Γιγαρτόκαρπα – Πυρηνόκαρπα: Θετικά τα πρώτα μηνύματα για μήλα και βιομηχανικά ροδάκινα

Οι περσινές καιρικές συνθήκες δημιούργησαν προβλήματα στο αχλάδι
05/03/2025
6' διάβασμα
gigartokarpa-pyrinokarpa-thetika-ta-prota-minymata-gia-mila-kai-viomichanika-rodakina-347545

Από καλή αφετηρία δείχνει να ξεκινά η νέα καλλιεργητική περίοδος για τα οπωροφόρα δέντρα και, κυρίως, για τα γιγαρτόκαρπα και τα πυρηνόκαρπα. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στα τέλη του χειμώνα βοήθησαν σημαντικά στην κάλυψη των ωρών ψύχους, που απαιτούνται για το σύνολο των δέντρων.

Στις πρωιμότερες περιοχές, οι βλαστοί βρίσκονται πριν από την έναρξη της ανθοφορίας και στο σύνολό τους έχουν ολοκληρωθεί τα κλαδέματα. Η ίδια εικόνα καταγράφεται και στις όψιμες περιοχές, όπου η ανθοφορία θα ξεκινήσει στα μέσα Απριλίου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για το επόμενο διάστημα εστιάζεται στους όψιμους παγετούς και ειδικότερα λίγο πριν και κατά την ανθοφορία, όταν πολλές φορές τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά.

Στο στάδιο του κλαδέματος της μηλιάς βρίσκεται η περιοχή της Αγιάς Λάρισας, όπου, σύμφωνα με τον Γιώργο Ζέικο, πρόεδρο του Συνεταιρισμού «Κίσσαβος», η χρονιά δείχνει να είναι καλή. «Οι ώρες ψύχους κινήθηκαν σε καλά επίπεδα και έτσι αναμένουμε θετικά αποτελέσματα τη νέα καλλιεργητική περίοδο», σημειώνει.

Ωστόσο, ο ίδιος προβληματίζεται για τη μεγάλη εικόνα της μηλοκαλλιέργειας, καθώς, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια, πολλοί παραγωγοί έχουν προχωρήσει στην εκρίζωση, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωσή της στην περιοχή. Ο κ. Ζέικος υποστηρίζει ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να στραφούν σε εναλλακτικές ποικιλίες, οι οποίες να είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στις εδαφοκλιματικές συνθήκες. Βέβαια, «κάτι τέτοιο απαιτεί τη στήριξη από την πλευρά της πολιτείας, η οποία μέχρι τώρα δηλώνει απούσα από αυτές τις διεργασίες», επισημαίνει.

Στον αντίποδα βρίσκεται η αχλαδιά, για την οποία ναι μεν οι ώρες ψύχους για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο ήταν οι ιδανικές, ωστόσο, το πρόβλημα ξεκινά από την περσινή χρονιά, όπου σύμφωνα με την Κατερίνα Καραμούστου, γεωπόνο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δένδρων Λάρισας «Αργίσσα», η παραγωγή θα είναι μειωμένη. «Στο κλάδεμα που κάνουμε, οι καρποφόροι οφθαλμοί δεν παρουσιάζουν αυτή την ευρωστία που θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες, λόγω του γεγονότος ότι πέρυσι είχαμε σημαντικές εναλλαγές, με αποτέλεσμα να έχουμε για την τρέχουσα περίοδο μειωμένη παραγωγή», περιγράφει.

Σε λίγες μέρες ξεκινά η ανθοφορία σε ροδακινιές και βερικοκιές του Άργους

Με τις πρώιμες ποικιλίες ροδακινιάς και βερίκοκου να βρίσκονται λίγο πριν από το στάδιο της ανθοφορίας ξεκινά η νέα καλλιεργητική περίοδος στην Αργολίδα. Παρακολουθώντας την εξέλιξη της καλλιέργειας, ο Τάσος Λέρμας, παραγωγός από το Σκαφιδάκι Αργολίδας, υποστηρίζει ότι σε μία εβδομάδα θα έχουν ανθίσει οι πρώιμες ποικιλίες και σιγά-σιγά θα ξεκινήσουν οι όψιμες.

