Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Τι δείχνουν οι αριθμοί για τους αγρότες

Ξεπέρασε το δεκαήμερο η λειτουργία της πλατφόρμας υποδοχής αιτημάτων για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», το οποίο μάλιστα «τρέχει» με αυξημένο προϋπολογισμό, ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ, σε σύγκριση με το αρχικό κονδύλι που είχε γνωστοποιηθεί. Ως γνωστόν, στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν νοικοκυριά και αγρότες (εν αντιθέσει με τα νοικοκυριά που θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν σύστημα με μπαταρία, οι αγρότες μπορούν να εγκαταστήσουν σύστημα με ή χωρίς μπαταρία).

Για τους αγρότες, η επιδότηση για το φωτοβολταϊκό φτάνει το 40% και για την μπαταρία το 90%, ενώ για τα νοικοκυριά μπορεί να φτάσει, ανάλογα με το εισόδημα και την ισχύ του αιτούμενου συστήματος, έως 65% για το φωτοβολταϊκό και έως 100% για την μπαταρία.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε η «ΥΧ» από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι εγκρίσεις επιδότησης στην online πλατφόρμα υποβολής αιτημάτων έχουν ξεπεράσει τις 3.500, με δεσμευμένα κονδύλια ύψους 36.000.000 ευρώ για τα νοικοκυριά. Επιπλέον, έχουν δεσμευθεί 1.200.000 ευρώ για εγκεκριμένες αιτήσεις αγροτών, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο για επιπλέον αιτήσεις. Οι περιοχές στις οποίες οι αιτήσεις είναι περισσότερες είναι κατά σειρά η Κεντρική Μακεδονία, η Αττική, η Κρήτη και η Θεσσαλία.

Solar Power Europe
Πάνω από 1.000 ευρώ το όφελος από τα μικρά φωτοβολταϊκά

Πρόσφατα, η Solar Power Europe δημοσίευσε μελέτη όπου εξετάζει τη διείσδυση των φωτοβολταϊκών στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, καθώς και τα οφέλη που αποκόμισαν όσα διέθεταν ένα πάνελ στη στέγη τους, δυναμικότητας περίπου 7-8 kW. Ένα τέτοιο μικρό έργο είναι εφάμιλλο με τα έργα που πρόκειται να κατασκευαστούν στο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ, «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», που επιδοτεί έργα έως 10,8 kW για αγρότες και νοικοκυριά. Σύμφωνα με τη μελέτη το 2022 η εγκατεστημένη ισχύς Φ/Β στην Ευρώπη παρουσίασε αύξηση 47%, φτάνοντας τα 41,4 GW, έναντι 28,1 GW το 2021.

Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή της μελέτης, τα κράτη-μέλη της ΕΕ δαπάνησαν περί τα 657 δισεκατομμύρια ευρώ για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από το αυξανόμενο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από την αρχή της ενεργειακής κρίσης.

«Παρά το γεγονός ότι οι τιμές φυσικού αερίου έχουν πέσει το τελευταίο διάστημα, οι τιμές του εισαγόμενου φυσικού αερίου παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τον πόλεμο και θεωρείται πιθανό να επιστρέψουν σε υψηλότερα επίπεδα εντός του 2023, εφόσον ο καιρός δεν βοηθήσει και ανάλογα με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ασία», αναφέρει η μελέτη.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, θα πρέπει να εγκατασταθούν Φ/Β συνολικής ισχύος 60 επιπλέον GW, ώστε να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Επιπλέον, το 2022, έτος κορύφωσης της ενεργειακής κρίσης, ένα νοικοκυριό που χρησιμοποιεί Φ/Β αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με λέβητα φυσικού αερίου αποκόμισε όφελος πάνω από 1.000 ευρώ σε ετήσια βάση σε Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία.

Στη Γερμανία και στην Ισπανία, τα νοικοκυριά εξοικονόμησαν κατά μέσο όρο 1.263 ευρώ και 1.352 ευρώ αντιστοίχως. Στην Ιταλία, η ετήσια εξοικονόμηση έφτασε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, έως τα 2.935 ευρώ ή το 64% του ετήσιου κόστους ενέργειας. Σε αυτήν τη χώρα οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν υψηλότερες σε σύγκριση με την Ισπανία και τη Γερμανία. Εν κατακλείδι, τα νοικοκυριά που αξιοποίησαν την ηλεκτρική ενέργεια μέσω του ήλιου απέφυγαν τις υπέρογκες δαπάνες θέρμανσης και λοιπών αναγκών ηλεκτροδότησης.

Ινστιτούτο Fraunhofer
Προοπτική για το αγροτικό εισόδημα τα αγροβολταϊκά

Με έναν εκτενή οδηγό, το γερμανικό ινστιτούτο Fraunhofer παρουσιάζει τα δεδομένα και τις προοπτικές των αγροβολταϊκών στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Με τον συγκεκριμένο όρο περιγράφεται ένα σύστημα που έχει εγκατασταθεί σε γη η οποία καλλιεργείται παράλληλα με τη λειτουργία του συστήματος, επομένως δεν αφορά τις περιπτώσεις συστημάτων που λειτουργούν σε ακαλλιέργητη γη.

Σύμφωνα με τους γράφοντες, από το 2012 όπου η εγκατεστημένη ισχύς παγκοσμίως ξεπερνούσε τα 5 GW, φτάσαμε στο 2021 σε πάνω από 14 GW. Eξ αυτών, το 1,7 GW αντιστοιχεί στα γερμανικά αγροβολταϊκά. Συνολικά η εγκατεστημένη ισχύς Φ/Β την ίδια χρονιά ήταν 59 GW. Το 75% από αυτά αφορούσε συστήματα σε στέγες, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό συστήματα εδάφους.

Σε επίπεδο νομοθεσίας και πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη των αγροβολταϊκών μια σειρά φορέων της Γερμανίας πραγματοποίησαν διαβουλεύσεις και όρισαν ορισμένα κριτήρια τα οποία είναι τα ακόλουθα:

1) Η γη στην οποία εγκαθίστανται να διατηρεί τη χρήση της ως γεωργική εφόσον την είχε προηγουμένως.

2) Οι απώλειες της επιφάνειας γης μετά την εγκατάσταση του συστήματος να μην ξεπερνούν κατά μέγιστο το 10%, εφόσον συνυπάρχουν μόνιμες καλλιέργειες ή το 15% εφόσον στη γη καλλιεργούνται μονοετείς καλλιέργειες.

3) Θα πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός για την αποφυγή διάβρωσης και άλλων επιπτώσεων στο έδαφος από την εγκατάσταση του Φ/Β.

4) Θα πρέπει να υπάρχει έρευνα για τη διαθεσιμότητα νερού και την προσβασιμότητα της γης σε ηλιακό φως.

5) Θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι, μετά από την εγκατάσταση του συστήματος, η καλλιέργεια που συνδυάζεται με το Φ/Β διατηρεί τουλάχιστον το 66% της απόδοσής της σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας.

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023