Αυτό το άρθρο είναι 43 μηνών

gaiasense1: Ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό εργαλείο ευφυούς γεωργίας στο κινητό τηλέφωνο του αγρότη

06/02/2021
10'+ διάβασμα
gaiasense1-ena-olokliromeno-pliroforiako-ergaleio-effyous-georgias-sto-kinito-tilefono-tou-agroti-221911
Εδαφοκλιματική καταλληλότητα: Το εργαλείο που προτείνει τις πιο κατάλληλες καλλιέργειες για κάθε χωράφι
 

Τι σημαίνει, πώς δουλεύει και τι κερδίζει κάθε αγρότης;

«Θέλω να γίνω αγρότης. Έχω 5-10 στρέμματα στο χωριό και σκέφτομαι να τα καλλιεργήσω. Απλά δεν ξέρω με τι. Τι θα μπορούσε να ευδοκιμήσει στο χωράφι μου; Έχω ακούσει για μια συγκεκριμένη καλλιέργεια, αλλά κάνει για το χωράφι μου;».

Σκέψεις και ερωτήματα που σίγουρα απασχολούν όσους θέλουν να γίνουν αγρότες, αλλά πιθανότατα και αγρότες που ήδη ασχολούνται επαγγελματικά με τη γεωργία. Γιατί μπορεί να μην πήγε καλά η προηγούμενη καλλιέργεια, να μην είχες το κέρδος που περίμενες από αυτήν, ή να θέλεις να επενδύσεις σε κάποια καλλιέργεια που θα σε βάλει σε νέες αγορές.

Πώς θα μπορούσες, λοιπόν, να πάρεις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα; Με ποια κριτήρια; Σίγουρα θα ρώταγες τους συγχωριανούς σου, που είναι ήδη αγρότες, ή τον γεωπόνο της περιοχής σου. Πλέον, όμως, οι απαντήσεις μπορούν να έρθουν και από το κινητό σου, με το gaiasense mobile app. Τη νέα εφαρμογή, δηλαδή, του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense, για έξυπνα κινητά τηλέφωνα και tablet, στην πρώτη έκδοση του οποίου -το gaiasense1- περιλαμβάνεται και ο δείκτης εδαφοκλιματικής καταλληλότητας, με τον οποίο ο αγρότης μπορεί να γνωρίζει άμεσα ποιες καλλιέργειες ευδοκιμούν στο χωράφι του ή ποια χωράφια του είναι κατάλληλα για συγκεκριμένες καλλιέργειες.

Για αυτόν, λοιπόν, τον δείκτη θα μιλήσουμε παρακάτω. Θα εξηγήσουμε τι σημαίνει εδαφοκλιματική καταλληλότητα, θα δούμε πώς το gaiasense1 προτείνει τις πιο κατάλληλες καλλιέργειες για κάθε χωράφι και, φυσικά, τι κερδίζει ο αγρότης από αυτή την υπηρεσία.

 

Τι είναι ο δείκτης εδαφοκλιματικής καταλληλότητας;

Η εδαφοκλιματική καταλληλότητα, με απλά λόγια, δείχνει κατά πόσο ο συνδυασμός των χαρακτηριστικών του εδάφους και του κλίματος στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται το αγροτεμάχιο ευνοεί ή δυσκολεύει την ανάπτυξη μιας συγκεκριμένης καλλιέργειας.

Αν ήρθε, λοιπόν, η στιγμή να αλλάξεις την καλλιέργεια στο χωράφι, για οποιονδήποτε λόγο, ή απλά θέλεις να μάθεις ποια είναι η κατάλληλη καλλιέργεια για τα χωράφια σου, κάνεις τα εξής βήματα:

1. Επιλέγεις το αγροτεμάχιο στο οποίο θέλεις να εγκαταστήσεις μια νέα καλλιέργεια.

2. Βλέπεις τη λίστα με τις πλέον κατάλληλες καλλιέργειες για το συγκεκριμένο χωράφι.

3. Επιλέγεις μία από τις παραπάνω προτάσεις και προχωράς σε διερεύνηση με την πολύτιμη βοήθεια και εμπειρία του γεωπόνου της περιοχής σου.

Μέσα από το gaiasense1, ο αγρότης μπορεί να δει απλά και γρήγορα ποιες καλλιέργειες είναι κατάλληλες για οποιοδήποτε από τα χωράφια του και ποιες όχι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εφαρμογή προτείνει (με πράσινο χρώμα) στον παραγωγό την καλλιέργεια βαμβακιού, σιταριού και καλαμποκιού ως ιδανικές για το συγκεκριμένο χωράφι, ενώ και η ελιά (με χακί χρώμα) μπορεί να καλλιεργηθεί με ικανοποιητικές αποδόσεις. Στο συγκεκριμένο χωράφι η καλλιέργεια ντομάτας, φιστικιού και αβοκάντο (με καφέ χρώμα) δεν είναι ιδανική, αλλά θα μπορέσει να αποδώσει, σε αντίθεση με την καλλιέργεια ηλιόσπορου (με κόκκινο χρώμα), την οποία θα πρέπει να αποφύγει ο αγρότης.

