Με γοργούς ρυθμούς η αποστράγγιση της λίμνης Κάρλα ελέω… καύσωνα

Παραμένει η αβεβαιότητα για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής
05/07/2024
6' διάβασμα
me-gorgous-rythmous-i-apostrangisi-tis-limnis-karla-eleo-kafsona-325166
photo: ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Ανάμεικτα συναισθήματα κυριαρχούν στον θεσσαλικό κάμπο αναφορικά με το μέλλον της αγροτικής παραγωγής στις πλημμυρόπληκτες περιοχές, καθώς από τη μία οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν μέρες τώρα έχουν βοηθήσει τα μέγιστα στη γρήγορη αποστράγγιση των νερών από τη νέα σχηματισθείσα λίμνη Κάρλα, αλλά, από την άλλη, τα αργά αντανακλαστικά της πολιτείας στις διαδικασίες οικονομικής στήριξης των πλημμυροπαθών, κυρίως στην αποκατάσταση των ζημιών και στα αντιπλημμυρικά έργα έχουν προκαλέσει οργή και ανησυχία στους παραγωγούς.

Αδειάζει γρήγορα

Από τα 119.000 στρέμματα που καταγράφηκαν από το σύστημα «Κοπέρνικος» τον περασμένο Οκτώβριο και τα οποία αποζημιώθηκαν, αφού ήταν κάτω από το νερό στις παρακάρλιες περιοχές, σήμερα το πρόβλημα έχει συρρικνωθεί στα 45.000. Ό,τι δεν πέτυχαν τα έργα που σχεδίαζε η πολιτεία με πλωτές αντλίες και άλλα συστήματα (και τα οποία ποτέ δεν ξεκίνησαν), το πέτυχε ο παρατεταμένος καύσωνας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη Θεσσαλία συνέβαλαν στην εξάτμιση του νερού και, κατά συνέπεια, στη γρήγορη υποχώρηση των υδάτων από τις παρακάρλιες περιοχές. Βέβαια, η εικόνα που αποκαλύπτεται στα χωράφια είναι αποκαρδιωτική, καθώς είναι, πλέον, ορατά διά γυμνού οφθαλμού όλα όσα παρέσυραν οι ορμητικοί χείμαρροι στο πέρασμά τους τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Παρ’ όλα αυτά, η πρόσβαση σε ορισμένες εκτάσεις παραμένει προβληματική, καθώς, σύμφωνα με τον Βασίλη Τσιμούρτο από την Αμυγδαλή Λάρισας, «οι δρόμοι (αγροτική οδοποιία) παραμένουν κατεστραμμένοι και το πρόβλημα είναι μεγάλο στις εκτάσεις που μπορούν, έστω και μετά βίας, να καλλιεργηθούν, αλλά δεν υπάρχει πρόσβαση. Να σκεφτεί κανείς ότι αυτοί οι παραγωγοί δεν πρόκειται να αποζημιωθούν ως απώλεια εισοδήματος με βάση την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση», συμπληρώνει ο αγρότης.

Ψυχανθή

Από την πλευρά του, ο καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νίκος Δαναλάτος, συμβουλεύει τους καλλιεργητές των παρακάρλιων περιοχών να προβούν φέτος σε σπορά βίκου ή άλλων ψυχανθών και να τα ενσωματώσουν στη συνέχεια, ώστε μέσω της χλωρής λίπανσης να επενδύσουν στη γονιμότητα των χωραφιών που αποκαλύπτονται μετά τις πλημμύρες. Είναι μεν ένα έξοδο η αγορά του σπόρου και το όργωμα, το οποίο όμως θα βοηθήσει ευεργετικά και πολλαπλάσια τους αγρότες της περιοχής στο μέλλον, εφόσον φέτος δεν μπορούν να καλλιεργήσουν, καθώς έλαβαν αποζημίωση για δύο χρόνια.

