Φράουλα: Προς την άνοιξη δείχνει να πηγαίνει η παραγωγή

των Γιάννη Σάρρου και Μαρίας Αντωνίου

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ηλιοφάνεια, που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του περσινού χειμώνα, έδωσαν πρώιμα μεγάλες ποσότητες παραγόμενου προϊόντος. Το φαινόμενο αυτό δεν επαναλήφθηκε φέτος, με αποτέλεσμα οι ποσότητες που συλλέγουν καθημερινά οι παραγωγοί της Ηλείας να είναι μικρότερες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Σχεδόν όλες οι ποικιλίες έχουν καρποφορήσει και οι αποδόσεις θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη του χειμώνα και των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν. Η ζήτηση από τις αγορές παραμένει σε καλά επίπεδα και για τον λόγο αυτόν παρουσιάζεται μια σχετική άνοδος.

Ο Βασίλης Τσιρίκος, γεωπόνος από τη Βάρδα Ηλείας, με πολυετή εμπειρία στον τομέα παραγωγής της φράουλας στην περιοχή του, κάνει λόγο για μια ήπια χρονιά με μικρότερες, όμως, αποδόσεις για την τρέχουσα περίοδο. «Μπορεί οι αποδόσεις να δείχνουν μειωμένες, όμως οι τιμές στο προϊόν παρουσιάζουν σημαντική άνοδο για τη χρονική περίοδο που διανύουμε. Η φράουλα είναι ένα φυτό που έχει υψηλές απαιτήσεις σε ηλιοφάνεια με σχετική θερμοκρασία, ώστε να μπορέσει να έχει μια πλούσια καρποφορία».

Καλύτερες οι συνθήκες διαβίωσης για τους εργάτες γης

Οι άσχημες εικόνες διαβίωσης των εργατών γης στην περιοχή της Ηλείας δείχνουν να ανήκουν στο παρελθόν. Ο τόπος αυτός αρχίζει να μπαίνει σε μία νέα περίοδο προσέλκυσης εργατών γης με σύγχρονες συνθήκες διαβίωσης, καλύπτοντας το σύνολο των αναγκών τους.

Με αυτές τις φράσεις, ο κ. Τσιρίκος μεταφέρει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ευρύτερη περιοχή και κάνει λόγο για ένα θέμα που έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και χρόνια. Όπως υποστηρίζει, «το τελευταίο διάστημα, έρχονται από διάφορες χώρες εργάτες γης, ωστόσο η παραμονή τους είναι ένα σύνθετο θέμα και απαιτεί ολοκληρωμένη προσέγγιση από όλους τους εμπλεκομένους, με την πολιτεία, όμως, να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο».

Στα 4,5-5 ευρώ η τιμή της φράουλας στον παραγωγό

Για αυξανόμενη ζήτηση, αλλά μικρή παραγωγή κάνει λόγο ο Χρήστος Σάμαρης, έμπορος φράουλας από τη Μανωλάδα Ηλείας. Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, αν και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν αυξηθεί, οι αποδόσεις των καλλιεργειών για αυτή την περίοδο είναι σχετικά μειωμένες, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν από τη φύτευση μέχρι και σήμερα. Γενικότερα, όμως, η εξέλιξη του προϊόντος φαίνεται να κινείται σε καλά επίπεδα και αυτή την περίοδο η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται στα 4,5-5 ευρώ το κιλό.

«Η ζήτηση από το εξωτερικό είναι ανεβασμένη, εκείνο όμως που εμείς θα πρέπει να προσέξουμε είναι η ποιότητα του προϊόντος, καθώς και η υπολειμματικότητα των αγροχημικών, που παίζει σημαντικό ρόλο για τους καταναλωτές. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, μπορούμε να ενισχύσουμε τον ρόλο και την παρουσία μας στις αγορές του εξωτερικού και πολύ περισσότερο να τις αυξήσουμε», καταλήγει ο κ. Σάμαρης.

Διεθνής εικόνα
Αυξημένες εξαγωγές προβλέπουν οι Αιγύπτιοι, μικρή παραμένει η διαθεσιμότητα της ισπανικής φράουλας

Καθυστερήσεις και μείωση των φυτεύσεων φαίνεται ότι έχουν επιδράσει στο διαθέσιμο, προσώρας, προϊόν από τους καλλιεργητές της ισπανικής επαρχίας Χουέλβα. Παράλληλα, οι Αιγύπτιοι ολοκληρώνουν το πρώτο μισό της φετινής σεζόν, καταγράφοντας αυξημένες εκτάσεις και προβλέποντας άνοδο των εξαγωγών τόσο στο νωπό όσο και στο κατεψυγμένο προϊόν.

Ο συστηματικός τρόπος καλλιέργειας, σε συνδυασμό με μία σειρά ευνοϊκών συνθηκών, φαίνεται ότι λειτουργεί θετικά για το αιγυπτιακό προϊόν, που βλέπει ως μόνο εμπόδιο την άνοδο του κόστους παραγωγής. Το τελευταίο εξηγείται από τη γρήγορη προσαρμογή της εγχώριας βιομηχανίας στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς, αναλύει Αιγύπτιος εξαγωγέας στον διεθνή Τύπο. Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι το προϊόν κατευθύνεται σε πάνω από 50 χώρες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Η περίοδος εμπορίας του φρέσκου προϊόντος διαρκεί έως τον Φεβρουάριο, με μία πληθώρα δημοφιλών στην αγορά ποικιλιών, δίνοντας σκυτάλη στο κατεψυγμένο προϊόν, στο οποίο προβλέπεται επίσης άνοδος των εξαγωγών από πέρυσι.

Από την πλευρά των Ισπανών, οι φυτεύσεις πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο, συναντώντας κρύο, αλλά και συνθήκες περιορισμένης ηλιοφάνειας, κάτι που επέφερε μειωμένους όγκους κατά τον Δεκέμβριο, μήνα όμως που συνηθίζεται να υπάρχει περιορισμένη προμήθεια, εξηγεί σε δηλώσεις του o Rafael Dominguez, διαχειριστής της Ένωσης Freshuelva της ισπανικής επαρχίας στην Ανδαλουσία, που παραμένει το σημαντικότερο κέντρο καλλιέργειας. Οι όγκοι προβλέπεται να αυξηθούν –αναλογικά βέβαια με τη μείωση των εκτάσεων που καταγράφεται–, καθώς ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες και αυξάνεται η ηλιοφάνεια, όπως εκτιμά.