Ο γγ Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ αναλύει την περιβαλλοντική στρατηγική της κυβέρνησης

Τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για θέματα πρόληψης φυσικών καταστροφών και προστασίας των πολιτών, αναλύει με άρθρο του σε ενημερωτικό ιστότοπο, ο γγ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, Κ. Αραβώσης.

Κάνοντας προηγουμένως λόγο για «συσσωρευμένα προβλήματα» τα οποία «έγινε απόπειρα να λυθούν με διοικητικές πράξεις λίγο πριν τη διενέργεια των εθνικών εκλογών», ο γγ του υπουργείου απαριθμεί προτεραιότητες της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου, μεταξύ των οποίων:

  • η ολοκλήρωση της ανάρτησης δασικών χαρτών και της κύρωσης τους για τις περιοχές καταρτισμένων δασικών χαρτών της χώρας, καθώς και για τις λοιπές υπό κατάρτιση, με έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αντιρρήσεων
  • η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τη σύνταξη αντιπυρικών σχεδίων σε επίπεδο χωρικής αρμοδιότητας Δασαρχείου για το σύνολο της χώρας, με στόχο την απόλυτη συνέργεια μεταξύ του σχεδιασμού πρόληψης και αυτού της επιχειρησιακής καταστολής και
  • η ρύθμιση όλων των θεμάτων συνεργασίας μεταξύ Πυροσβεστικού Σώματος και δασικών υπηρεσιών, με σκοπό την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος στο πεδίο των δασικών πυρκαγιών.

Επισημαίνει, δε, ιδιαίτερα ότι στόχος του υπουργείου είναι η άμεση υλοποίηση όλων των διαδικασιών για τα δασικά μέτρα της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού 245.000.000 ευρώ περίπου και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση της πίστωσης αυτής, που, όπως αναφέρει, «μένει ανεκμετάλλευτη εδώ και 4,5 χρόνια».

Επιπλέον, στο άρθρο του ο κ. Αραβώσης ανακοινώνει τη δρομολόγηση ενεργειών για, μεταξύ άλλων, τη μελέτη και υλοποίηση των αναδασωτικών εργασιών στην περιοχή Ν. Βουτζά Αττικής, τη μελέτη και υλοποίηση «Αντιδιαβρωτικών Αντιπλημμυρικών έργων καμένων εκτάσεων Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνος» και Εύβοιας, όπου απαιτείται, και την αξιοποίηση εργαλείων της σύγχρονης τεχνολογίας για την έγκαιρη και πρώιμη ειδοποίηση των εστιών πυρκαγιάς στα δάση, προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερη η κατάσβεση μικρών εστιών πυρκαγιάς.

Τέλος, προαναγγέλλει επιτόπιες αυτοψίες στις εκτάσεις των πρόσφατων πυρκαγιών, ώστε εκτός από την αυτονόητη κήρυξη των καμένων δασικού χαρακτήρα εκτάσεων ως αναδασωτέες, να γίνει έγκαιρη αποτίμηση της κατάστασης και να ακολουθήσει η άμεση λήψη μέτρων για την αποκατάσταση των καταστροφών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