Φυτοπροστατευτικά προϊόντα: Μέτρα για την ανακύκλωση των κενών συσκευασιών ζητά η εταιρεία Κύκλος

Παρά τη δέσμευση των πολιτικών, η Ελλάδα καθυστερεί να θέσει το θεσμικό πλαίσιο
04/07/2024
3' διάβασμα
fytoprostateftika-proionta-metra-gia-tin-anakyklosi-ton-kenon-syskevasion-zita-i-etaireia-kyklos-325362

Παρά τη δέσμευση που είχαν αναλάβει ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος, ότι το Μάρτιο του 2024 θα εκδοθεί ΚΥΑ σχετικά με την ανακύκλωση συσκευασιών φυτοπροστατευιτκών προϊόντων (ΦΠΠ), ακόμη δεν έχει γίνει κανένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, με την Ελλάδα να βρίσκεται ανάμεσα στα 6 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν υλοποιήσει ακόμη το Σύστημα Ανακύκλωσης ΦΠΠ.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη Συνέντευξη Τύπου της εταιρείας ΚΥΚΛΟΣ Α.Ε. που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 4 Ιουλίου στο πλαίσιο συμπλήρωσης τεσσάρων ετών από την πρωτοβουλία ίδρυσής της με κεντρικό σύνθημα «Ανακύκλωση ΤΩΡΑ!». Με τις κεντρικές ομιλίες του κ. Β. Ευθυμιάδη, Προέδρου Δ.Σ. της ΚΥΚΛΟΣ, του κ. Γεώργιου Ποντικά, Προέδρου Δ.Σ. του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ) και του κ. Ε. Παναγιωτόπουλου, Διευθύνοντα Συμβούλου της ΚΥΚΛΟΣ Α.Ε., τέθηκε το πλαίσιο λειτουργίας του συστήματος ανακύκλωσης.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Ευθυμιάδης παρουσίασε την εταιρεία ΚΥΚΛΟΣ, η οποία ιδρύθηκε το 2020 από 10 μετόχους ενώ σήμερα συμμετέχουν 13 εταιρείες του κλάδου με την υποστήριξη του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ) και του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Συνδέσμου, Crop Life Europe(CLE). Σκοπός της εταιρείας, όπως εξήγησε, είναι η ο σχεδιασμός, η οργάνωση και λειτουργία ενός Ειδικού Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών (ΣΣΕΔ) για την πρωτογενή συσκευασία των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην Ελλάδα, που θα λειτουργήσει ως φορέας ανακύκλωσης, εποπτευόμενος από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Ο ίδιος τόνισε ότι «τον Μάιο του 2022 η ΚΥΚΛΟΣ κατέθεσε  ολοκληρωμένο σχέδιο για την οργάνωση και λειτουργία του ΣΣΕΔ με 5ετές πλάνο λειτουργίας και Πανελλαδική εμβέλεια, ενώ τα 4 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας διενεργούνται ταυτόχρονα παράλληλες πιλοτικές δράσεις. Ωστόσο, λείπει το νομοθετικό πλαίσιο μέσω του οποίου θα μπει σε ευρεία εφαρμογή το σύστημα».

Με τη σειρά του, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «για να είναι επιτυχημένο το σύστημα χρειάζεται να συμμετέχουν όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας, ενώ όταν μπει σε εφαρμογή θα δούμε στην πράξη που χρειάζεται βελτίωση».

Τέλος, ο κ. Ποντίκας τόνισε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για πράσινη μετάβαση στην Ελλάδα όταν ακόμα δεν έχουμε λύσει το ζήτημα της ανακύκλωσης των συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων».

Σύσσωμο το Δ.Σ. και τα μέλη της ΚΥΚΛΟΣ, καλούν την πολιτεία να στηρίξει την πρωτοβουλία και τις ενέργειες που θα δρομολογήσουν την άμεση λειτουργία ενός επίσημου φορέα ανακύκλωσης, με την επιτάχυνση εφαρμογής της νομοθεσίας και τον καθορισμό ρόλων μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος.