Στο φουλ οι παραγωγές στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες- πιέζονται οι τιμές από τις υπαίθριες

των Μαρίας Αντωνίου, Γιώργου Αργυρίου, Γιάννη Σάρρου, Νικολέτας Τζώρτζη

Οι φυτεύσεις των σπορόφυτων του καλοκαιριού σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες βρίσκονται στη φάση της συλλογής. Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν σημαντικά την παραγωγή και στο σύνολό τους οι συλλογές θα ξεπεράσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων, ώστε με τη σειρά τους να πάρουν τη σκυτάλη οι χειμωνιάτικες φυτεύσεις. Ο Οκτώβριος ήταν για όλους τους παραγωγούς ένας δύσκολος μήνας, καθώς συνέπεσαν στην παραγωγή και οι υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν σημαντικά οι τιμές παραγωγού.

Πρωίμιση και χαμηλές τιμές έφερε ο καιρός για τα θερμοκήπια της Κρήτης

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι καλλιέργειες στα θερμοκήπια της Κρήτης, με τις φυτεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου, χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά τις εκτάσεις που καταλαμβάνουν τα βασικά προϊόντα.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας, από τα περίπου 16.000 στρέμματα που καλλιεργούνται θερμοκηπιακά, η ντομάτα καλύπτει το 50% των καλλιεργειών, αφήνοντας περίπου 25% στο αγγούρι και το υπόλοιπο 25% σε πιπεριές, μελιτζάνες και άλλα κηπευτικά.

Τη φετινή χρονιά, την περιοχή χαρακτηρίζουν οι πρώιμες φυτεύσεις της ντομάτας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά περίπου έναν μήνα νωρίτερα από ό,τι συνήθως. «Φέτος, οι παραγωγοί φοβήθηκαν έναν βαρύ χειμώνα, όπως πέρυσι, αλλά εάν συνεχιστεί ο καλοκαιρινός καιρός, θα είμαστε πάρα πολύ πρώιμοι και δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό», σχολίασε ο Αντώνης Πλεξουσάκης, πρόεδρος του ΑΣ Νότου.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή του συνεταιρισμού, ελαφρά αύξηση κατά 10% σημειώνουν οι εκτάσεις της ντομάτας σε τσαμπί, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι φυτεύσεις στις τύπου βελανίδι.

Κυρίαρχο στοιχείο για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες του Τυμπακίου είναι ο καιρός, όπως ανέφερε ο Γιάννης Χαραλαμπάκης, διευθυντής του αγροτοβιομηχανικού συνεταιρισμού, δεδομένου ότι οι φετινές φυτεύσεις ελάχιστα διαφοροποιούνται από πέρυσι. Τα θερμοκήπια καλύπτουν περίπου 4.000 στρέμματα στην περιοχή, εκ των οποίων 1.400-1.700 καλύπτουν οι ντομάτες, 600-700 στρ. τα αγγούρια, 200-300 στρ. οι μελιτζάνες και τα υπόλοιπα οι διάφορων τύπων πιπεριές.

Ο καιρός πρωίμισε την παραγωγή της περιοχής, επιτρέποντας παράλληλα σε άλλες περιοχές, οι οποίες παραδοσιακά αυτή την περίοδο σταματούσαν λόγω κρύου, να παράγουν ακόμη, εξήγησε ο κ. Χαραλαμπάκης, τονίζοντας ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα τιμές που χαρακτηρίζονται καταστροφικές. «Με εξαίρεση τη Φλωρίνης, όλα τα άλλα είδη πιπεριάς πέρασαν έναν καταστροφικό Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, πιάνοντας περίπου το 50%-60% των αντίστοιχων περσινών τιμών» σχολίασε, αναφέροντας ότι κάτι αντίστοιχο ίσχυσε και στις ντομάτες και στο αγγούρι, ενώ στη μελιτζάνα οι τιμές κυμάνθηκαν στα 15-20 λεπτά/κιλό για τον παραγωγό.

Ο Νοέμβρης αλλάζει το κλίμα στις τιμές της Πρέβεζας

Σε πλήρη παραγωγική φάση βρίσκεται αυτή την περίοδο η συλλογή των θερμοκηπιακών κηπευτικών στην Πρέβεζα. Η φύτευση των σπορόφυτων ολοκληρώθηκε προς τα τέλη Ιουλίου και η συλλογή ξεκίνησε αρχές Οκτωβρίου. Οι τιμές των κηπευτικών ήταν σε χαμηλά επίπεδα.

Όπως μας εξηγεί ο Αχχιλέας Λογοθέτης, γεωπόνος του Κηπευτικού Συνεταιρισμου Πρέβεζας, «ο καιρός ευνόησε ιδιαίτερα την παραγωγή των θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Από την άλλη, η μεγάλη παραγωγή, σε συνδυασμό με τις αθρόες εισαγωγές κηπευτικών από άλλες χώρες, επηρέασαν σημαντικά τις τιμές, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να κινούνται στα επίπεδα του κόστους παραγωγής. Πριν από μία εβδομάδα, η εικόνα καλυτέρεψε κάπως και αυτήν τη στιγμή η τιμή της ντομάτας φτάνει στα 60 λεπτά το κιλό, ανάλογα και με την ποιότητα. Το αγγούρι κινείται στα 20 λεπτά το τεμάχιο, η μελιτζάνα στα 50 λεπτά και η πιπεριά στα 40 λεπτά το κιλό».

Εστιάζοντας στο θέμα των θερμοκηπιακών κηπευτικών για την τρέχουσα περίοδο, ο κ. Λογοθέτης κάνει λόγο για μία στροφή στην πιπεριά και στη μελιτζάνα, λόγω του υψηλού κόστους στην καλλιέργεια της ντομάτας.

Ειδικές θερμοκηπιακές καλλιέργειες

Ξεφεύγοντας από τις παραδοσιακές καλλιέργειες, μεγάλες επιχειρήσεις έχουν στραφεί σε κηπευτικά που δίνουν προστιθέμενη αξία μέσα από μία ολοκληρωμένη ανάπτυξη, με σύγχρονη τεχνολογία και αυστηρούς κανόνες στην παραγωγή των προϊόντων τους.

Η εταιρεία agritex, με θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ασχολείται με την παραγωγή μικρόκαρπων ποικιλιών ντομάτας. Όπως μας εξηγεί ο Βασίλης Χάιτας, γεωπόνος και διευθυντής της εταιρείας, «η φύτευση πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο και αυτό το διάστημα γίνεται η συλλογή των καρπών. Η εταιρεία χρησιμοποιεί την υδροπονική μέθοδο, με σημαντικά αποτελέσματα στην παραγωγή, αλλά και στην ποιότητα των καρπών».

Στην τετραχρωμία ποικιλιών πιπεριάς στράφηκε πριν από 14 περίπου χρόνια η εταιρεία «Θερμοκήπια Δράμας», με πλούσια εμπειρία και θετικά αποτελέσματα. Η Παρασκευή Γιαννάκη, υπεύθυνη γεωπόνος της εταιρείας εστιάζει στην ιδιαιτερότητα της τετραχρωμίας, που παράγεται στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις με σύγχρονες τεχνολογίες και αυτοματισμούς. «Με τις τεχνολογίες που εφαρμόζουμε μέσα από την υδροπονική μέθοδο, τη βιολογική καταπολέμηση των εντόμων και τη γονιμοποίηση με μέλισσες, παράγουμε υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας προϊόντα. Ήδη, αυτή την εποχή βρισκόμαστε στο στάδιο της συλλογής του καρπού της πιπεριάς, από φυτεύσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο».