H χρήση των drones στη γεωργία

Ενδιαφέρουσα ημερίδα σε αγρόκτημα του πρώην ΕΘΙΑΓΕ στη Λάρισα

Οι νέες εξελίξεις και οι δυνατότητες των αισθητήρων και των άλλων μέσων που χρησιμοποιούν τα μη επανδρωμένα αεροχήματα (UAV) στον αγροτικό τομέα παρουσιάστηκαν στην ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Χρήση των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (drones) στη Γεωργία», που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Βιομηχανικών & Κτηνοτροφικών Φυτών (ΙΒΚΦ) του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», στο αγρόκτημα του Ινστιτούτου στο πρώην ΕΘΙΑΓΕ.

Οι αγρότες, αλλά και οι γεωτεχνικοί ενημερώθηκαν για θέματα εφαρμογών της ψηφιακής τεχνολογίας στη γεωργία και ιδιαίτερα των drones και ειδικότερα για τα λογισμικά επεξεργασίας δεδομένων για γεωργικές εφαρμογές, για ψεκασμούς από αέρος, τη χρήση των drones για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς και θέματα που αφορούν τις πτήσεις και τις απαιτούμενες άδειες πτήσης.

Τα οφέλη για τη γεωργία

Αρχικά, ο Δρ. Λεωνίδας Τούλιος, διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών & Κτηνοτροφικών Φυτών, παρουσίασε τις δραστηριότητες των Τμημάτων του Ινστιτούτου με αναφορές σε τρέχουσες εφαρμογές γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών, τηλεπισκόπησης και γεωργίας ακριβείας.

Ο καθηγητής Σπύρος Φουντάς, του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέλυσε τις εφαρμογές της γεωργίας ακριβείας με χρήση drones, εστιάζοντας στην προετοιμασία του εξοπλισμού, στο σχέδιο πτήσης και στις μετρήσεις ευρωστίας με χρήση πολυφασματικής κάμερας από αγρό του Βόλου.

Οι υπόλοιποι ομιλητές

Οι ομιλητές που ακολούθησαν μίλησαν για τις ιδανικές συνθήκες για την υιοθέτηση ψεκαστικών drones, που συναντάμε σε μικρά, διάσπαρτα και ακανόνιστα αγροτεμάχια, εστιάζοντας στην περιβαλλοντική προστασία, στη βιωσιμότητα της καλλιέργειας, στην αυξημένη παραγωγή και εντέλει τα οικονομικά οφέλη για τον παραγωγό. Όσον αφορά τους στόχους, αυτοί προσδιορίζονται στη μείωση εισροών, στην αύξηση εκροών, στην ποιοτικότερη συγκομιδή και στην αύξηση κέρδους παραγωγού.

Επίσης, μίλησαν για τα πλεονεκτήματα της τηλεπισκόπησης (αισθητά λιγότερο δαπανηρή για πεδία μικρότερα από 200 στρέμματα σε σχέση με τους δορυφόρους και τα επανδρωμένα μέσα, ενώ συλλέγονται και εικόνες υψηλότερης ανάλυσης) και για τη χρησιμότητα της γεωπληροφορικής.

Αναφορικά, δε, με τον ψεκασμό επιτυγχάνεται εξοικονόμηση έως και 90% της χρήσης νερού για άρδευση και μεταξύ 30% και 50% στη χρήση χημικών, ενώ ελαχιστοποιείται η έκθεση των ψεκαστών στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Με την ολοκλήρωση των ομιλιών, ακολούθησε επίδειξη των δυνατοτήτων και των λειτουργιών των drones στο πεδίο, στους πειραματικούς αγρούς του Ινστιτούτου, με έμφαση στη μεθοδολογία και την οδήγηση ελκυστήρων με GPS και την τηλεπισκόπηση με συστήματα μεταβλητής δόσης και έξυπνης άρδευσης.