 

Για να γίνει πιο εύκολα κατανοητή αυτή η πληροφορία, το gaiasense1 απεικονίζει την καταλληλότητα με ένα από τα ακόλουθα χρώματα:

Πρακτικά, στις πρώτες τρεις περιπτώσεις η συγκεκριμένη καλλιέργεια μπορεί να καλλιεργηθεί στο συγκεκριμένο χωράφι και να δώσει επαρκείς αποδόσεις. Στην τελευταία περίπτωση, αυτή η καλλιέργεια είναι πιθανό να μην έχει επαρκείς παραγωγικές αποδόσεις στο συγκεκριμένο χωράφι, χωρίς τουλάχιστον κάποια σημαντική εδαφοβελτιωτική παρέμβαση ή και λόγω κλιματολογικής ακαταλληλότητας.

 

Πώς, όμως, μπορεί το gaiasense1 να προτείνει τις πιο κατάλληλες καλλιέργειες για κάθε χωράφι;

Η βάση για τη συγκεκριμένη υπηρεσία του gaiasense1 είναι ανοιχτά δεδομένα εδαφολογικού χάρτη που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην Ελλάδα, αλλά και ανοιχτά κλιματικά δεδομένα για τις αντίστοιχες περιοχές.

Για να μπορέσει να δώσει το gaiasense1 την πληροφορία σχετικά με την καταλληλότητα της κάθε καλλιέργειας σε κάθε χωράφι, συνδυάζει αυτά τα δεδομένα με στοιχεία για την καταλληλότητα περισσότερων από 140 καλλιεργειών, σε περιοχές με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά εδάφους και κλίματος. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από αναγνωρισμένη επιστημονική βιβλιογραφία, αλλά και με μεθοδολογία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Πρόκειται, λοιπόν, για μια έγκυρη και εμπεριστατωμένη πληροφορία, που παίρνει ο αγρότης μέσα από το gaiasense1.

 

Τι κερδίζει ο αγρότης μέσα από αυτήν την υπηρεσία του gaiasense1;

Μπορεί να έχει ένδειξη, εύκολα και γρήγορα, για το ποιες καλλιέργειες ευδοκιμούν στο χωράφι του ή ποια χωράφια του είναι κατάλληλα για συγκεκριμένες καλλιέργειες. Οι πληροφορίες που παίρνει μέσα από την εφαρμογή τον βοηθούν να έχει μια ένδειξη για τα είδη που μπορεί να καλλιεργήσει στο χωράφι του.

Πρόκειται για μια πολύ χρήσιμη πληροφορία, ειδικά όταν δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία των αποδόσεων της νέας καλλιέργειας στη συγκεκριμένη περιοχή, αφού επιτρέπει στον αγρότη να αποφύγει σημαντικές αστοχίες στην επιλογή καλλιέργειας.

Σε καμία περίπτωση, όμως, η ένδειξη αυτή δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ορθές πρακτικές για την αξιολόγηση της καταλληλότητας μιας καλλιέργειας σε ένα συγκεκριμένο χωράφι, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν μια πλήρη εδαφολογική ανάλυση, αλλά και την πολύτιμη συμβουλή ενός έμπειρου γεωπόνου.

Από την αρχική οθόνη της εφαρμογής, ο αγρότης έχει άμεση πρόσβαση στην κατηγορία «Οδηγός» του gaiasense1, μια πηγή γενικών πληροφοριών αγροτικού ενδιαφέροντος, που ενημερώνεται συνεχώς με νέα θέματα. Έτσι, ο αγρότης έχει πάντα έγκυρη ενημέρωση σε θέματα που αφορούν γενικότερα τη διαχείριση μιας αγροτικής εκμετάλλευσης, αλλά και πληροφορίες που του επιτρέπουν να κάνει ακόμη καλύτερα τις καλλιεργητικές του εργασίες.

Ένας οδηγός σε θέματα γεωργίας στα χέρια κάθε αγρότη!

Εκτός από τις βασισμένες στην ευφυή γεωργία υπηρεσίες του gaiasense1, η εφαρμογή περιλαμβάνει και έναν χρήσιμο οδηγό σε θέματα αγροτικής παραγωγής, καθώς και γενικές πληροφορίες για την ευφυή γεωργία. Επίσης, καλύπτει θέματα φυτοπροστασίας, άρδευσης και λίπανσης, απορίες σχετικά με τον καιρό, το έδαφος και τους συντελεστές ανάπτυξης μιας καλλιέργειας.

Μέσα από την εφαρμογή, ο αγρότης θα μπορεί επίσης να έχει τακτική ενημέρωση σε θέματα του γενικότερου αγροτικού τομέα. Από τη βιβλιοθήκη του gaiasense1 δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι χρήσιμες πληροφορίες για την ίδια την εφαρμογή. Ορολογία και δυνατότητες αναλύονται με απλές, σύντομες και κατανοητές επεξηγήσεις.