Εστιάζοντας στις όψιμες ποικιλίες, δηλώνει ότι «οι ώρες ψύχους δεν ήταν ικανοποιητικές λόγω των καιρικών συνθηκών της περιοχής και ίσως να επηρεάσουν, έως έναν βαθμό, την καρποφορία των δέντρων». Στο ερώτημά μας αν υπάρχει ο κίνδυνος των όψιμων παγετών και πώς αυτό θα αντιμετωπιστεί, ο ίδιος, με δεδομένα προηγούμενων ετών, απαντά ότι στην περιοχή του, σε σύγκριση με άλλες, δεν έχουν παρουσιαστεί αυτά τα φαινόμενα και για τον λόγο αυτόν οι τοπικοί παραγωγοί επιμένουν στις πρώιμες καλλιέργειες.

Πάνω από 1.000 ώρες ψύχους στις βιομηχανικές ποικιλίες ροδάκινου της Ημαθίας

Αισιόδοξος για τη νέα καλλιεργητική περίοδο δείχνει ο Κώστας Μαρκοβίτης, παραγωγός βιομηχανικού ροδάκινου από τον Άγιο Γεώργιο Ημαθίας. Όπως υποστηρίζει, οι ώρες ψύχους ήταν ικανοποιητικές για όλες τις ποικιλίες, είτε πρώιμες είτε όψιμες, και για τον λόγο αυτόν αναμένεται καλή παραγωγή.

Αυτό, όμως, θα εξαρτηθεί και από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα, μέχρι και τη συλλογή του καρπού. Αναφερόμενος σε γενικότερα θέματα στην καλλιέργεια της ροδακινιάς, υποστηρίζει ότι «γίνονται νέες φυτεύσεις με πρώιμες και όψιμες ποικιλίες, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της μεταποίησης καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου».

Κεράσι: Ανησυχία για τους όψιμους παγετούς

Την ανθοφορία στα μέσα Απριλίου περιμένουν οι παραγωγοί κερασιών στην Πέλλα. Όπως μας ενημερώνει ο Διονύσης Δρένος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχαγέλλου, οι ώρες ψύχους κάλυψαν στο σύνολό τους τις καλλιέργειες των κερασιών. «Στην περιοχή μας έχουμε 6.000-7.000 στρέμματα καλυμμένα με κερασιές, κυρίως όψιμων ποικιλιών. Στις νέες φυτεύσεις που γίνονται εντάσσονται ποικιλίες όψιμες, ώστε να αποφύγουμε τους παγετούς. Το 2017, είχαμε μία ολική καταστροφή, με αποτέλεσμα να χάσουμε σημαντικό ποσοστό της παραγωγής μας», περιγράφει.

Επίσης, ο ίδιος υποστηρίζει ότι η καλλιέργεια της κερασιάς στην περιοχή βρίσκεται σε υψόμετρο από 800 έως 1.200 μέτρα και το κεράσι που παράγεται έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Για τον λόγο αυτόν, «υποστηρίζουμε και επιμένουμε στην κατάθεση φακέλου για Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), ώστε να διατηρήσουμε την ταυτότητα και να δώσουμε προστιθέμενη αξία σε αυτό».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Γιάννη Μπέλιου από τη Σαρακίνα Πέλλας, ο οποίος αναφέρει ότι ο Μάρτιος είναι ένας δύσκολος μήνας, από τον οποίο θα εξαρτηθεί και η ανθοφορία. «Αν έχουμε παγετούς στο προανθικό στάδιο της κερασιάς, το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό για την καλλιέργεια. Επίσης, υπάρχει και ο κίνδυνος της ασφαλιστικής κάλυψης από τον ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν αναγνωρίζει την καταστροφή των οφθαλμών λίγο πριν από την έναρξη της ανθοφορίας, αλλά μόνο πάνω στην ανθοφορία», επισημαίνει.

 

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: