Η γνώση, η καινοτομία και η… «ΥΧ» άλλαξαν τη ζωή σε έναν κτηνοτρόφο

gnosi-ekpaiseysi-ktinotrofos
Ο κτηνοτρόφος Βασίλης Καραντώνης

Για την αναγκαιότητα της εκπαίδευσης των κτηνοτρόφων, έτσι ώστε να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν καινοτόμες λύσεις, κάνει λόγο στην «ΥΧ» ο 40χρονος Βασίλης Καραντώνης από την Καρδίτσα. «Όσα περισσότερα μαθαίνει κάποιος, τόσο καλύτερο είναι για τη δουλειά του, καθώς η εκπαίδευση στους γεωργοκτηνοτρόφους είναι το Α και το Ω, ώστε να καινοτομήσουν και να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό», τονίζει ο νικητής του διαγωνισμού της υποτροφίας διετούς φοίτησης στο 1ο Αγροτικό ΙΕΚ Open Mellon. «Μία μέρα, και ενώ διάβαζα την εφημερίδα σας, το μάτι μου έπεσε στη διαφήμιση για τη διετή υποτροφία και αποφάσισα να λάβω μέρος στον διαγωνισμό», αναφέρει, ενώ τον στόχο της διαφοροποίησης επιδιώκει να τον πετύχει και με το νέο του εγχείρημα, που αφορά την προσθήκη αρωματικών φυτών στις ζωοτροφές των προβάτων της μονάδας.

Με οικογενειακή παράδοση στην προβατοτροφία, ο κ. Καραντώνης, αφού εντάχθηκε μαζί με τον αδερφό του Γιώργο στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών το 2009, ανέλαβαν, από κοινού με τη μητέρα τους, την κτηνοτροφική τους μονάδα, η οποία αριθμεί πάνω από 800 πρόβατα, με την παραγωγή γάλακτος να φτάνει τους 150 τόνους ανά έτος. Επίσης, σε συνεργασία και με άλλους αγρότες, ίδρυσαν τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, ο οποίος αριθμεί περί τα 160 μέλη, με ανταγωνιστικές τιμές σε προϊόντα όπως το γάλα, τα αγροεφόδια και οι ζωοτροφές.

gnosi-ekpaiseysi-ktinotrofos2

Με πτυχίο ζωοτέχνη (φοίτησε στη Βουλγαρία) αλλά και κρεοπώλη, σύντομα στην οικογενειακή επιχείρηση προστέθηκε και ένα κρεοπωλείο, το οποίο διαχειρίζεται ο αδερφός του Δημήτρης, προκειμένου –όπως ο ίδιος μας εξηγεί– να διοχετεύονται σε αυτό τα προϊόντα της μονάδας, φρέσκα, κατευθείαν στους καταναλωτές. Στην ίδια εκμετάλλευση «διαθέτουμε τα τελευταία χρόνια και κάποιες αίγες, κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής και γαλοπούλες κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων», μας αναφέρει.

Και προσθέτει: «μαζί με έναν φίλο μας διατροφολόγο, δημιουργήσαμε μία ειδική δίαιτα για τα πρόβατά μας με αρωματικά φυτά, όπου το κρέας αποκτά μία ιδιαίτερη γεύση, άρωμα και ποιότητα. Τα πρόβατα, επίσης, διατηρούν το σωματικό τους βάρος και παραμένουν φρέσκα και μετά τη σφαγή, χωρίς να χάνουν τα υγρά τους και να σιτεύουν».

Επόμενος στόχος της οικογενειακής επιχείρησης είναι και «η δημιουργία ενός μικρού τυροκομείου για την αξιοποίηση του γάλακτος, με λίγα προϊόντα για αρχή» μας κάνει γνωστό ο κτηνοτρόφος από την Καρδίτσα, ενώ τονίζει πως αυτό μπορεί να γίνει με σωστό τρόπο μόνο μέσω της εκπαίδευσης και της εξειδίκευσης. «Το να φτιάξεις απλά ένα τυρί ή ένα γιαούρτι είναι σχετικά κάτι εύκολο, το να το κάνεις όμως σωστά, με όλους τους κανόνες υγιεινής, χρειάζεται καθοδήγηση», σημειώνει. Αναφερόμενος στην υποτροφία που κέρδισε, υπογραμμίζει: «Είδα τυχαία τον διαγωνισμό και από τη στιγμή που κέρδισα έχει αλλάξει η ζωή μου. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης υπάρχει μεγάλη υποστήριξη και βοήθεια από τους καθηγητές σχετικά με τη λειτουργία των μονάδων μας και τη διατροφή των ζώων μας, καθώς και προσωπική υποστήριξη, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε κτηνοτρόφου».

Η γνώση, η καινοτομία και η... «ΥΧ» άλλαξαν τη ζωή σε έναν κτηνοτρόφο
Ο κτηνοτρόφος Βασίλης Καραντώνης με τα αδέρφια του, Δημήτρη και Γιώργο

Συμπληρώνει, δε, πως πολύ σημαντικό είναι ότι «μετά την εκπαίδευση ακολουθεί και πρακτική εξάσκηση των σπουδαστών σε κάποιο τυροκομείο», ενώ κατά τη διάρκεια της διετούς φοίτησης, ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει τόσο για την αγροτική οικονομία όσο και για τρόπους προώθησης και μάρκετινγκ των προϊόντων του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «στο κομμάτι της τυροκομίας, ο σκοπός δεν είναι να παράξεις ένα προϊόν, παράξενο και πρωτότυπο, αλλά ένα αυθεντικό, ποιοτικό, που θα ξέρει ο καταναλωτής ότι έρχεται κατευθείαν από τον παραγωγό».

Στα μελλοντικά σχέδια της οικογένειας Καραντώνη είναι να κάνουν τη μονάδα τους επισκέψιμη, έτσι ώστε οι καταναλωτές να έρχονται σε επαφή και να παρακολουθούν όλες τις φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας, από τη γέννηση ενός ζώου, τη διατροφή του, το άρμεγμα μέχρι και την τυροκόμηση.

Κυριάκος Λάμπρου, Βικτωρία Αποστολοπούλου