Γιορτή Μανιταριού στις 5 και 6 Νοεμβρίου στη Δαδιά

Αντίσταση στο μαύρο που άφησε η πυρκαγιά

Η Δαδιά επιχειρεί να επουλώσει τις πληγές της μετά την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού που έκαψε πάνω από 42.000 στρέμματα και να αναγεννήσει το πανέμορφο και μοναδικό δάσος της. Μετά από τρία χρόνια επανέρχεται η 12η Μανιταρογιορτή στο Δάσος Δαδιάς στις 5 και 6 Νοεμβρίου με ένα πλούσιο πρόγραμμα για μανιταρόφιλους αλλά και ανθρώπους που αγαπούν το δάσος. Τη γιορτή συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, ο Δήμος Σουφλίου, η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου & Δαδιάς- Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής. Οι διοργανωτές προσκαλούν σε μια μύηση στον μυστηριώδη κόσμο των μανιταριών και μάλιστα δωρεάν.

Ως μέλος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Έβρου και γραμματέας του Αθλητικού Επιμορφωτικού Συλλόγου Ακρίτας Δαδιάς, που διοργανώνει τη γιορτή, η Ελένη Νταούλα εξηγεί ότι είναι από τις μεγαλύτερες μανιταρογιορτές πανελλαδικά. «Σκοπός της γιορτής είναι η διάδοση της μανιταροφιλίας και της μανιταρογνωσίας που επιτυγχάνεται μέσα από τα σεμινάρια, την εξόρμηση για αναζήτηση και συλλογή μανιταριών στο δάσος, με την καθοδήγηση ανθρώπων με γνώση και εμπειρία και τις συμβουλές των ειδικών, έτσι ώστε να γίνεται η διαλογή και ταυτοποίηση των μανιταριών».

 Ο Δημήτρης Βολοβότσης θα πραγματοποιήσει σεμινάριο αναγνώρισης και ταυτοποίησης μανιταριών μετά από εξόρμηση και αναζήτηση στο δάσος. Παρών θα είναι και ο πρόεδρος μανιταρόφιλων Ελλάδος, Γιώργος Κωνσταντινίδης που θα μιλήσει για τη μανιταροφιλία. Επίσης, ο γνωστότερος μανιταροσέφ Φώτης Παρασκευαϊδης θα ετοιμάσει εξαιρετικά μανιταρογεύματα. «Έχουμε πλούσιες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους μανιταρόφιλους φίλους. Επίσης, ο τρουφοκυνηγός, Παύλος Αηδονόπουλος θα φέρει δυο σκυλιά εκπαιδευμένα στην αναζήτηση τρούφας σε μια επίδειξη αναζήτησης». Η κ. Νταούλα σημειώνει ότι ειδικά για το σεμινάριο της πρώτης μέρας γίνονται κρατήσεις.

Το διήμερο περιλαμβάνει γλέντι με ζωντανή μουσική και παραδοσιακούς χορούς από τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους και μιλάει για τη στόχευσή τους. «Το μέγεθος της περιβαλλοντικής ζημιάς που προκάλεσε η πυρκαγιά είναι μεγάλο αλλά το μήνυμά μας είναι ότι μετά από μία πυρκαγιά η φυσική εξέλιξη είναι η αναγέννηση.  Αντιστεκόμαστε στο μαύρο που άφησε η πυρκαγιά.  Το δάσος της Δαδιάς θα αναγεννηθεί και θα φιλοξενήσει επισκέπτες για να επανέλθει στη φυσική του κατάσταση».

Οι μανιταρόφιλοι γιατί συγκαταλέγονται σ’ αυτούς που γνωρίζουν και προστατεύουν την πανίδα και τη χλωρίδα και συμβάλλουν στη διατήρηση του φυσικού πόρου.