Αυτό το άρθρο είναι 28 μηνών

GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ: Αναλύοντας τα οφέλη της γεωργίας άνθρακα

Οι γεωργοί κερδίζουν προστατεύοντας το περιβάλλον
03/11/2022
6' διάβασμα
gaia-epicheirein-analyontas-ta-ofeli-tis-georgias-anthraka-277049
Από δεξιά ο Luc Vernet, ο Pierre Bascou, η Έλλη Tσιφόρου, ο Ανέστης Τριπιτσίδης και ο Benjamin Lammert.

Ενημερωτική εκδήλωση για τη γεωργία άνθρακα διοργανώθηκε από τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, με τη συνεργασία της Farm Europe, της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του συνεργατικού σχηματισμού αγροδιατροφής στην Κεντρική Μακεδονία, Ag-Cluster.

Ο Χριστόδουλος Αντωνιάδης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αναπτύχθηκαν επιμέρους ενότητες, από εξειδικευμένα στελέχη, παρουσιάζοντας και αναλύοντας τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με τη γεωργία άνθρακα.

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Χριστόδουλου Αντωνιάδη, προέδρου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της εταιρείας να αναδείξει το ζήτημα της γεωργίας άνθρακα, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει για την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου και όλων των ενδιαφερομένων σε σχέση με ζητήματα αιχμής σε επίπεδο ευρωπαϊκής και εθνικής γεωργικής πολιτικής.

Ο Κωνσταντίνος Κιλτίδης.

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Κιλτίδης, τονίζοντας τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και ιδιαίτερα στην ύπαιθρο. Υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρχει μία ολοκληρωμένη πρόταση στο θέμα της ερημοποίησης της υπαίθρου, «γιατί χωρίς τους κατοίκους της θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα».

 

Ασφαλή τρόφιμα: Ο κατάλληλος συνδυασμός οικονομίας και περιβάλλοντος

Ο Bernard Ader.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Bernard Ader, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικού Συνεργατισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COGECA). Μίλησε για την κλιματική αλλαγή, αλλά και τους στόχους που θέτει η Πράσινη Συμφωνία, λέγοντας ότι «το 2050 μπορεί να δείχνει ότι είναι μακριά, αλλά είναι μόνο μία γενιά μπροστά μας, η οποία θα πρέπει να κάνει τις αλλαγές που απαιτούνται».

Ακόμη, τόνισε πως οι αγροτικές συνεργατικές οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη «έχουν ενισχυμένη δυνατότητα, μέσα από την παραγωγική διαδικασία, να αυξήσουν τον έλεγχο των εκπομπών άνθρακα και να μετριάσουν τις επιπτώσεις του».

Κλείνοντας, τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί κοινή αγορά για τη γεωργία άνθρακα, με τη συμμετοχή και των καταναλωτών, «ώστε να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία τα αγροτικά προϊόντα που προέρχονται από αυτήν τη διαδικασία».

Τον κύκλο των εισηγήσεων ξεκίνησε o Luc Vernet, συνιδρυτής της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης Farm Europe. Είπε ότι η οικονομία και η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι, χωρίς να υπάρχουν κλυδωνισμοί και ισχυρίστηκε ότι δεν πρέπει να κυριαρχούν οι μονόπλευρες σκέψεις, αλλά να δημιουργηθεί μία αλυσίδα άνθρακα από το χωράφι μέχρι τον καταναλωτή. «Το 2035 αποτελεί σημείο αναφοράς, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο επενδύσεων, με στόχο τη μείωση του άνθρακα. Η ασφάλεια των τροφίμων πρέπει να συνδυαστεί με την οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση των εκπομπών του άνθρακα, ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή στρατηγική στον τομέα αυτόν».

Στα 40 έως 50 ευρώ ανά τόνο δέσμευσης το κέρδος

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε ο Christian Holzleitner, επικεφαλής μονάδας Οικονομίας Γης και Αφαιρέσεων Άνθρακα της Γενικής Διεύθυνσης Κλιματικής Δράσης της Κομισιόν. Μίλησε για τα Στρατηγικά Σχέδια της ΚΑΠ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέροντας πως ορισμένα από αυτά στρέφονται στη γεωργία άνθρακα. Επίσης, ανέφερε ότι η γεωργία αποτελεί μια αποτελεσματική λύση δέσμευσης άνθρακα, αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία, καθώς μπορεί να αποφέρει στους γεωργούς από 40 έως 50 ευρώ ανά τόνο που δεσμεύεται.

Υποστήριξε, επίσης, ότι οι εταιρείες και οι καταναλωτές πρέπει να ενισχύσουν τις σχετικές προσπάθειες, είτε αφορούν τη μεταποίηση, είτε την κατανάλωση. «Πρέπει να θέσουμε συγκεκριμένες στρατηγικές, όπως για παράδειγμα την αξιοποίηση της βιομάζας των τροφίμων, όπου μέσα από αυτήν μπορούμε να παράγουμε ενέργεια και να την αξιοποιούμε αναλόγως». Τέλος, αναφέρθηκε και στη δυνατότητα παραγωγής βιοπλαστικών, ινών ρουχισμού κ.ά.

Μείωση εισροών και περιβαλλοντικά οφέλη

O Ανέστης Τριπιτσίδης.

Από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Έργων της Νeuropublic, ο Ανέστης Τριπιτσίδης αναφέρθηκε στο Ag-Cluster, παρουσιάζοντας τους σκοπούς του συνεργατικού σχηματισμού και τη βέλτιστη αξιοποίηση του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense που αναπτύσσει η Neuropublic, το οποίο μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εισροών και στο χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα του αγροδιατροφικού τομέα.

Μέσα από τη δράση αυτή, όπως είπε, «προωθείται η ανάπτυξη πρωτοκόλλων πιστοποίησης φιλικών προς το περιβάλλον και το κλίμα αγροδιατροφικών προϊόντων».

O Pierre Bascou.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στις πιλοτικές δράσεις του Ag-Cluster σε επιτραπέζιο ροδάκινο και ακτινίδιο, εστιάζοντας στις μειωμένες εισροές και στις εκροές, όπως αυτές καταγράφηκαν μέσα από την αξιοποίηση του gaiasense. Κλείνοντας τον κύκλο των εισηγήσεων, ο Pierre Bascou, διευθυντής της Διεύθυνσης Βιωσιμότητας της ΓΔ Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Κομισιόν, είπε ότι υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης του άνθρακα μέσα από την αγροτική δραστηριότητα.

«Αναμένουμε, όμως, νομοθετικές προτάσεις για τη δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου παρακολούθησης του κύκλου του άνθρακα στην ΕΕ καθώς και, ευρύτερα, για τη βιωσιμότητα των συστημάτων αγροδιατροφής» τόνισε, λέγοντας ότι εννέα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν εντάξει στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΑΠ μέτρα στήριξης της γεωργίας του άνθρακα.

Συνοψίζοντας, η Έλλη Tσιφόρου, διευθύνουσα σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και συντονίστρια της ενημερωτικής εκδήλωσης, σημείωσε ότι η γεωργία άνθρακα παρουσιάζει ταυτόχρονα προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες για τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος χρειάζεται ενημέρωση και υποστήριξη με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά και ψηφιακά εργαλεία, αλλά και θεσμική θωράκιση της αγοράς άνθρακα, προκειμένου να επενδύσει σε αυτό το νέο πράσινο επιχειρηματικό μοντέλο.

 

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: