Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στηρίζει ένα νέο ξεκίνημα στη Βαμβακού

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον διήμερο βίωσαν όσοι παρακολούθησαν την έναρξη του Vamvakou Revival Project, που υλοποιεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), με στόχο την αναβίωση τόπων που έχουν εγκαταλειφθεί στο πέρασμα του χρόνου, όπως η Βαμβακού, το γραφικό χωριό της Λακωνίας που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της ψηλότερης κορυφής του Πάρνωνα.

Η Λένια Βλαβιανού, υπεύθυνη επικοινωνίας του ιδρύματος, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι

ένας από τους στόχους είναι η αναβίωση τόπων με όχημα την τεχνολογία, την καινοτομία, την εξωστρέφεια, αλλά και τον σεβασμό στον εκάστοτε τόπο και τις παραδόσεις του

Όπως μας εξήγησε, «η αφορμή φυσικά ήταν το μεγάλο εγχείρημα της αναβίωσης της Βαμβακούς, αλλά και η εκδήλωση που διοργανώνει το ίδρυμά μας, “ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ”, που είναι μία ανοιχτή συζήτηση με διαφορετικό θέμα, μία φορά τον μήνα».

Στο χωριό Βαμβακού υπήρχαν μόνο εννέα μόνιμοι κάτοικοι και πριν από κάποιους μήνες προστέθηκε και ένα ζευγάρι νέων παιδιών, με αποτέλεσμα να φτάσουν τους έντεκα κατοίκους. Η ιδέα της αναβίωσης της Βαμβακούς ξεκίνησε από μία πενταμελή ομάδα νέων ατόμων, που έχουν καταγωγή από το χωριό και πριν από δύο χρόνια προσέγγισαν το ίδρυμα, από το οποίο και ζήτησαν τη βοήθεια να επανιδρύσουν ένα χωριό που στο παρελθόν είχε συνολικά μια πλήρη λειτουργία κοινότητας. Η Λένια Βλαβιανού επισημαίνει: «Είμαστε στα πρώτα στάδια αυτής της προσπάθειας, που αρχικό στόχο έχει το χωριό να αποκτήσει επισκεψιμότητα. Ο δικός μας ρόλος είναι, σε συνεργασία με αυτή την ομάδα των πέντε ανθρώπων, που έχουν σχηματίσει ΚοινΣΕπ, να υλοποιήσουμε τους στόχους που έχουν τεθεί».

«Πείραμα»

Η Αλεξία Βασιλικού, μέλος του Τμήματος Τύπου και Επικοινωνίας στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αναφερόμενη στο διήμερο των εκδηλώσεων, τονίζει ότι «η συμμετοχή του κόσμου, τόσο από τη Λακωνία όσο και από την Αθήνα, ήταν εντυπωσιακή. Παρακολούθησαν και συμμετείχαν σε όλες τις εκδηλώσεις και είναι χαρακτηριστικό ότι συμμετείχαν και στον διάλογο που αναπτύχθηκε με αντικείμενο την αναβίωση τέτοιων τόπων. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε αυτήν τη στιγμή είναι να προχωρήσουμε το “πείραμα” που έχουμε ξεκινήσει για την αναβίωση του χωριού.

Ο στόχος μας περνάει μέσα από τη συνεργασία μας με μία μεγάλη ομάδα, που θα δει με προσοχή ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην ανάπτυξη του τόπου. Προχωράμε μέσα από συνεργασίες με διάφορες ομάδες, όπως τα παιδιά της Βαμβακούς, πανεπιστημιακοούς οργανισμούς, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, με τους οποίους συζητάμε, ώστε να έχουμε μία εισροή ιδεών σε αυτό το εγχείρημα και να πετύχουμε τον στόχο μας».

«Το βασικό μας κίνητρο ήταν ότι θα ξεκινούσαμε σχεδόν από το μηδέν»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απόψεις της Ελένης Μάμη, που είναι μέλος της ομάδας Βαμβακούς. «Το βασικό μας κίνητρο ήταν ότι στη Βαμβακού θα ξεκινούσαμε να δημιουργούμε σχεδόν από το μηδέν. Έπρεπε να δημιουργήσουμε μία νέα κοινωνία, να συνεργαστούμε με νέους ανθρώπους, να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο συνεργατών, που ήδη είναι μεγάλο. Βασικά, είναι η αναζήτηση του καλύτερου αύριο και ενός εναλλακτικού τρόπου ζωής, μακριά από την Αθήνα, ώστε να μπορέσουμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας διαφορετικά».

Η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα είναι σε στάδιο που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επάγγελμα. Υπάρχουν κάποιες καρυδιές και καστανιές, αλλά σε πολύ αρχικό στάδιο. Σε ό,τι αφορά την ανυπαρξία σχολείου, η κα Μάμη επισημαίνει ότι ήταν κλειστό από το 2008. «Γι’ αυτό ζητήθηκε η παραχώρησή του και σήμερα χρησιμοποιείται ανακαινισμένο, πάντα με τη βοήθεια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για καλοκαιρινά εκπαιδευτικά προγράμματα. Θέλουμε να κρατήσουμε ένα χωριό όπως ήταν το 1950 σαν φυσιογνωμία, αλλά με υποδομές του σήμερα και φυσικά με χρήση της τεχνολογίας. Θέλουμε να έρθουν εδώ όσοι ενδιαφέρονται και να μας πουν τι ακριβώς θέλουν να κάνουν. Θέλουμε ένα βιώσιμο χωριό που να στηρίζεται στα πόδια του». Αξίζει να σημειωθεί ότι η κοινότητα Βαμβακούς διαθέτει πολλούς ευεργέτες, που βάζουν συνέχεια το δικό τους λιθαράκι. Γεγονός είναι ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος άνοιξε έναν νέο δρόμο για το μέλλον της Βαμβακούς. Αν το «πείραμα» πετύχει, τότε το πιο πιθανό είναι να αποτελέσει οδηγό και για άλλες παρόμοιες ενέργειες, που θα δώσουν την ευκαιρία σε πολλούς νέους να αλλάξουν ζωή.