Γ. Γεωργαντάς από το Κιλελέρ: Επανασχεδιάζουμε την αγροτική μας πολιτική με βάση τα νέα διεθνή δεδομένα

Κ. Αγοραστός: Το διακύβευμα για το βιώσιμο μέλλον είναι η αυτάρκεια

«Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τον πυρήνα την ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας, και ο εορτασμός από τον ξεσηκωμό του Κιλελέρ, δεν έχει μόνο επετειακό χαρακτήρα, αλλά αποτελεί και την αφορμή και τη μεγάλη αφετηρία για αξιολόγηση και επανασχεδιασμό της αγροτικής πολιτικής μας στη βάση των νέων διεθνών δεδομένων, με στόχο να κάνουμε τα μεγάλα βήματα προς τα εμπρός που απαιτούν οι καιροί», τόνισε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, εκπροσωπώντας την κυβέρνησης στην 112 η επέτειο από τον ξεσηκωμό των αγροτών.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν αρκετοί εκπρόσωποι του αγροτικού χώρου, ενώ μετά το πέρας αυτής, αρκετοί παραγωγικοί φορείς προσέγγισαν τον Υπουργό, πιέζοντας τον για την λήψη άμεσων δραστικών μέτρων στήριξης των αγροτών, με αφορμή την ενεργειακή κρίση που βιώνει και ο πρωτογενής τομέας.   

Γ. Γεωργαντάς

Ο ΥΠΑΑΤ κ. Γεωργαντάς μίλησε για τις θυσίες των αγροτών το Μάρτη του 1910 και αναφερόμενος στο Κιλελέρ είπε ότι «πρόκειται για ένα τόπο που θέλουμε να συμβολίσει και σήμερα την ενότητα των Ελλήνων, την επισιτιστική αυτονομία και επάρκεια του λαού μας, τις ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Έναν τόπο ανάπτυξης και προοπτικής που βρίσκεται στο κέντρο του Θεσσαλικού κάμπου που χτυπά η καρδιά ολόκληρης της Ελλάδας».

Αναφερόμενος στις αλλεπάλληλες κρίσεις (υγειονομική, κλιματική, ενεργειακή) που έπληξαν και πλήττουν τους αγρότες, ταυτόχρονα με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι η κυβέρνηση στάθηκε στο πλευρό των αγροτών, αναφέρθηκε στην οικονομική στήριξη που τους παρείχε. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την εξέλιξη της κρίσης και αναπροσαρμόζει τα μέτρα στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής καθώς με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η επισιτιστική επάρκεια και η κοινωνική συνοχή. Όπως επίσης και γιατί γνωρίζει καλά ότι στηρίζοντας τους αγρότες, στηρίζει την ελληνική περιφέρεια και την οικονομία και τελικά την ίδια την Ελλάδα. Κλείνοντας ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι η εξέγερση των αγροτών το 1910 πέτυχε γιατί ήταν ενωμένοι. «Σήμερα», είπε, «η ενότητα αυτή έχει λάβει μια άλλη διάσταση», αυτή του συνεργατισμού. Και πρόσθεσε: «Ο συνεργατισμός, ο σύγχρονος συνεταιρισμός, οι ομάδες παραγωγών, είναι η σύγχρονη μορφή ενότητας. Εμείς στηρίξουμε κάθε τέτοια προσπάθεια και είμαι σίγουρος, ότι μαζί, θα τα καταφέρουμε».

Κ. Αγοραστός

«Σωτηρία θα πει να λυτρωθείς απ’ όλους τους σωτήρες, αυτή ‘ναι η ανώτατη λευτεριά, η πιο αψηλή, όπου με δυσκολία αναπνέει ο άνθρωπος. Αντέχεις;» με αναφορά στον Καζαντζάκη ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε το μήνυμα στην εκδήλωση μνήμης της εξέγερσης των κολίγων του Κιλελέρ και συνέχισε: «Ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες της παραγωγής, καθώς το κόστος παραγωγής είναι υψηλότερο από κάθε άλλη φορά στα χρονικά. Είναι ένα θέμα παγκόσμιο με γεωπολιτικές συνέπειες. Το διακύβευμα  για το  βιώσιμο μέλλον είναι η αυτάρκεια: αυτάρκεια σε νερό,  που συνεπάγεται αυτάρκεια στη διατροφική αλυσίδα και  αυτάρκεια στην ενέργεια. Τα τελευταία δέκα χρόνια η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει τους ανθρώπους της παραγωγής με έργα και δράσεις  συνολικού προϋπολογισμού  1,6 δις ευρώ απ’ όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς η κυβέρνηση για πρώτη φορά μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης» έδωσε 320 εκατ. ευρώ για έργα αγροτικής οδοποιίας». Στη συνέχεια ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στην προστιθέμενη  αξία του Αχελώου,  του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού , green deal  έργου στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Είναι ένα ημιτελές έργο  και χρειάζεται να ολοκληρωθεί. Μαζί με όλα τα άλλα μεγάλα έργα που έχει σε εξέλιξη η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Αχελώος δείχνει το δρόμο του μέλλοντος για τη  βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη». Κλείνοντας αναφέρθηκε την συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ για γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις, με πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, ταχύτητα, αποτελεσματικότητα, συνεργασία και μεθοδολογία.»

