Φράουλα: Συνεχίζει δυναμικά και επεκτείνεται η καλλιέργεια στην Ηλεία
Ολοκληρώνονται αυτή την περίοδο οι φυτεύσεις και οι επαναφυτεύσεις εκτάσεων φράουλας λόγω προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στα φυτά, κυρίως στα προερχόμενα από ριζώματα και λιγότερο από φυτοδοχεία. Τα φυτά αυτά, λόγω της ευαισθησίας τους, αλλά και άλλων παραγόντων, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους παραγωγούς, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να προβαίνουν σε επαναφυτεύσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος, αλλά και σε δυσκολίες προγραμματισμού.
Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και η συλλογή της φράουλας από τις πρωιμότερες ποικιλίες. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα, θα μπουν στην παραγωγή και αυτές που έχουν συμπληρώσει τον κύκλο φύτευσης μέχρι και την καρποφορία.
Η εικόνα που παρουσιάζει η παραγωγή της φράουλας δείχνει ότι το προϊόν διατηρεί τη δυναμική του και οι αριθμοί των καλλιεργούμενων εκτάσεων παρουσιάζουν σημαντική άνοδο. Διαχρονικό παραμένει το πρόβλημα της εξεύρεσης εργατών γης, οι οποίοι αυτή την περίοδο απασχολούνται στη συλλογή της ελιάς, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος παραγωγής. Επίσης, η εικόνα με εργάτες γης να διαμένουν σε αυτοσχέδια παραπήγματα φαίνεται ότι ανήκει, πλέον, στο παρελθόν και στη θέση τους εγκαθίστανται κατοικίες, καλύπτοντας σε σημαντικό ποσοστό τις ανάγκες διαβίωσης.
Αυτή την περίοδο και για τις επόμενες δύο εβδομάδες, θα λαμβάνουν χώρα οι πρώτες κοπές των πρώιμων ποικιλιών Fortuna και Arwen
Αυξήθηκαν κατά 3.000 στρέμματα οι εκτάσεις στον νομό
Δυναμική εκκίνηση σημειώνει φέτος η καλλιέργεια φράουλας στην Ηλεία, καταγράφοντας αύξηση κατά 3.000 στρέμματα συγκριτικά με την περσινή χρονιά. Η πορεία αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της περιοχής ως κεντρικού παραγωγικού πυλώνα, καθώς και την αυξανόμενη ζήτηση για το αγαπημένο φρούτο, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.
Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο Δημήτρης Τακτικός, ιδιοκτήτης μίας από τις δυναμικότερες εταιρείες παραγωγής, εμπορίας και τυποποίησης φρούτων και λαχανικών στον Νομό Ηλείας, αυτή την περίοδο και για τις επόμενες δύο εβδομάδες θα λαμβάνουν χώρα οι πρώτες κοπές των πρώιμων ποικιλιών. Πρόκειται για τη Fortuna και τη νεότερη ποικιλία Arwen, η οποία έχει δοκιμαστεί τα τελευταία 3-4 χρόνια με πολύ καλά αποτελέσματα. Επιπλέον, στο δυναμικό της καλλιέργειας εντάσσονται φέτος και νέες ποικιλίες όπως για παράδειγμα η Sibilla. «Τα πρώτα χέρια δείχνουν πως οι φράουλες είναι πολύ καλές. Είμαστε, βέβαια, 15 ημέρες πίσω σε σχέση με τα προβλεπόμενα, τόσο λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το καλοκαίρι όσο και εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που σημειώθηκαν νωρίτερα φέτος. Περιμέναμε έναν μήνα καθυστέρηση, αλλά ευτυχώς αυτή περιορίσθηκε στο δεκαπενθήμερο», τονίζει ο κ. Τακτικός.
Παράλληλα, ο ίδιος εκφράζει την ικανοποίησή του για την εξέλιξη της καλλιέργειας, όσον αφορά τις εκτάσεις. «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, γιατί έχουμε πέσει μέσα στις προβλέψεις που είχαμε κάνει πριν από πέντε χρόνια για σταδιακή αύξηση των εκτάσεων της φράουλας από τα Σαγέικα Αχαΐας μέχρι την Αμαλιάδα, και συγκεκριμένα στα 24.000-25.000 στρέμματα μέχρι το 2024», αναφέρει χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Πέρυσι, είχαν καλλιεργηθεί 21.000 στρέμματα και φέτος θα καλλιεργηθούν 24.000. Είδαμε ότι ξεκίνησαν οι πρώτες κοπές.
Τον Γενάρη και τον Φλεβάρη θα έχουμε μια ύφεση και τέλος Φλεβάρη μέχρι τον Απρίλη οι κοπές θα φτάσουν στο φουλ τους. Μετά έχουμε την όψιμη ποικιλία Victory, σε λιγότερες ποσοτικά φυτεύσεις, για να ακολουθήσουν οι πρώτες κοπές περί τις 10 Μάρτη».
Η πιστοποίηση αποτελεί το διαβατήριο των αγορών
Για σημαντική αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κάνει λόγο και ο Βασίλης Τσιρίκος, γεωπόνος από τη Βάρδα Ηλείας. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η καλλιέργεια της φράουλας έχει, πλέον, ταυτιστεί με την ευρύτερη περιοχή και συνεχώς επεκτείνεται και σε άλλα μέρη, όπως είναι η Αμαλιάδα. Μια τέτοια εξέλιξη ανοίγει μεγαλύτερο κύκλο υποχρεώσεων και θα πρέπει οι εμπλεκόμενοι φορείς να δουν με μια άλλη οπτική την καλλιέργεια, ώστε να μην έχουμε τα προβλήματα του παρελθόντος.
Αναφερόμενος σε τεχνικά ζητήματα, ο ίδιος τάσσεται υπέρ της διασφάλισης του προϊόντος, μέσα από την ορθή διαχείριση των καλλιεργειών της περιοχής. «Οι γεωτεχνικοί της περιοχής, αλλά και οι παραγωγοί έχουν εξειδικευθεί σε μεγάλο βαθμό στην καλλιέργεια της φράουλας, καθώς και στην ορθολογική χρήση των εισροών. Αυτό που επιδιώκουμε όλοι μας είναι να εφαρμόσουμε υψηλού επιπέδου φυτοπροστασία και θρέψη στα φυτά της φράουλας, ώστε να μη δημιουργήσουμε προβλήματα υπολειμματικότητας, αλλά και διάφορα άλλα ζητήματα στην προστασία του περιβάλλοντος. Θέλουμε η πιστοποίηση του προϊόντος που παράγεται στην περιοχή να έχει τη δική μας ταυτότητα», συνοψίζει.
Κλείνοντας, ο ίδιος αναφέρεται στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού, κάτι το οποίο θα επηρεάσει σημαντικά την καλλιέργεια της περιοχής. «Ο προγραμματισμός της παραγωγής έρχεται να παίξει σημαντικό ρόλο στο σχέδιο του κάθε καλλιεργητή. Δυστυχώς, όμως, οι δυνατότητες που έχουμε σήμερα στην επιλογή των εργατών γης δεν καλύπτουν το σύνολο των αναγκών και η παραγωγή βρίσκεται πολλές φορές σε δύσκολη θέση και ξεφεύγει από τον προγραμματισμό», επισημαίνει.
Τέλος, στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Άρη Λαμπρόπουλου, γεωπόνου εταιρείας παραγωγής φράουλας, λέγοντας ότι «υπήρξαν προβλήματα στο πολλαπλασιαστικό υλικό και για τον λόγο αυτόν έγιναν αναφυτεύσεις σε πολλές περιοχές».