Φράουλες Αιανής – Δύο νεαροί παραγωγοί αναβιώνουν μια ξεχασμένη καλλιέργεια

Μια παλιά καλλιέργεια που… ευδοκιμούσε στην αρχαία Αιανή, επαναφέρουν δύο αδέλφια αγρότες στην περιοχή του Νομού Κοζάνης.

Πρόκειται για την καλλιέργεια της ορεινής φράουλας, που μέχρι στιγμής έχει ευοίωνες προοπτικές για την τσέπη του παραγωγού. Ο 29χρονος Ευθύμιος Γκουρτσιούμης, μαζί με τον 40χρονο αδελφό του, Νέστωρα, αφού άκουσαν, ερεύνησαν και μίλησαν με συντοπίτες τους, συνεργάτες, αλλά και ανθρώπους της αγοράς, πριν από μερικούς μήνες πήραν την απόφαση να προχωρήσουν στην καλλιέργεια της φράουλας, που κάποτε, πριν από τρεις ή τέσσερις δεκαετίες, ήταν εκτεταμένη.

Ο φοιτητής γεωπονίας, σήμερα, και τα άλλα δύο αδέλφια του που διατηρούσαν το μανάβικο στην Αιανή, φιλοδοξούν να κρατήσουν τα σκήπτρα της φράουλας στη Δυτική Μακεδονία, διαχειριζόμενοι μία από τις ελάχιστες τέτοιες καλλιέργειες στην περιοχή.

«Η ιδέα ήταν του αδελφού μου. Μετά από συζητήσεις για το κλίμα, τις συνθήκες και το περιβάλλον, είπαμε να το δοκιμάσουμε και το ξεκινήσαμε φέτος σαν πείραμα. Τα προηγούμενα χρόνια δουλεύαμε με εποχιακά λαχανικά, όπως το σπανάκι ή τα κηπευτικά. Όμως, ακούσαμε ότι υπήρχε παραγωγή ορεινής φράουλας στην περιοχή μας, όπως και στη Φλώρινα. Σιγά–σιγά έσβησε αυτό, σταμάτησαν οι παλαιότεροι και πήρε την κυριαρχία η Πελοπόννησος», διευκρινίζει ο Ευθύμης.

Τη φράουλα που παράγουν, παράλληλα τη μεταποιούν. Σε μορφή οικοτεχνίας, παρασκευάζουν μαρμελάδες και λικέρ, ενώ πρόκειται να προχωρήσουν και σε άλλους κωδικούς. Η ποικιλία που χρησιμοποιούν τα αδέλφια Γκουρτζιούμη δίνει καρπό σχεδόν όλο τον χρόνο. Πρόκειται για φράουλες που μεγαλώνουν σε ορεινό περιβάλλον και είναι περισσότερο ανθεκτικές στο κρύο, για αυτό και ευδοκιμούν σε πιο δροσερές περιόδους, νωρίς την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Διαφέρουν με τις υπόλοιπες φράουλες που κυκλοφορούν στην αγορά ως προς τη γεύση, τη μυρωδιά και τη διατηρησιμότητα, που είναι πολύ μεγαλύτερη. Οι πρώτες φυτεύσεις έγιναν τον περασμένο Φεβρουάριο, πέρασαν δύο μήνες για να δέσουν οι βλαστοί και έπειτα το δημοφιλές και πιο εξαγώγιμο αγροδιατροφικό προϊόν όλης της Ελλάδας άρχισε να δίνει καρπούς.

«Είναι μια δυναμική καλλιέργεια, υπάρχει εμπορική ζήτηση, έχει προοπτική και αφήνει καλό εισόδημα στον παραγωγό, αφού είναι προϊόν που χρησιμοποιείται παντού», καταλήγει ο 29χρονος Ευθύμης.