Αυτό το άρθρο είναι 12 μηνών

Φλώρινα: Ένα «Βέλος» στην υπηρεσία των παραγωγών φασολιών στις Πρέσπες

17/11/2023
4' διάβασμα
florina-ena-velos-stin-ypiresia-ton-paragogon-fasolion-stis-prespes-306805

Τον… στόχο να βελτιστοποιήσει την καλλιέργεια φασολιών στην περιοχή των Πρεσπών φαίνεται ότι βρίσκει το ρομποτικό όχημα «Βέλος», που αποτελεί μέρος ενός ευφυούς οικοσυστήματος από αυτοματοποιημένο σύστημα διαχείρισης drone, ρομποτικών μηχανισμών, ασυρμάτων και αισθητήρων ενεργειακής αυτονομίας, με σκοπό την εποπτεία, την παρακολούθηση και τη βελτίωση της συγκεκριμένης καλλιέργειας.

Η πλατφόρμα του ευφυούς οικοσυστήματος «Βέλος» διαθέτει αγρομετεωρολογικούς σταθμούς, οι οποίοι σε πραγματικό χρόνο δίνουν τις συνθήκες της περιοχής, δημιουργούν προγνωστικά μοντέλα και καθορίζουν στατιστικά την επικινδυνότητα εμφάνισης ασθενειών-εχθρών για την καλλιέργεια του φασολιού.

Το παραπάνω επίτευγμα αποτελεί συνεργασία των Τμημάτων Γεωπονίας και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Agrotour, για την αγροδιατροφή και τον τουρισμό, με στόχο την προώθηση της αριστείας στην ομώνυμη περιφέρεια.

Προγνωστικά μοντέλα

Όπως εξηγεί ο υπ. διδάκτορας στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας, Αντώνης Χατζησάββας, αναπτύχθηκαν προγνωστικά μοντέλα, τα οποία δίνουν διάφορα στοιχεία επικινδυνότητας εμφάνισης εχθρών και ασθενειών για την καλλιέργεια του φασολιού, όπως ο τετράνυχος, η σκωρίαση και το πράσινο σκουλήκι.

«Ένα από τα οικοσυστήματα είναι και η δημιουργία ενός αυτόνομου ρομποτικού εναέριου συστήματος drone, το οποίο εποπτεύει την περιοχή και, στη συνέχεια, οι φωτογραφίες που συλλέγονται με τη φασματική κάμερα τοποθετούνται στην πλατφόρμα και γίνεται η παραγωγή στατιστικών και η δημιουργία συσχετίσεων, δίνοντας π.χ. ένα ποσοστό προσβολής από τις συγκεκριμένες ασθένειες», σημειώνει.

Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, εάν παρατηρηθεί κάποιο ποσοστό της τάξης του 50%, εκεί γίνεται η κλήση του αυτόνομου ρομποτικού οχήματος, το οποίο πηγαίνει στοχευμένα στην περιοχή προκειμένου να συλλέξει φωτογραφίες.

Το ρομποτικό όχημα «Βέλος» ζυγίζει 60 κιλά και έχει τη δυνατότητα να πλοηγείται ανάμεσα στους διαδρόμους των καλλιεργειών φασολιών. Χάρη στον ρομποτικό βραχίονα που διαθέτει, με πέντε βαθμούς ελευθερίας κινήσεων, μπορεί να συλλέξει φωτογραφίες μέσω φασματικής κάμερας. Στη συνέχεια, οι φωτογραφίες ανεβαίνουν στην πλατφόρμα και επεξεργάζονται.

«Το “Βέλος” έχει δοκιμαστεί σε δύο καλλιεργητικές περιόδους και σε τέσσερις πειραματικούς αγρούς του πανεπιστημίου στη Φλώρινα, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι οι χρονιές αυτές ήταν κακές για την καλλιέργεια. Τεσταρίστηκε, επίσης, σε χωράφια της ευρύτερης περιοχής που εμφάνισαν τετράνυχο».

Πάντως, ο κ. Χατζησάββας αναφέρει ότι «ήταν δύσκολο το έργο», εξηγώντας ότι «τα φασόλια είναι μια ιδιαίτερη καλλιέργεια, ίσως και λόγω της φύσης της, αφού η περιοχή ποτίζει με κατάκλιση, ενώ δεν υπήρχε και ιδιαίτερη βιβλιογραφία».

Ολοκληρωμένη διαχείριση

Η πλατφόρμα παρέχει, επίσης, διαρκή έλεγχο της ποιότητας και της ιχνηλάτησης των προϊόντων, επιτρέποντας την ολοκληρωμένη διαχείριση. Επόμενος στόχος και σκοπός είναι η εφαρμογή της και σε πλήθος άλλων καλλιεργειών, ακόμη και σε δενδροκαλλιέργειες, με δεδομένο ότι πρέπει να γίνει αντίστοιχη έρευνα, όπως σε αυτήν των φασολιών.

Ακόμη, ο κ. Χατζησάββας επισημαίνει ότι, μέσω της δημιουργίας συστήματος υποστήριξης λήψης έξυπνων αποφάσεων, απώτερος σκοπός είναι η μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, επιστρατεύοντας στοχευμένους ραντισμούς, με ανάλογη μείωση του κόστους παραγωγής και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των καλλιεργητικών πρακτικών, πάντα μέσα από μια εφαρμογή φιλική προς τους αγρότες.

Η πλατφόρμα διαθέτει αγρομετεωρολογικούς σταθμούς, που δίνουν τις συνθήκες της περιοχής, δημιουργούν προγνωστικά μοντέλα και καθορίζουν στατιστικά την επικινδυνότητα εμφάνισης ασθενειών για την καλλιέργεια του φασολιού, σε πραγματικό χρόνο