευζωία των ζώων και στη βελτίωση της απόδοσής τους» υπογράμμισε σχετικά η κ. Αραμπατζή.

Συλλογικά σχήματα

Για τον δήθεν αποκλεισμό των συλλογικών σχημάτων, συνεταιρισμών, οικοτεχνών από τη δυνατότητα μεταποίησης, που ψευδώς ισχυρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Αραμπατζή απάντησε ότι δεν θα μπορούσε να καταστεί περισσότερο ξεκάθαρο ότι όπως ορίζει το Άρθρο 3: «Φορέας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης δύναται να είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο, στο όνομα του οποίου έχουν εκδοθεί οι άδειες για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις» και σημείωσε εμφατικά ότι «εφόσον φυσικά ή νομικά πρόσωπα όπως πρόσωπα, ομάδες παραγωγών, συλλογικότητες, ενώσεις ομάδων παραγωγών, συνεταιρισμοί, ιδιοπαράγουν είτε είναι μόνοι τους είτε είναι συλλογικότητες, μπορούν να μεταποιήσουν εντός της ίδιας εγκατάστασης ή όμορου ακινήτου».

Δασικοί χάρτες

Όσον αφορά στους δασικούς χάρτες, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε ότι πραγματικά περισσεύει το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ να μιλά γι’ αυτό το θέμα, όταν η Κυβέρνηση της ΝΔ «κληρονόμησε» 170.000 αμφισβητήσεις για τους δασικούς χάρτες-παρωδία του ΣΥΡΙΖΑ: «Καμαρώνετε που αφήσατε 170.000 αιτήσεις αμφισβήτησης, οι οποίες αν προχωρούσαν με τον δικό σας ρυθμό, θα ήθελαν 15 περίπου χρόνια, με πρόχειρους υπολογισμούς, για να εξεταστούν, δηλαδή “ζήσε Μάη μου, να φας τριφύλλι”. Δυστυχώς για εσάς, ευτυχώς βεβαίως για τον πρωτογενή τομέα, με τον ν.4685/2020 του Υπουργείου Περιβάλλοντος, μπήκε τάξη και δημιουργήθηκε επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αμφισβητήσεων, λύθηκε το θέμα των οικιστικών πυκνώσεων και φυσικά -ευτυχώς- ψηφίστηκε το άρθρο 48 του ν.4685/2020, που ήρθε και έδωσε πίσω τις χαμένες επιδοτήσεις σε χιλιάδες κτηνοτρόφους της χώρας, για νόμιμα καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις, που βαφτίσατε ως δήθεν “δασικές”, στερώντας τους εσείς και η “κυβερνησάρα” σας τις νόμιμες επιδοτήσεις».

«Φιλοσοφία της Κυβέρνησης η μείωση φόρων και εισφορών»

Φέρνοντας ως παράδειγμα την μείωση του κόστους κατασκευής μιας κτηνοτροφικής εγκατάστασης έως και το 1/8, που φέρνει το νομοσχέδιο, η κ. Αραμπατζή τόνισε ότι αυτή είναι η κεντρική φιλοσοφία της Κυβέρνησης, η μείωση των φόρων, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας: «Αυτό είναι και το δικό μας αποτύπωμα στον αγροτικό τομέα: εμείς το 22%, που αύξησε ο ΣΥΡΙΖΑ έως και 45% για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους το μειώσαμε στο 9 % από το όριο του αφορολογήτου έως τις 10.000 Ευρώ. Εμείς μειώσαμε δραστικά τις ασφαλιστικές εισφορές και οι αγρότες δεν καταβάλλουν εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος για δεύτερη χρονιά, εμείς μειώσαμε την προκαταβολή φόρου στο 55%, εφαρμόσαμε μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της αγροτικής επιχειρηματικότητας».

ΕΛΓΑ

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά που έκανε στον ΕΛΓΑ λέγοντας πως «δεν μπορεί να “κουνάει το δάχτυλο”  ο ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΛΓΑ, όταν ήταν η Κυβέρνηση της ΝΔ αυτή, που για πρώτη φορά, μετά από 10 χρόνια, ενεργοποίησε το σχετικό άρθρο του Κανονισμού, δίνοντας το 20% από τον κρατικό προϋπολογισμό, στον ΕΛΓΑ -συνολικός προϋπολογισμός 210 εκ. ευρώ για επτά χρόνια- προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και τα δικά σας ελλείματα των 35 εκ. ευρώ αλλά και την οξεία κλιματική κρίση…». Σε αναφορά της δε, στις προκαταβολές που δίνει ο Οργανισμός και στην παρανόηση της κ. Τελιγιορίδου επ’ αυτών, τόνισε: «Είμαστε η Κυβέρνηση που για πρώτη φορά δίνει προκαταβολές, μετά το 2010 δίνει προκαταβολές επί συνολικών εκτιμήσεων ζημιάς, για γρήγορη πρώτη αποκατάσταση των πληγέντων, κυρία Τελιγιορίδου. Έχει διαφορά η προκαταβολή επί συνολικής εκτίμησης, με το 70% της συνολικής ζημιάς, που δίνατε εσείς και καθυστερημένα» ενώ εξήρε την ακάματη προσπάθεια και την αποτελεσματικότητα του Προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου

«Οριοθέτηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων» και «Κρατική Αρωγή»

Αναφορικά με την τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών (με γενικό αριθμό 1142 και ειδικό 38) η κ. Αραμπατζή στάθηκε στο άρθρο 1 για την οριοθέτηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και την σχετική προσθήκη στο νόμο της Κρατικής Αρωγής, τονίζοντας, πως πρόκειται για μια ακόμη ευνοϊκή ρύθμιση για τους πληγέντες από την κλιματική κρίση αγρότες της χώρας, που δίνει τη δυνατότητα, ύστερα από σχετική εισήγηση του ΕΛΓΑ, να εκδίδεται Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να οριοθετούνται ως πληγείσες περιοχές, αυτές που δεν οριοθετήθηκαν ή δεν δύναται να οριοθετηθούν. «Πρόκειται για μια απολύτως χρήσιμη και απολύτως αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία, που ανοίγει την “ομπρέλα” προστασίας και αίρει αμφισημίες με κριτήριο και μόνο την αποζημίωση των πληγέντων» επισήμανε και εξέφρασε τις ευχαριστίες της για τη σχετική συνεργασία προς τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο και τον κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο για την συγκεκριμένη τροπολογία, που όπως τόνισε «έχει εφαρμογή και στην εκλογική μου περιφέρεια, στις Σέρρες, από τις πλημμύρες της 4ης Ιανουαρίου» .

«Ενίσχυση 250 Ευρώ σε 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους και 173.000 άτομα με αναπηρία»

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η οποία ξεκίνησε με αναφορά στην Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, στο κίνημα Metoo και στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης με την πρόσφατη αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα, η κ. Αραμπατζή χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για καταβολή 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους της χώρας ανάμεσα στους οποίους του πρώην ΟΓΑ και στα άτομα με ειδικές ανάγκες, ως αντιστάθμισμα στην ενεργειακή κρίση και στον πληθωρισμό: «Είναι χρήματα, που δίνονται χωρίς τη δική σας ληστρική υπερφορολόγηση, χωρίς θηριώδη πλεονάσματα αλλά υπό καθεστώς μείωσης των φόρων και των εισφορών, σε συνθήκες πανδημίας και σε μια οικονομία, που έχει ήδη ενισχυθεί με 43 δισεκατομμύρια για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού».