Φράουλες: Αυξημένες οι φετινές εκτάσεις, κερδίζουν έδαφος οι νέες ποικιλίες
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο η καλλιέργεια της φράουλας. Οι περιοχές της Ηλείας και της Αχαΐας αποτελούν το βασικότερο κέντρο παραγωγής, με σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν βοηθούν στην εξέλιξη της καλλιέργειας, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για συλλογή του προϊόντος μετά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Ωστόσο, παρά τις αυξανόμενες καλλιεργούμενες εκτάσεις, υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα, τα οποία δυσχεραίνουν τους παραγωγούς στον σχεδιασμό της καλλιέργειάς τους, σε ένα προϊόν που σε μεγάλο ποσοστό χαρακτηρίζεται ευαίσθητο.
Για καλή εικόνα των φυτών που βρίσκονται ήδη στο στάδιο της ανάπτυξης μιλά ο Άρης Λαμπρόπουλος, γεωπόνος από την περιοχή Λάππα Αχαΐας. Όπως υποστηρίζει, υπήρξε καθυστέρηση κατά έναν μήνα στη διακίνηση των φυτών (ριζωμάτων) λόγω των καιρικών συνθηκών στις χώρες παραγωγής και, κυρίως, στην Ισπανία. «Η εξέλιξη των φυτεύσεων συνεχίζεται χωρίς σημαντικά προβλήματα και αναμένουμε την πρώτη παραγωγή στα μέσα Νοεμβρίου, αν φυσικά το επιτρέψουν και οι καιρικές συνθήκες», εξηγεί.
Μπαίνουν στο παιχνίδι οι νέες ποικιλίες
Αναφερόμενος στο θέμα των φυτών που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί, κάνει λόγο για νέες ποικιλίες, οι οποίες κερδίζουν έδαφος σε σύγκριση με τις παλαιότερες, όπως είναι η Fortuna και η Camarosa. Το 50% της παραγωγής κατέχει η ποικιλία Victory, η οποία παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον από την πλευρά των παραγωγών. «Στο παιχνίδι μπαίνουν και νέες ποικιλίες, με αξιόλογα ποιοτικά χαρακτηριστικά και σημαντικές αντοχές στο ράφι, που για εμάς είναι το ζητούμενο. Τόσο η καλλιέργεια όσο και η εμπορία της φράουλας έχουν σημαντικές δυσκολίες και απαιτήσεις, λόγω της ευαισθησίας του καρπού», τονίζει. Εστιάζοντας στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο και ιδιαίτερα στην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, ο κ. Λαμπρόπουλος δηλώνει ότι «πρόκειται για μία παραγωγή που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον από τους αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας, αλλά με σοβαρά προβλήματα».
Απαριθμώντας τα προβλήματα αυτά, ο ίδιος κάνει λόγο για ένα υψηλό κόστος παραγωγής σε μία καλλιέργεια που δεν έχει ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Το κόστος εγκατάστασης, σε συνδυασμό με αυτό των εισροών, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους παραγωγούς, διότι τη χαρακτηρίζουμε ως καλλιέργεια υψηλού ρίσκου. Αν σε αυτά προσθέσουμε και το κόστος απασχόλησης με δυσεύρετους αυτή την περίοδο εργάτες γης, οι παραγωγοί φράουλας βρίσκονται σε μια συνεχή ανασφάλεια, χωρίς να γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον», υπογραμμίζει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για κάθε 7 στρέμματα περίπου, απαιτείται και ένας εργάτης γης, «ώστε η εκμετάλλευση από την προετοιμασία μέχρι και τη συλλογή των καρπών να είναι καλυμμένη, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα». Συνεχίζοντας την καταγραφή των προβλημάτων, προσθέτει ακόμα ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή μέσα στο επόμενο διάστημα: «Η καλλιέργεια της φράουλας έχει σημαντικές απαιτήσεις σε νερό και, το βασικότερο από όλα, θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας, κάτι που τα τελευταία χρόνια τίθεται υπό αμφισβήτηση».
Η συγκομιδη θα ξεκινήσει στα μέσα Νοεμβρίου, εφόσον το επιτρέψουν και οι καιρικές συνθήκες, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των φυτών, αναφέρουν παραγωγοί στην «ΥΧ»
Κλείνοντας, ο κ. Λαμπρόπουλος δηλώνει ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ενήμεροι γύρω από τις εξελίξεις της καλλιέργειας και να βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία με ειδικούς, ώστε να πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα.
«Οι καιρικές συνθήκες, όπως και άλλοι παράγοντες, επιδρούν σημαντικά στις αποδόσεις των φυτών και για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει να υπάρχει μια συνεχής παρακολούθηση της παραγωγής, ώστε να προλαμβάνονται ανεπιθύμητες καταστάσεις, οι οποίες στη συνέχεια δεν μπορούν να ξεπεραστούν εύκολα. Οι εχθροί και οι ασθένειες, καθώς και η ορθή θρέψη των φυτών αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο της παραγωγής και οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό το πεδίο θα πρέπει να έχουν εξειδικευμένη γνώση, ώστε να είναι αποτελεσματικοί», καταλήγει.
Μέχρι τις 5 Νοεμβρίου οι φυτεύσεις
Για υψηλό κόστος παραγωγής κάνει λόγο και ο Χρήστος Σάμαρης, έμπορος φράουλας από την Παλαιά Μανωλάδα Ηλείας, ο οποίος σημειώνει ότι κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο οι νέες εκτάσεις μπορεί να ξεπεράσουν τα 2,5 στρέμματα. «Η κατάσταση αυτή ενισχύει ακόμα περισσότερο τη δυναμική της φράουλας ως καλλιέργεια της περιοχής μας, αλλά δημιουργεί προβλήματα, τα οποία στο μέλλον θα είναι περισσότερο ανησυχητικά», τονίζει.
Επίσης, μιλά για ένα μεγάλο ρίσκο λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και προβληματίζεται ιδιαίτερα από την έλλειψη ποιοτικού νερού, εξαιτίας της αυξημένης αλατότητας. «Αν το επόμενο διάστημα αυξηθεί ακόμα περισσότερο η αλατότητα στα νερά, υπάρχει το ενδεχόμενο στροφής σε άλλες καλλιέργειες, με κίνδυνο να μην μπορούμε να καλύψουμε τις αγορές, που ανοίγουμε με μεγάλη δυσκολία. Για τον λόγο αυτόν, απαιτείται ορθή διαχείριση του νερού από τους παραγωγούς και περισσότερες υποδομές από την πλευρά της πολιτείας», αναφέρει.
Τέλος, αναφερόμενος στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, ο κ. Σάμαρης υποστηρίζει ότι οι φυτεύσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 5 Νοεμβρίου, ενώ η συγκομιδή θα ξεκινήσει στα μέσα του ίδιου μήνα, «εφόσον το επιτρέψουν φυσικά και οι καιρικές συνθήκες, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των φυτών».