Και, βέβαια, οι πληροφορίες της βιβλιοθήκης θα ενημερώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να παραμένουν ακριβείς και επίκαιρες.

 

Ο οδηγός του gaiasense1 φέρνει την επιστημονική γνώση στο κινητό τηλέφωνο του αγρότη

Με αυτές τις γνώσεις, ο αγρότης μπορεί να συμπληρώσει την εμπειρία που έχει αποκτήσει μέσα στο χωράφι. Να γνωρίσει ακόμη καλύτερα το χωράφι του και να βελτιώσει την παραγωγή του με σύγχρονες τεχνολογίες, επιστημονική γνώση, σωστές και έγκαιρες αποφάσεις που θα ωφελούν όχι μόνο την αγροτική του παραγωγή, αλλά και το περιβάλλον.

Μέσα από τον οδηγό του gaiasense1, ο αγρότης έχει πρόσβαση σε έγκυρη επιστημονική γνώση, που τον βοηθά να καταλάβει καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο εκτελεί τις καλλιεργητικές του εργασίες. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να επιλέξει την κατηγορία που τον ενδιαφέρει, όπως η άρδευση (πάνω) και χρήσιμα σχετικά άρθρα θα εμφανιστούν στην οθόνη του κινητού του τηλεφώνου (κάτω).

 

Μια ολοκληρωμένη πηγή πληροφοριών για τον αγρότη στην τσέπη του

Όπως είδαμε σε αυτό, αλλά και στα προηγούμενα αφιερώματα, το gaiasense1 είναι μια πλήρης πηγή πληροφοριών, που υποστηρίζει τον αγρότη και του επιτρέπει να παίρνει τις σωστές αποφάσεις για τη διαχείριση της καλλιέργειάς του ανά πάσα στιγμή. Με τη βοήθεια του gaiasense1, ο αγρότης βλέπει την ανάπτυξη της καλλιέργειάς του από μακριά και εντοπίζει έγκαιρα τυχόν προβλήματα στην ανάπτυξή της.

Έχοντας έγκυρη πληροφόρηση για τον καιρό που επικρατεί και θα επικρατήσει τις επόμενες τρεις ημέρες στα χωράφια του, ο αγρότης μπορεί να προγραμματίσει τις καλλιεργητικές του εργασίες σε κάθε χωράφι και να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον χρόνο του. Γνωρίζει με σιγουριά το πότε μπορεί να ψεκάσει, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χωράφι του και να έχει εικόνα του πότε η καλλιέργειά του χρειάζεται πότισμα.

Με τις πληροφορίες που λαμβάνει μέσα από την εύχρηστη εφαρμογή gaiasense1, ο αγρότης έχει πάντα τις πληροφορίες που χρειάζεται για να κάνει καλύτερα και πιο αποδοτικά τη δουλειά του, αλλά και ένα πολύτιμο εργαλείο που τον βοηθά να κάνει τη μετάβαση στην ψηφιακή γεωργία εύκολα και γρήγορα.

ΤΕΣΤ
Τι έμαθες σε αυτό το αφιέρωμα; 

Απάντησε σε ένα χαρτί στα ερωτήματα που ακολουθούν, και βρες τις σωστές απαντήσεις στην εφημερίδα «ΥΧ» της επόμενης Παρασκευής 12/2/2021.

1. Η εδαφοκλιματική καταλληλότητα που βλέπεις στο gaiasense1 σε βοηθά να επιλέξεις την πιο κατάλληλη καλλιέργεια για το χωράφι σου.

✔ Σωστό ✘ Λάθος

2. Για να μάθεις μέσα από το gaiasense1 ποια καλλιέργεια ευδοκιμεί στο χωράφι σου, θα πρέπει να κάνεις εδαφολογική ανάλυση.

✔ Σωστό ✘ Λάθος

3. Μέσα από το gaiasense1 λαμβάνεις χρήσιμες πληροφορίες για να διαχειριστείς καλύτερα την καλλιέργειά σου ως προς:

1. την άρδευση
2. τη φυτοπροστασία
3. την ανάπτυξη
4. όλα τα παραπάνω

4. Η βιβλιοθήκη του gaiasense1 περιέχει χρήσιμες πληροφορίες γενικού ενδιαφέροντος για την αγροτική παραγωγή, που ενημερώνονται συνεχώς.

✔ Σωστό ✘ Λάθος

5. Με το gaiasense1 απολαμβάνεις τα οφέλη της ευφυούς γεωργίας μέσα από το κινητό σου τηλέφωνο.

✔ Σωστό ✘ Λάθος

Απαντήσεις των ερωτήσεων του προηγούμενου φύλλου:
1. Λάθος ● 2. Όλα τα παραπάνω ● 3. Σωστό ● 4. 4 ● 5. Σωστό

 

 

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙ: