Με φιλόδοξη ατζέντα αναλαμβάνει η Γαλλία την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Οι προτεραιότητές της για τους Ευρωπαίους αγρότες

«Η πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών δεν κατηγορεί πια την Ευρώπη ότι κάνει περισσότερα, αλλά ότι δεν κάνει αρκετά. Αυτό ισχύει για τα θέματα της υγείας, της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, των κοινωνικών πολιτικών, της ασφάλειας και της άμυνας ή του μεταναστευτικού».

Η Γαλλία δηλώνει πως θα δώσει απαντήσεις σε αυτά κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, που θα αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στην ατζέντα της γαλλικής προεδρίας, όμως, γίνεται εκτενής αναφορά και στον αγροδιατροφικό τομέα, σε άμεση συνάρτηση με το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και το εμπόριο.

Όπως επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της γαλλικής προεδρίας, από την 1/1/2022 έως και τις 30/6/2022 η Γαλλία θα πιέσει, ώστε όλες οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες να διέπονται από αυστηρές περιβαλλοντικές και κοινωνικές απαιτήσεις.

«Οι οικονομικοί παράγοντες της ΕΕ δεν πρέπει να “πληρώσουν” τις προσπάθειες που θα κάνουν για το καλό του πλανήτη». Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξήγησε, και προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, θα τεθεί σε εφαρμογή ένα ευρωπαϊκό εργαλείο, με στόχο την απαγόρευση εισαγωγών σόγιας, βοοειδών, φοινικέλαιου, ξυλείας, κακάο και καφέ από τρίτες χώρες, όταν για την παραγωγή των προϊόντων αυτών αποψιλώνονται δάση.

Υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο «να υπερασπιστούμε το ευρωπαϊκό αγροδιατροφικό μοντέλο, που είναι ένα μοντέλο υψηλής ποιότητας που ελπίζουμε να έχει συνέχεια κατά τη μετάβασή του», και επίσης τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Νομοθεσία

Όπως έγινε γνωστό, η Γαλλία προετοιμάζεται για την προεδρία ήδη από το 2017 και είναι έτοιμη, όπως διαμηνύθηκε, να προωθήσει και ευρωπαϊκούς νόμους κατά τη διάρκεια του εξαμήνου για τη στήριξη τριών εμβληματικών έργων:

✱ Ψηφιακό: Οικονομική ρύθμιση και ενδυνάμωση των ψηφιακών πλατφορμών, ιδιαίτερα κατά της ρητορικής μίσους, με νομοθεσία για τις ψηφιακές υπηρεσίες και τις αγορές (DSA και DMA).

✱ Πράσινη μετάβαση: Ορισμός τιμής άνθρακα για τα εισαγόμενα προϊόντα.

✱ Κοινωνική πολιτική: Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον κατώτατο μισθό.

Επιπλέον, η Γαλλία επιθυμεί να πρωτοστατήσει στην καθιέρωση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης και επενδύσεων στην ΕΕ, που θα στηρίζεται:

✱ Στην ενδυνάμωση της δημοκρατίας.

✱Στους νέους (όπως επέκταση του Erasmus).

✱ Στη δημιουργία της «Ευρωπαϊκής Ακαδημίας» με τη συμμετοχή 100 διανοούμενων από τα 27 κράτη-μέλη, από όλους τους κλάδους.

✱ Ενίσχυση της έρευνας για την υγεία.