Η αυξανόμενη γήρανση του αγροτικού πληθυσμού συνιστά κυρίαρχο ευρωπαϊκό ζήτημα, και η Γαλλία δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Λιγότερο από το 5% των Γάλλων αγροτών είναι κάτω των 35 ετών και ο αριθμός των νέων που είναι έτοιμοι να αναλάβουν την οικογενειακή τους εκμετάλλευση ή να ξεκινήσουν να ασκούν το επάγγελμα δεν φτάνει για να αναπληρώσει όσους συνταξιοδοτούνται.

Στη Γαλλία, οι νέοι αγρότες που εγκαθίστανται στη γεωργική δραστηριότητα καλούνται να υπερκεράσουν σημαντικά εμπόδια, όπως οι τιμές των γαιών και η χαμηλή ελκυστικότητα του επαγγέλματος. Αλλά και το ζήτημα των συντάξεων, το οποίο έχει κλονίσει τη χώρα τους τελευταίους μήνες, δρα εξίσου επιβαρυντικά στη διαδικασία ανανέωσης των αγροτικών γενεών. «Το 2026, το 45% των Γάλλων αγροτών θα έχει φτάσει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης» προειδοποιεί η Claire Brennetot, σύμβουλος του γαλλικού υπουργείου Γεωργίας. Ωστόσο, η παλαιότερη γενιά δεν αφήνει πάντα περιθώρια για την επόμενη, καθώς πολλοί αγρότες προτιμούν να διατηρούν τις επιδοτήσεις της ΚΑΠ, αντί να στρέφονται σε προγράμματα συνταξιοδότησης χαμηλότερου εισοδήματος.

Σε μια προσπάθεια να προωθήσει την ανανέωση των γενεών, η γαλλική κυβέρνηση θεωρεί ότι η τοποθέτηση ενός ανώτατου ορίου ηλικίας ως πλαφόν για τη λήψη οικονομικής βοήθειας από την Κοινή Αγροτική Πολιτική μπορεί να είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Προσπάθησε, μάλιστα, να εγείρει προς εξέταση το ζήτημα της ηλικίας συνταξιοδότησης για τους δικαιούχους της ΚAΠ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παρόλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν άναψε το πράσινο φως. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η εξαίρεση αγροτών από τις επιδοτήσεις εφόσον εκείνοι έχουν ξεπεράσει μια ορισμένη ηλικία, ισοδυναμεί με πρακτική διακρίσεων.