Αθ. Νασιακόπουλος

Από την πλευρά του ο οικοδεσπότης, δήμαρχος Κιλελέρ Αθ. Νασιακόπουλος στην ομιλία του υποστήριξε πως «σήμερα παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε τα μηνύματα του αγώνα των  Ελλήνων αγροτών του Κιλελέρ. Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει όλη η Ελληνική κοινωνία,  οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βλέπουν και αυτοί το εισόδημά τους να συρρικνώνεται δραματικά, είναι οικονομικά καταβεβλημένοι από  την ύφεση που επικρατεί στην αγορά». Πρόσθεσε πως «θα πρέπει να δοθούν κίνητρα έτσι ώστε οι Δήμοι, οι ΔΕΥΑ, οι ΤΟΕΒ, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να καταφέρουν να μειώσουν ακόμα περισσότερο τα χρήματα που πληρώνουν για τις καλλιέργειές τους και ειδικότερα  σε προγράμματα  επιδοτήσεων  ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή το λεγόμενο Νετ Μέτερινγκ. Να επιδοτηθεί το κόστος κατασκευής φωτοβολταϊκών προκειμένου να είναι δυνατή η απόσβεση της επένδυσης σε βάθος τριετίας-τετραετίας, έτσι ώστε ο αγρότης να έχει δωρεάν ρεύμα για τις γεωτρήσεις και τις γεωργο κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Οι γεωργικοί συνεταιρισμοί από την άλλη πλευρά πρέπει να ενεργοποιηθούν και να αξιοποιήσουν ακόμα περισσότερο το ρόλο τους». Αναφέρθηκε και ο ίδιος στην αναγκαιότητα της μερικής μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία που τόσο ανάγκη το έχει. Πρότεινε την ίδρυση Αγροτικού Επιμελητηρίου το οποίο θα έχει ως σκοπό  την προαγωγή της επιστήμης στους τομείς που σχετίζονται με τους αγρότες και κατέληξε λέγοντας πως «η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα που καταθέτουν οι αγρότες, ιδιαίτερα οι νέοι».

Χαιρετισμοί

Τρία θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο έθεσε ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων στις εκδηλώσεις του Κιλελέρ, ζητώντας από τον υπουργό να συμβάλει στο ξεμπλοκάρισμα των έργων του Αχελώου, να προάγει την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και να δρομολογήσει την ίδρυση αγροτικού επιμελητηρίου. Τόνισε ακόμη πως «μετά την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, που ακολούθησαν την πανδημία, βιώνουμε πόλεμο στην περιφέρειά μας και τον κίνδυνο μιας ευρύτερης ανάφλεξης. Ό,τι κι αν συμβεί από τούδε και στο εξής, οφείλουμε να έχουμε ως κύρια προτεραιότητά μας την ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια του πληθυσμού τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Η Άννα Βαγενά, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, έκανε αναφορά στα επεισόδια που είχαν γίνει εις βάρος της σε παρόμοια εκδήλωση το 2016, όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Τότε, αγρότες με παρατεταγμένα τρακτέρ, προσπάθησαν να διακόψουν την ομιλία μου. Ευτυχώς τώρα δεν βλέπω τρακτέρ. Φαίνεται ότι εκείνοι οι αγρότες που είχαν πρόβλημα τότε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τα βρίσκουν όλα καλά τώρα με την κυβέρνηση της ΝΔ» δήλωσε ειρωνικά. Εξέφρασε δε την δυσαρέσκεια της για την ομιλία του Υπουργού Γεωργαντά, «η οποία φάνηκε να απογοήτευσε πλήρως τους αγρότες, γιατί δεν δεσμεύτηκε για καμία ικανοποίηση των αιτημάτων τους, αλλά τα παρέπεμψε όλα σε σύσκεψη στο μέλλον». 

Στον δικό της χαιρετισμό η Ε. Λιακούλη, ως εκπρόσωπος του Προέδρου του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ  Ν. Ανδρουλάκη ανέφερε πως οι αγρότες μας δέχονται αλλεπάλληλα χτυπήματα από την υγειονομική, οικονομική, κλιματική και ενεργειακή κρίση και δυστυχώς, η Κυβέρνηση απαντά μέτρα ετεροχρονισμένα και ανεπαρκή. Εμείς σαν ΚΙΝΑΛ προτείναμε συγκεκριμένα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, με στόχο να κάνουμε ανθεκτικότερο τον πρωτογενή τομέα».

Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν οι Ν. Παυλονάσιος εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, ο οποίος υποστήριξε πως «οι αγρότες βιώνουμε μία πολύ δύσκολη περίοδο, όταν η Γεωργία είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητη. Ταυτόχρονα απειλείται και η επιβίωση αγροτών και κτηνοτρόφων, όταν τα πράγματα σφίξουν με το αλεύρι κι όταν δεν είσαι αυτάρκης, όταν δεν διαθέτεις εθνική πολιτική που να εξασφαλίζει εθνικά αποθέματα. Οι υπόλοιπες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έμαθαν να φροντίζουν τον εαυτό τους, όπως η Γαλλία, η Ολλανδία κι άλλες, οι οποίες στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα».  Από την πλευρά του ο Χρ. Γιαννακάκης, πρόεδρος ΕΘΕΑΣ μίλησε για τα αυξημένα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, για την αναγκαιότητα άμεσης επίλυσης τους από την Πολιτεία και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλούνται να παίξουν στη νέα εποχή οι Συνεταιρισμοί.