Γιώργος Ποντίκας: Προσθέτει νέα όπλα στη φαρέτρα των παραγωγών η Syngenta

Με νέα υβρίδια στις μεγάλες καλλιέργειες και στα κηπευτικά, αλλά και καινοτόμα φυτοπροστατευτικά, που αποτελούν καρπό των συνεχώς αυξανόμενων επενδύσεών της στην έρευνα και στην ανάπτυξη, ετοιμάζεται να εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιό της η Syngenta Ηellas, όπως αποκαλύπτει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΥΧ»
ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Ποντίκας.

Ποια είναι τα σχέδια της εταιρείας,  όσον αφορά νέα προϊόντα και επενδύσεις στην Ελλάδα; 

Η Syngenta δαπανά σχεδόν τo 10% του κύκλου εργασιών της για έρευνα και ανάπτυξη. Όπως σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι και στην Ελλάδα, τα επόμενα τρία χρόνια αναμένουμε προϊόντα στη λεγόμενη «κλασική» φυτοπροστασία, αλλά και στα αναπτυσσόμενα βιοπροστατευτικά, τα biocontrols και τα biostimulants. Στην κλασική φυτοπροστασία, αναμένουμε νέα ζιζανιοκτόνα για τα σιτηρά, τον ηλίανθο και το ρύζι, νέα πολυδύναμα μυκητοκτόνα με μεγάλο φάσμα δράσης τόσο σε ασθένειες όσο και σε καλλιέργειες, αλλά και εντομοκτόνα με νέους τρόπους δράσης που, μαζί με τις διευρύνσεις των ήδη υπαρχουσών ετικετών μας, θα δώσουν στον παραγωγό περισσότερες και καλύτερες επιλογές.

Στα βιοπροστατευτικά, μετά το δυναμικό ξεκίνημα με το μυκητοκτόνο Taegro, περιμένουμε σημαντικά νέα προϊόντα από τις συνεχώς αυξανόμενες επενδύσεις της εταιρείας, όπως η πρόσφατη εξαγορά της Valagro. Στους σπόρους, αναμένονται νέα υβρίδια καλαμποκιού και ηλίανθου, καθώς και δυναμικά υβρίδια στα κηπευτικά, ιδιαίτερα στην ντομάτα θερμοκηπίου, στο αγγούρι και στο καρπούζι. Τέλος, μια νέα σειρά προϊόντων αναμένεται στα προϊόντα δημόσιας υγείας.

Πώς αντέδρασε η εταιρεία στην οικονομική κρίση;

Όταν το 2012 έφευγαν χρήματα από την Ελλάδα, η Syngenta Hellas ξεκίνησε και συνεχίζει για σχεδόν δέκα χρόνια να επενδύει πάνω από 10 εκατ. ευρώ στη μονάδα των Οινοφύτων. Το εργοστάσιό μας, με νέες γραμμές και ρομποτικούς αυτοματισμούς, συσκευάζει προϊόντα φυτοπροστασίας και δημόσιας υγείας για όλο τον κόσμο. Τα επόμενα τρία χρόνια, συνεχίζουμε με εγκατάσταση πολλών νέων προγραμμάτων που θα βοηθήσουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση και θα δώσουν τις λεγόμενες ψηφιακές λύσεις στους παραγωγούς. Όμως, η μεγαλύτερη επένδυση είναι οι άνθρωποι: Πάνω από δέκα νέοι συνάδελφοι ήρθαν στην οικογένεια της Syngenta, πολλαπλάσιοι αυτών που συνταξιοδοτήθηκαν μέσα στο 2020. 

Υπάρχουν κάποια νέα υβρίδια, τα οποία θα είναι σύντομα διαθέσιμα στους Έλληνες παραγωγούς;

Στον ηλίανθο φέρνουμε τρία νέα υβρίδια με ενσωματωμένες όλες τις νέες τεχνολογίες που αντιμετωπίζουν με επιτυχία τα δύο σημαντικά προβλήματα της καλλιέργειας, τον περονόσπορο και την οροβάγχη.

Μάλιστα, τα δύο εξ αυτών είναι ανθεκτικά στη χρήση του ζιζανιοκτόνου Granstar με δραστική ουσία tribenuron. Στο καλαμπόκι, συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε δυναμικά από το 2020 τα τέσσερα νέα υβρίδιά μας, SY Fuerza, SY Gladius, SY Giants και SY Prosperic. Εκτός από την προσαρμοστικότητα και τη σταθερότητά τους, τα δύο εξ αυτών (SY Fuerza και SY Gladius) χαρακτηρίζονται από την ευελιξία ως προς τη διπλή χρήση, δηλαδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για καρπό είτε για ενσίρωση.

Στα κηπευτικά, η Syngenta πρόσφατα ανακοίνωσε την άφιξη στην παγκόσμια αγορά του πρώτου υβριδίου με ανοχή στην ίωση της καστανής ρυτίδωσης της ντομάτας (ToBRFV), το υβρίδιο μεγαλόκαρπης ντομάτας με το εμπορικό όνομα Lansor. Η ντομάτα Lansor σύντομα θα είναι στην Ελλάδα και θα ακολουθήσει και δεύτερο υβρίδιο στην κατηγορία αυτή. Στο αγγούρι μιλάμε για τα 4D υβρίδια (ανοχή σε τρεις ιώσεις και ωίδιο), το Aegeas, το Romeos και το Randal. Στο καρπούζι τα νέα υβρίδια Ariadne, Mirto, Candice, Balaton, Barelo και το άσπερμο Fascination στηρίζουν το εισόδημα του παραγωγού σε μια αγορά που διακρίνεται για τον έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα της.

Πώς επηρεάζει την ανάπτυξη της Syngenta η συνεργασία με την Insilico Medicine, παγκόσμια ηγέτιδα στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI);

Η συνεργασία αυτή θα φέρει τις νέες βιώσιμες λύσεις που απαιτούνται «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» για τον καταναλωτή και το περιβάλλον. Η κατανόηση της λειτουργίας των φυτών μέσα από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης θα επιταχύνει τον ρυθμό ανάπτυξης πρωτοποριακών, αλλά και βιώσιμων λύσεων για τον παραγωγό και θα οδηγήσει στην αύξηση της ποιοτικής παραγωγής. Θα δώσει στον καλλιεργητή τα εργαλεία εκείνα που θα τον βοηθήσουν να παράγει περισσότερη και πιο υγιεινή τροφή, με καλύτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, με έναν αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο ελαχιστοποιώντας την επίδραση στο περιβάλλον. Μιλάμε, τελικά, για μια νέα γενιά προϊόντων φυτοπροστασίας. 

Σας ανησυχεί η στροφή της ΕΕ στην πράσινη γεωργία; Πιστεύετε ότι θα λείψουν ή λείπουν προϊόντα  από τους αγρότες;

Η παραγωγή υγιεινών και ασφαλών γεωργικών προϊόντων δεν έρχεται σε αντίθεση με ένα μοντέλο παραγωγικής γεωργίας. Στο όραμα της πράσινης συμφωνίας, υπάρχει η παραδοχή της πιθανής μείωσης των αποδόσεων, ακόμα και του αυξημένου κόστους.

Όμως, η οποιαδήποτε απώλεια υποστηρίζεται ότι θα καλυφθεί από το πλαίσιο χρηματοδότησης, την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, αλλά και την αλλαγή των διατροφικών και καταναλωτικών συνηθειών. Η εταιρεία μας πάντα ήταν, είναι και θα είναι καινοτόμος στην εξεύρεση λύσεων τόσο για τους παραγωγούς όσο και για το περιβάλλον. Η πρόσφατη ανακοίνωση για επένδυση 2 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη καινοτόμων και βιώσιμων προϊόντων τα επόμενα πέντε χρόνια δείχνει τον δρόμο για τη στήριξη στη γεωργία. Επίσης, δεσμευόμαστε για τη μείωση κατά 50% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030.

Μόνο ο αγρότης μπορεί να βάλει τέλος στις  παράνομες εισαγωγές

Ποιες θα λέγατε ότι είναι οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς φυτοπροστατευτικών;

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούμαστε στην ελληνική αγορά καλούμαστε να στηρίξουμε ίσως πάνω από 100 καλλιέργειες. Λ.όγω της διάρθρωσης της ελληνικής γεωργίας, καλούμαστε επίσης να εξυπηρετήσουμε 2.500 σημεία πώλησης και μισό εκατομμύριο αγροτικά νοικοκυριά. Αυτός ο πολυτεμαχισμός, αλλά και το ανάγλυφο της χώρας δημιουργούν ένα αυξημένο κόστος λειτουργίας.

Η ελληνική αγορά βάλλεται, επίσης, από τις παράνομες εισαγωγές προϊόντων αμφιβόλου προελεύσεως και αξίας. Όσα μέτρα αστυνόμευσης και να λάβουμε, πιστεύω ακράδαντα ότι μόνο ο παραγωγός που σέβεται τον καταναλωτή και το περιβάλλον, άρα και το προϊόν που παράγει, μπορεί να σταματήσει αυτήν τη λαίλαπα. Λυπάμαι να βλέπω παραγωγούς να πληρώνουν μετρητοίς για παράνομα προϊόντα φυτοπροστασίας γυρνώντας την πλάτη σε εταιρείες και καταστήματα που τους εξασφαλίζουν ποιότητα, υπηρεσίες και πίστωση. Το αδίκημα της παράνομης εισαγωγής πρέπει να χαρακτηριστεί κακούργημα αντί πλημμελήματος που είναι σήμερα.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται πλέον των 30 εταιρειών, άρα ο παραγωγός έχει επιλογές για να αποκτήσει το προϊόν που θέλει στην τιμή που το θέλει.