Ημερίδα στις Πρέσπες για τη ψηφιακή εποχή της Γεωργίας από τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Στη γεωγραφικά απομακρυσμένη, αλλά στο επίκεντρο των τεχνολογικών εξελίξεων περιοχή των Πρεσπών, διοργανώθηκε στις 7 Ιουλίου του 2017, ημερίδα ενημέρωσης των παραγωγών για την ευφυή γεωργία στα πλαίσια του προγράμματος 2CAP – CAPitalizing the CAP – Απελευθερώνοντας τη δυναμική της ΚΑΠ.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ», ο οποίος αποδεικνύει έμπρακτα την αποδοτικότητα της συνέργειας των νέων τεχνολογιών στη γεωργία, με την παράδοση και τη φιλοπεριβαλλοντική αντίληψη.

Εισηγητές της ημερίδας ήταν:

·Δρ. Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, Πρόεδρος NEUROPUBLIC A.E. και Δ/ντης Τμήματος Ανάπτυξης Υπηρεσιών-Προϊόντων Big Data / IoT

·Δρ. Θωμάς Θωμίδης, Αν. Καθηγητής Φυτοπαθολογίας, Εργ. Φυτοπαθολογίας, Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης & Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Στη συνάντηση συμμετείχε ο κ. Σπύρος Ρέππας, Γεωπόνος πεδίου της AGRON AE, εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παροχή Γεωπονικών Υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της χρήσης των νέων τεχνολογιών ευφυούς γεωργίας που έχουν εφαρμοστεί στην περιοχή των Πρεσπών και είναι σε πλήρη λειτουργία. Επιπλέον, παρουσιάστηκε η λειτουργικότητα των νέων αυτών τεχνολογιών και ο τρόπος που οι επιβλέποντες γεωπόνοι ενημερώνονται για πιθανούς κινδύνους στις καλλιέργειες. Η άμεση πληροφόρηση που παρέχεται από τις εφαρμογές νέων τεχνολογιών αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα καθώς δίνει τη δυνατότητα στους επιβλέποντες γεωπόνους να προτείνουν λύσεις στο παραγωγικό δυναμικό της περιοχής.

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, σε πλήρη και άμεση συνεργασία με τη Neuropublic, εταιρεία πρωτοπόρο στην παροχή υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας με την ανάπτυξη και παραμετροποίηση ειδικών μοντέλων φυτοπροστασίας, βοηθά έμπρακτα την αγροτική παραγωγή φασολιών ΠΓΕ Πρεσπών, δίνοντας προστιθέμενη αξία στο παραγόμενο προϊόν.

Ο Δρ. Θωμίδης, συνεργάτης σε αυτή την προσπάθεια προσφέροντας γνώση και εμπειρία μέσω των εξειδικευμένων μοντέλων που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για την καλλιέργεια φασολιών, ανέλυσε τις μεθόδους που ακολουθήθηκαν για τη δημιουργία αυτών των πρωτοκόλλων, καθώς και τους μελλοντικούς στόχους και σκοπούς για την ολοκλήρωση της παραμετροποίησης. Στη συζήτηση που ακολούθησε, παρευρέθηκαν και παραγωγοί εκτός του συνεταιρισμού, ως μια επιβεβαίωση πως, η προστιθέμενη αξία και η μείωση των εισροών που προκύπτει από την εφαρμογή τεχνολογιών ευφυούς γεωργίας θέτει τις βάσεις για τη χρήση αυτών των υπηρεσιών και από άλλους ενδιαφερόμενους.

Τέλος, αναλύθηκαν και καταγράφηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στην ευρύτερη περιοχή και προτάθηκαν τυχόν βελτιωτικές κινήσεις από τις εταιρείες που διαχειρίζονται και προσφέρουν υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας.

Η ημερίδα έκλεισε σε εξαιρετικό κλίμα καθώς οι επιστήμονες έλαβαν θετικά σχόλια και κατευθύνσεις για την εξεύρεση άμεσων λύσεων στα προβλήματα της συγκεκριμένης καλλιέργειας και οι παραγωγοί είδαν πως οι τεχνολογικές εξελίξεις δεν τους προσπερνούν, αλλά είναι πρωτοπόροι σε μια διαδικασία που πρέπει να γίνει συνήθεια για την ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα.