Πρακτική εξάσκηση με γεωργικούς ελκυστήρες για τον εκσυγχρονισμό των καλλιεργειών σε Κοζάνη και Φωκίδα

Αβερώφειος Γεωργική Σχολή

Εχοντας λάβει μέρος στον «Διαγωνισμό οργώματος», που διοργανώθηκε στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή στη Λάρισα, ο Βασίλης Κατσανόπουλος και ο Φώτης Αναγνωστάκος, σπουδαστές της σχολής, μοιράζονται με την «ΥΧ» την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό και εξηγούν ότι η πρακτική εκπαίδευση που λαμβάνουν στη συγκεκριμένη σχολή θα τους βοηθήσει να εξελιχθούν στον αγροτικό τομέα.

Βασίλης Κατσανόπουλος

Προερχόμενος από αγροτική οικογένεια, ο 18χρονος Βασίλης Κατσανόπουλος έχει ως στόχο να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση στο αγροτικό επάγγελμα. «Κατάγομαι από την Κοζάνη και η ενασχόληση της οικογένειάς μου με τον αγροτικό τομέα έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, περνώντας από τη μία γενιά στην άλλη. Στόχος μου είναι να μπορέσω να συνεχίσω την οικογενειακή αυτή παράδοση και να την εξελίξω. Η οικογένειά μου καλλιεργεί σιτηρά, κριθάρι και φακές.

Η επιλογή να φοιτήσω στην Αβερώφειο Σχολή, και συγκεκριμένα στο τμήμα Γεωργικών Μηχανημάτων, έγινε γιατί ήθελα να εξασκηθώ και να λάβω πρακτικές γνώσεις για να μπορέσω να αναλάβω τις καλλιέργειες. Ως αγρότης, αν δεν δεις από κοντά και δεν χρησιμοποιήσεις ένα μηχάνημα, δεν μπορείς να το καταλάβεις και να το δουλέψεις», εξηγεί ο Βασίλης.

Με τον ίδιο να ανήκει στη νικήτρια ομάδα του διαγωνισμού, εξηγεί ότι «ο διαγωνισμός, εκτός από μία πολύ ωραία εμπειρία, ήταν και μία ευκαιρία να δείξουμε στην πράξη αυτά που έχουμε μάθει. Διαγωνιστήκαμε σε δέκα κατηγορίες, όπως η είσοδος και η έξοδος, το βάθος οργώματος και η ομοιομορφία του, το στρώσιμο του εδάφους. Πρακτικές που τις μαθαίνουμε στη σχολή στην πράξη».

Εξέλιξη μέσω της εκπαίδευσης

Φώτης Αναγνωστάκος

Την ίδια ευχάριστη εμπειρία από τον Διαγωνισμό οργώματος είχε και ο 21χρονος Φώτης Αναγνωστάκος, με καταγωγή από την Ιτέα Φωκίδας. Αν και οι γονείς του δεν εξασκούν το αγροτικό επάγγελμα, ο ίδιος διαχειρίζεται τις δικές του καλλιέργειες, θέτοντας τις βάσεις για την εξέλιξή τους μέσω της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής. «Καλλιεργώ ακτινίδια, κάστανα και ελιές. Ο λόγος που αποφάσισα να εκπαιδευτώ στην Αβερώφειο Σχολή ήταν γιατί θέλω να επεκτείνω όσο πιο πολύ μπορώ τις καλλιέργειές μου και την ειδικότητα της δουλειάς μου, αλλά και να ασχοληθώ με τα γεωργικά μηχανήματα επαγγελματικά σε κάποιο συνεργείο, καθώς μου αρέσουν πολύ», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Φώτης.

Όπως εξηγεί, πολλές από τις γεωργικές πρακτικές που πριν έκανε εμπειρικά στο χωράφι, σήμερα τις μαθαίνει σωστά και αναλυτικά. «Έχω μάθει αρκετά πράγματα που πριν τα ήξερα εμπειρικά και αυτοδίδακτα. Στη σχολή, έχω καταφέρει να μάθω τον σωστό τρόπο εφαρμογής κάθε τεχνικής, καθώς έχουμε μαθήματα όπως ηλεκτροτεχνία και εδαφολογία».

Τόσο ο Φώτης όσο και ο Βασίλης συμφωνούν ότι οι γνώσεις που λαμβάνει ένας αγρότης θα τον βοηθήσουν πολύ να εξελίξει και να εκσυγχρονίσει την αγροτική του εκμετάλλευση.

Διαβάστε επίσης:

«Διαγωνισμός Οργώματος» την Τετάρτη 21/10 σε χωράφι της Αβερωφείου στη Λάρισα