Γιορτινό κλίµα στον Πλατύκαµπο για το σκόρδο

Χαμόγελα παραγωγών για τη φετινή σοδειά, συνεχίζονται οι επαφές με τους Ιάπωνες

Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε προ ημερών το Φεστιβάλ Σκόρδου στον Πλατύκαμπο Λάρισας, με τριήμερες εκδηλώσεις που τελούσαν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Κιλελέρ, σε μια προσπάθεια ταύτισης του τοπικού προϊόντος με την πολιτιστική παράδοση της περιοχής.

Το Φεστιβάλ περιλάμβανε ομιλίες για την ιστορία, την πιστοποίηση και το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που υπάρχει για το προϊόν, γευσιγνωσίες με τοπικά εδέσματα με βάση το σκόρδο, εμφάνιση χορευτικών συγκροτημάτων που έδωσαν παραδοσιακό τόνο στις εκδηλώσεις, ενώ η πλατεία του χωριού «βούλιαξε» από κόσμο στη συναυλία που δόθηκε με τον Δημήτρη Μπάση.

Συνεργασία

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννη Κουκούτση, στην περιοχή υπάρχουν τρεις ομάδες παραγωγών, η μία εξ αυτών είναι αυτή του σκόρδου και οι άλλες είναι σιτηρών και βάμβακος. Με 12 μέλη και περίπου 700 στρέμματα βγάζει το eNtopio προϊόν. «Μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από τον Δημήτρη Κουρέτα πιστοποίησε αυτό που γνωρίζαμε όλοι, ότι το σκόρδο μας είναι το καλύτερο. Το ξέραμε εμπειρικά, αλλά πλέον αναγνωρίστηκε και εργαστηριακά. Συνεχίζουμε τις επαφές με τους Ιάπωνες, οι οποίοι λαμβάνουν συνεχώς δείγματα, παίρνουν το εκχύλισμα και εξετάζουν αν είναι κατάλληλα και για φαρμακευτική χρήση. Αισιοδοξούμε ότι σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις», τονίζει.

«Τα τρία τελευταία χρόνια από την ανασύστασή του, το φεστιβάλ έχει πιάσει τον παλμό της τοπικής κοινωνίας και απόδειξη αποτελεί το πλήθος των επισκεπτών στον Πλατύκαμπο», δήλωσε ο δήμαρχος Κιλελέρ, Αθανάσιος Νασιακόπουλος, απευθύνοντας χαιρετισμό κατά την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων. Το σκόρδο Πλατυκάμπου είναι πλέον πανελληνίως γνωστό, πρόκειται για ένα προϊόν με προστιθέμενη αξία, τόσο για την οικονομία της περιοχής, όσο και για την κοινωνία και την υγεία. Είναι πολύ σημαντικό για τη φετινή γιορτή ότι συμμετέχουν περισσότεροι φορείς του Πλατυκάμπου και ότι θα προβληθούν και άλλα τρόφιμα-αγαθά του τόπου μας (όσπρια, μέλι κ.λπ.), σε μία προσπάθεια να συνδεθεί η τοπική παραγωγή με το συνεταιριστικό πνεύμα», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Χρήστος Γιαννακάκης, και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Αθανάσιος Καραΐσκος, συμμετείχαν στο Φεστιβάλ, με τον πρώτο να αναφέρεται στο ζήτημα της έλλειψης εργατικών χεριών, αλλά και στο νέο εγχείρημα της ΕΘΕΑΣ που αφορά τη σύσταση της εξαγωγικής εταιρείας.

Να σημειωθεί πως παλαιότερα καλλιεργούνταν στον Πλατύκαμπο 40 στρέμματα, ενώ τώρα έχουν περιοριστεί στα 20. Ο λόγος είναι πως υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας και γίνονται όλα με τα χέρια, σε συνδυασμό με τη γνωστή έλλειψη εργατικών χεριών. Το μάζεμα, το φόρτωμα, το ξεφόρτωμα, το άπλωμα για στέγνωμα, το νέο μάζεμα, το βρέξιμο, το πλέξιμο και ξανά φόρτωμα. Και όλα αυτά, κάτω από τον καυτό ήλιο, γιατί το σκόρδο το χρειάζεται και το έχει ανάγκη. Στη συνέχεια, οι έμποροι το προωθούν στην αγορά του Ρέντη (ποσοστό 80%-90%).

Στα 7 ευρώ φεύγουν τα έξτρα ποιοτικά

Φέτος οι τιμές ήταν καλύτερες, καθώς δεν υπήρχαν πολλά σκόρδα στην ελληνική αγορά λόγω καιρού. Τα έξτρα ποιοτικά σκόρδα φεύγουν γύρω στα 7 ευρώ, τα πρώτα κοστίζουν 5 ευρώ, τα δεύτερα 4 ευρώ και πάει λέγοντας. Η δουλειά του παραγωγού είναι δύσκολη και χρονοβόρα. Αρχίζει η σπορά Σεπτέμβριο μέχρι Νοέμβριο και μαζεύουν Μάιο, Ιούνιο. Από τα μεγάλα κεφάλια θα μείνουν οι σπόροι για την επόμενη χρονιά.