Γιορτινές ετικέτες με άρωμα Βορείου Αιγαίου

Η χριστουγεννιάτικη μνήμη ανασύρει μυρωδιές μελομακάρονου και χοιρινού, αλλά από τις γιορτινές προσδοκίες δεν μπορεί να απουσιάζει το άρωμα εκλεκτών κρασιών που συνοδεύουν όλα τα τραπέζια στην εκπνοή της χρονιάς, μια και κάθε μέρα είναι γιορτή.

Για τους ανθρώπους που τα παράγουν με αγάπη και μεράκι οι μέρες αυτές αποδεικνύουν ότι κάτι πήγε καλά στον σχεδιασμό, όπως μαρτυρά η επικοινωνία με δύο γνωστούς συνεταιρισμούς του Βορείου Αιγαίου με σπουδαία οινική κληρονομιά.

Σταθερό στην Ελλάδα το κρασί της Λήμνου

Αυξημένες παραγγελίες καταγράφει για τις γιορτές ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λήμνου – Η Ένωση, όπως μεταφέρει ο γενικός διευθυντής, Δημήτρης Κράσσος. «Ξεκινήσαμε από τέλος Νοεμβρίου να προμηθεύουμε τους χονδρεμπόρους μας ανά περιοχή. Οι πωλήσεις μας φαίνεται ότι δεν θα διαφέρουν σε σχέση με τις περσινές».

Σημειώνει ότι ο συνεταιρισμός, παράλληλα με την εστίαση, προωθεί αρκετά μεγάλες ποσότητες μέσα από δίκτυα σούπερ μάρκετ πανελλαδικής εμβέλειας και είναι αυτά που διατήρησαν τις πωλήσεις και κατά την περίοδο της πανδημίας. «Φέτος, αν και μειώνονται λίγο οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ λόγω του ανοίγματος της εστίασης, το κενό αναπληρώνεται από τις πωλήσεις στην ανοιχτή πλέον εστίαση», σχολιάζει.

Το κρασί της Λήμνου κατέχει καλή θέση στον αμπελοοινικό χάρτη της χώρας, διαθέτοντας δύο εξαιρετικές ποικιλίες, το Λημνιό και το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, που δίνει κρασιά ΠΟΠ, ιδιαίτερα αγαπητά και ευρέως γνωστά.

Ο κ. Κράσσος μεταφέρει ότι οι πωλήσεις διατηρούνται ψηλά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να μην έχουν αποθέματα. Οι εξαγωγές κρατιούνται σε μονοψήφια νούμερα και διατηρούν παραδοσιακές συνεργασίες που σχετίζονται με την ελληνική ομογένεια στην Αμερική, στην Αυστραλία, στη Γερμανία και στην Αγγλία.

Σε ερώτηση για τους κωδικούς με την περισσότερη κίνηση τις γιορτές, απαντά ότι κινείται ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί, που συνοδεύει τα κρέατα, καθώς και οι επιδόρπιοι οίνοι. Προσθέτει, μάλιστα, ότι δύο ετικέτες τους, γλυκά κρασιά, απέσπασαν χρυσό και ασημένιο βραβείο στον διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles, με ανάδοχη πόλη φέτος την Καλαβρία.

Κλείνοντας, εξηγεί ότι για να στηρίξουν τα μέλη τους, απορρόφησαν το σύνολο της παραγωγής και έδωσαν αύξηση πάνω από 10% στους παραγωγούς, αναγνωρίζοντας την άνοδο των καλλιεργητικών εξόδων στο αμπέλι, όπως φάρμακα, ενέργεια, εργατικά χέρια. «Διατηρούμε μία ισορροπία μεταξύ της συνεταιριστικής μας μορφής, αλλά και μιας σύγχρονης εταιρείας, η οποία αγωνίζεται να προωθήσει τα προϊόντα της με κερδοφορία», καταλήγει.

Σάμος
Νέα εμφιαλωτική γραμμή

Ομαλά κινούνται οι παραγγελίες των κρασιών για τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου και το κλίμα που επικρατεί είναι θετικό, σύμφωνα με τον πρόεδρο, Ιωάννη Σκούτα.

Ταυτόχρονα, ολοκληρώνουν ένα επενδυτικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του οινοποιείου, που ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια, το οποίο περιλαμβάνει και αλλαγή εμφιαλωτικής γραμμής, για την οποία σχεδιάζουν να γίνει η εγκατάστασή της και να λειτουργεί από τη νέα χρονιά.

«Η νέα γραμμή δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε νέους τύπους φιαλών και ετικετών, οι οποίες είναι πιο ποιοτικές. Με χαρά αναμένουμε να ξεκινήσει, ώστε να δείξουν αναβαθμισμένα όλα τα προϊόντα», λέει.

Προσθέτει ότι βρίσκονται σε μία διαδικασία αναδιάρθρωσης της γκάμας των κρασιών, στην οποία θα συμβάλει η νέα γραμμή. Οι εξαγωγές του συνεταιρισμού διατηρούνται με βασική χώρα τη Γαλλία και σημαντικές χώρες τη Γερμανία, τον Καναδά, τη Νότια Κορέα, την Αμερική και την Αγγλία. Κυρίαρχος του παιχνιδιού παραμένει το Άσπρο Μοσχάτο.

«Η περιοχή είναι σχεδόν μονοποικιλιακή, όπου το 95% είναι άσπρο μικρόρωγο Μοσχάτο και ένα 5% καταλαμβάνουν κόκκινες και ροζέ ποικιλίες, όπως ο Αυγουστιάτης, το Φωκιανό και το Ρητινό».

Ο ΕΟΣ Σάμου διατηρεί τη θέση του σε μεγάλα καταστήματα και κάθε χρόνο γίνονται διαπραγματεύσεις για το ράφι. Το σημαντικό είναι ότι η σταθερή ζήτησή του δεν αφήνει αποθέματα κρασιών.