Αντιπλημμυρικά

Την ίδια ώρα, εντείνεται η ανησυχία των παραγωγών λόγω της σημαντικής καθυστέρησης που παρατηρείται στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων. Ο ΟΔΥΘ ΑΕ που υποτίθεται ότι θα αναλάμβανε την ωρίμανση και την υλοποίηση όλων αυτών των έργων (ορεινής υδρονομίας, μικρών και μεσαίων φραγμάτων) δεν πρόκειται να συσταθεί πριν από το τέλος του 2024, ενώ τα έργα αυτά και η συμβασιοποίησή τους σε εργολαβίες εξαγγέλθηκαν από τον υφυπουργό Νίκο Ταχιάο αρχικά για τον Μάρτιο, μετά πήγε Ιούνιο και τώρα πάει φθινόπωρο.

Ο καθηγητής Νίκος Δαναλάτος συμβουλεύει τους καλλιεργητές των παρακάρλιων περιοχών να προβούν φέτος σε σπορά βίκου ή άλλων ψυχανθών και να τα ενσωματώσουν στη συνέχεια, ώστε μέσω της χλωρής λίπανσης να επενδύσουν στη γονιμότητα των χωραφιών
που αποκαλύπτονται μετά τις πλημμύρες

Πάντως, οι τοπικοί φορείς ποντάρουν πολλά στη νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς τόσο ο υπουργός, Κ. Τσιάρας, όσο και ο υφυπουργός, Χρ. Κέλλας, γνωρίζουν από πρώτο χέρι την αναγκαιότητα επίσπευσης των αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και το οικονομικό αδιέξοδο των πλημμυρόπληκτων παραγωγών, τόσο αυτών που αποζημιώθηκαν όσο και εκείνων που δεν προβλέπεται και προσπαθούν με δανεικά να ορθοποδήσουν.

Σύσκεψη

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ σύντομα θα υπάρξει διευρυμένη σύσκεψη, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλα τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν όχι μόνο τις παρακάρλιες περιοχές, αλλά συνολικά την αγροτική παραγωγή που έχει πέσει θύμα του Daniel και της κλιματικής κρίσης.

Το θετικό είναι ότι η διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων που υποβλήθηκαν για αποζημιώσεις από τον μηχανισμό της περιφέρειας προς το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Κρατικής Αγωγής κυλά γρήγορα, μετά και την ενίσχυση των επιτροπών με επιπλέον προσωπικό. Έτσι, σύμφωνα με στοιχεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην ΠΕ Μαγνησίας, από τα 4.908 αιτήματα που έχουν υποβληθεί από γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε 4.790 επιχειρήσεις, στην ΠΕ Καρδίτσας 12.085 είναι ο αριθμός των αιτημάτων για αποζημίωση και 11.985 οι αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν, στην ΠΕ Τρικάλων αντίστοιχα 4.959 και οι αυτοψίες 4.623 και στην ΠΕ Λάρισας 15.857 αιτήματα και 10.594 αυτοψίες. Μόνο στον Νομό Λάρισας απομένουν δέκα αιτήσεις για εκτίμηση, ώστε να ολοκληρωθεί ο β΄ κύκλος της Πρώτης Αρωγής.

Πρωτοβουλίες της περιφέρειας

Στο μεταξύ, επιστολή και ψήφισμα εξέδωσε και απέστειλε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, ζητώντας από το ΥΠΑΝ να ενταχθούν όλες οι πληγείσες περιοχές στο πρόγραμμα χρηματοδότησης, καθώς διαπιστώθηκε ότι αρκετές περιοχές της Θεσσαλίας, οι οποίες επλήγησαν σημαντικά από τη θεομηνία, δεν περιλαμβάνονται στις επιλέξιμες περιοχές παρέμβασης του σχετικού προγράμματος.

Επίσης, το Σώμα στην πρόσφατη συνεδρίασή του εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο στηρίζει το αίτημα Επιτροπής κατοίκων του Βλοχού Παλαμά για μετεγκατάσταση σε ασφαλή γειτονική περιοχή. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δ. Κουρέτας, στο σχετικό master plan προβλέπεται η μετέγκατασταση επτά χωριών, μεταξύ των οποίων και του Βλοχού, με σκοπό την ασφάλεια όλων των κατοίκων, διευκρινίζοντας όμως στην εισήγησή του πως θα ήταν καλό να υπάρχει ενιαία στάση των κατοίκων του πλημμυρόπληκτου χωριού, κάτι το οποίο δεν έχει επιτευχθεί.