Γερμανία: Εθνικό δίκτυο ανταλλαγής γνώσεων και καινοτομίας για τη διαβίωση των ζώων

Διαγιγνώσκοντας ότι η παραγόμενη γνώση και πληροφορία σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων δεν μπορεί να φτάσει στους κτηνοτρόφους, στελέχη όλων των αγροτικών οργανώσεων από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας συγκεντρώθηκαν για να δημιουργήσουν ένα πανεθνικό δίκτυο, το οποίο μέσα από σύγχρονα εργαλεία προσπαθεί να προωθήσει τη μεταφορά της γνώσης και της καινοτομίας.

Μέσω διαδικτυακών εργαλείων, εκδηλώσεων και επιδεικτικών αγροκτημάτων, το νεοσύστατο δίκτυο Netzwerk Fokus Tierwohl διευκολύνει τη ροή πληροφοριών μεταξύ των αγροτών, των επιστημόνων, της κυβέρνησης και του ενδιαφερόμενου κοινού στη χώρα. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζονται στη διατήρηση των παραγωγικών συστημάτων που έχουν ως θεμελιώδες στοιχείο την καλή διαβίωση των ζώων.

Δύσκολο το έργο της συγκέντρωσης των δεδομένων

Τον τελευταίο μισό αιώνα, η καλή μεταχείριση των ζώων είναι μία από τις προτεραιότητες της ΕΕ για τον πρωτογενή τομέα. Με τα χρόνια, η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την καλή διαβίωση των ζώων έχει εξελιχθεί με βάση τα επιστημονικά ευρήματα, τις προσδοκίες των πολιτών και τις απαιτήσεις της αγοράς. Ως αποτέλεσμα, πολλοί αγρότες έχουν εμπλακεί σε έργα και πρωτοβουλίες για τον εντοπισμό επιτυχημένων λύσεων.

Ωστόσο, στη Γερμανία, τα αποτελέσματα αυτών των πρωτοβουλιών δεν ήταν εύκολο να βρεθούν και να διαχυθούν στους κτηνοτρόφους. «Δεν υπήρχε κάποιος που να πάρει τα αποτελέσματα από όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, τις μελέτες, τα επιστημονικά αποτελέσματα και το τι συμβαίνει στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε τοπικό επίπεδο, και να τα μεταφέρει στους αγρότες», σημειώνει η συντονίστρια του δικτύου, Katja Brase. «Επομένως, εμείς αρχίσαμε να συλλέγουμε αυτήν τη γνώση για να την κάνουμε εύκολα προσβάσιμη σε όλους».

Με χρηματοδότηση από το εθνικό υπουργείο Γεωργίας, το δίκτυο διαθέτει συμβουλευτική επιτροπή που περιλαμβάνει εκπροσώπους γεωργικών επιμελητηρίων και άλλων κυβερνητικών οργανισμών. Επιπλέον, εμπλέκει ειδικούς, αλλά και τεχνικούς εμπειρογνώμονες, επιστήμονες, εκπροσώπους γερμανικών αγροτικών οργανώσεων και αγρότες.

Η συμβουλευτική επιτροπή χωρίζεται σε θεματικές ομάδες εργασίας, οι οποίες εργάζονται για το γνωστικό αποτέλεσμα του περιεχομένου. Υπάρχουν, επίσης, «πολλαπλασιαστές καλής μεταχείρισης των ζώων» σε κάθε πολιτεία, η δουλειά των οποίων είναι να διασφαλίζουν ότι το περιεχόμενο φτάνει στις ομάδες-στόχους, δηλαδή αγρότες, συμβούλους, φοιτητές, κτηνιάτρους, επιστήμονες και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Το δίκτυο στοχεύει στην ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών σχετικά με τους κανονισμούς και τη νομοθεσία, καθώς και τον διαμοιρασμό των αποτελεσμάτων στον κλάδο της έρευνας, επικοινωνώντας συγκεκριμένες τεχνικές λύσεις τόσο της συμβατικής τεχνολογίας όσο και της ευφυούς κτηνοτροφίας.