Η Θάλαττα των φοιτητών Βιολογίας του ΑΠΘ
Με εφόδιο την αγάπη για την επιστήμη τους και κίνητρο την καταγραφή, αλλά και την ευαισθητοποίηση για τον θαλάσσιο πλούτο της χώρας μας, μια ομάδα 12 φοιτητών του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, με τη βοήθεια καθηγητών του πανεπιστημίου, ξεκίνησε τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ, με θέμα τη θαλάσσια εκμετάλλευση, διεισδύοντας στον τομέα της αλιείας.
Μέσα από το συγκεκριμένο οπτικό υλικό, το οποίο έχει ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ, επιχειρούν να προσεγγίσουν επιστημονικά το ζήτημα από τις κοινωνικές, οικολογικές, ιστορικές και οικονομικές του διαστάσεις. Στην προσπάθεια αντικειμενικής και σφαιρικής παρουσίασης του θέματος, στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται απόψεις και συνεντεύξεις από καταρτισμένους επιστήμονες από πανεπιστημιακά ιδρύματα ανά την Ελλάδα, ερευνητικά κέντρα, όπως το ΕΛΚΕΘΕ, αλλά και διεθνούς βεληνεκούς.
Παράλληλα, προσεγγίζονται αρμόδιοι θεσμοί, επαγγελματίες του χώρου, συνδικάτα μέσης και παράκτιας αλιείας, σύλλογοι ερασιτεχνών αλιέων και απλοί καταναλωτές, ώστε να καταγραφεί τι πραγματικά συμβαίνει. Όπως τονίζουν «η θάλασσα είναι μια άλλη γη που κρύβει κόσμους ανεξερεύνητους, μια γη που δέχεται απανωτά χτυπήματα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Τον τόνο κυριολεκτικά τον θερίζουμε και αυτό που προκύπτει από τις καταγραφές μας είναι ότι μειώνονται δραματικά τα ιχθυαποθέματά του και στη χώρα μας». Αντίθετα, ο πληθυσμός της σαρδέλας δεν φαίνεται να έχει υποστεί μείωση.
Οι άξονες του ντοκιμαντέρ, σύμφωνα με την ομάδα των φοιτητών, αναφέρονται στη βιοποικιλότητα των ειδών στα θαλάσσια οικοσυστήματα, στις μεταβολές των ιχθυαποθεμάτων, στις μεθόδους και στις τεχνικές παράκτιας και μέσης αλιείας, στην επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας στη θάλασσα, στη συμμετοχή της εκπαίδευσης, στην εξάπλωση αλιείας στον χώρο και στον χρόνο, στο νομοθετικό πλαίσιο αλιείας, στη ρύπανση θαλασσών και στους τρόπους διαχείρισης του προβλήματος.
Το ντοκιμαντέρ προγραμματίζεται να προβληθεί στο 16ο Συνέδριο Ιχθυολόγων, που θα γίνει στις αρχές Σεπτέμβρη στην Καβάλα, και να παρουσιαστεί στην επιστημονική κοινότητα. Επίσης, θα προβληθεί στο 58ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης το 2017 για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του κόσμου για το ζήτημα, καθώς και σε επικείμενα συνέδρια.
Αφροδίτη Χρυσοχόου