Οι γερμανικές εξαγωγές χοίρειου μετά τα κρούσματα πανώλης επηρέασαν όλη την ευρωπαϊκή παραγωγή

Οι επιπτώσεις των κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης (ASF-African Swine Fever), καθώς και οι προοπτικές για τις παγκόσμιες εξαγωγές χοίρειου στο φόντο της σταδιακής αποκατάστασης της κινεζικής χοιροτροφίας αναλύονται, μεταξύ άλλων, στην πρόσφατη τριμηνιαία έκθεση της Rabobank για τον κλάδo.

Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στα σύνορα της Γερμανίας τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά, ενώ οι περιορισμοί, όσον αφορά τις εξαγωγές της χώρας, επέφεραν μια ανακατανομή εντός της ΕΕ και δημιούργησαν μια πρόσθετη αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Είναι πιθανόν, εκτιμούν οι αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας, να βγουν ωφελημένοι από αυτήν τη συγκυρία οι εξαγωγείς της Ολλανδίας, της Δανίας και της Ισπανίας, ενώ οι παραγωγοί της Γερμανίας θα αντιμετωπίσουν προβλήματα για καιρό.

Σε μερικό αντιστάθμισμα των απωλειών από τις γερμανικές εξαγωγές, η Rabobank αναμένεται ότι θα ενισχυθούν οι εξαγωγές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν και η δυνατότητά τους να αναδιαμορφώσουν την παραγωγή τους, ώστε να ανταποκριθούν στην ευκαιρία για περισσότερες εξαγωγές είναι σχετικά περιορισμένη στο άμεσο επόμενο διάστημα. Γενικά, εκτιμάται ότι μέσα στο 2021 η παραγωγή χοίρειου στην ΕΕ-27 και στο Ην. Βασίλειο θα εμφανίσει μικρή υποχώρηση και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα εξελιχθούν οι απαγορεύσεις, όσον αφορά τις εξαγωγές γερμανικού χοιρινού τους επόμενους μήνες.

Η ανάκαμψη της κινεζικής παραγωγής θα δημιουργήσει πλεόνασμα στην παγκόσμια αγορά

Ένα άλλο σημαντικό θέμα, με το οποίο καταπιάνονται οι αναλυτές της τράπεζας, είναι το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην παγκόσμια αγορά μετά τις αναταράξεις που προκάλεσε η εξάπλωση της Covid-19, αλλά και στον βαθμό που η Κίνα «ξαναχτίζει» το ζωικό της κεφάλαιο μετά από τη θανάτωση συντριπτικού ποσοστού χοίρων λόγω του ASF. Διαπιστώνεται ότι η παγκόσμια αγορά χοίρειου εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης μετά τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία, ωστόσο σε αρκετές ασιατικές χώρες η διάθεση παραμένει πιεσμένη, γεγονός το οποίο οδηγεί σε υψηλότερες τιμές διεθνώς.

Σε κάθε περίπτωση, η ζήτηση για εξαγωγές παραμένει ισχυρή και σε παγκόσμιο επίπεδο οι μονάδες επεξεργασίας δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν λόγω των αναδιατάξεων στο προσωπικό, οι οποίες περιορίζουν τη δυναμικότητα στο επίπεδο της τυποποίησης. Tην ίδια στιγμή, τα νέα κρούσματα ASF στην Ευρώπη συνιστούν νέα δυσκολία.

Η προοπτική για τους χοιροτρόφους παγκοσμίως φαίνεται να έχει μια σειρά από προκλήσεις δεδομένης της τάσης για οικονομική ύφεση, του αυξημένου κόστους ζωοτροφών και των χαμηλότερων εξαγωγικών ταχυτήτων, καθώς η Κίνα ξαναστήνει τη δική της παραγωγή. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «όσο η Κίνα αποκαθιστά την εγχώρια παραγωγή και σταδιακά αποδεσμεύεται από την παγκόσμια αγορά, οι εξαγωγείς θα πιεστούν σκληρά, προκειμένου να βρουν εναλλακτικές αγορές για τις ποσότητες από τις οποίες υποχωρεί η κινεζική ζήτηση».

Σύμφωνα, δε, με την ανώτερη αναλύτρια ζωικών πρωτεϊνών της Rabobank, Christine McCracken, «η ισχυρότερη ζήτηση από την Ασία ήρθε σε εξαιρετικά κατάλληλη στιγμή, καθώς συνέβαλε στο αντιστάθμισμα της εσωτερικής ζήτησης (σ.σ.: στις διάφορες χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο) και των πιο αδύναμων εξαγωγών λόγω κορωνοϊού.

Με αυτόν τον τρόπο, η Κίνα υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύει, αυτήν τη στιγμή, περισσότερο από το 40% των παγκόσμιων εισαγωγών χοιρινού, τέσσερις φορές περισσότερο από τον πιο κοντινό της ανταγωνιστή». Όμως, όσο η Κίνα αναδομεί την παραγωγή της και με προοπτική να έχει αποκατασταθεί σε κανονικά επίπεδα το 2024, αναμένεται ότι θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο περίσσευμα στην παγκόσμια αγορά.