Ιδρύθηκε ο Πανεπαρχιακός Αγροκτηνοτροφικός Σύνδεσμος Ελασσόνας
Τα συνεχόμενα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα τα τελευταία χρόνια (φόμοψη, παγετός, κλιματική αλλαγή, καύσωνας, καρπόπτωση, ακαρπία, λειψυδρία, πανώλη, ευλογιά, καταρροϊκός πυρετός) ανάγκασαν τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους της επαρχίας Ελασσόνας να συντονιστούν και να οργανωθούν σωστά, προχωρώντας στη συγκρότηση ενός συντονιστικού οργάνου, με στόχο να ενημερώνει άμεσα τα μέλη του για ό,τι αφορά τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.
Προηγήθηκαν δύο συνελεύσεις, στις οποίες αποφασίστηκε η συγκρότηση δύο επιτροπών Βόρειου και Νότιου Τομέα στον διευρυμένο Δήμο Ελασσόνας. Ο Βόρειος Τομέας αφορά τις περιοχές Ολύμπου και Σαρανταπόρου και ο Νότιος Τομέας τις περιοχές Ποταμιάς και Ελασσόνας. Η κάθε Επιτροπή αποτελείται από επτά διοικητικά μέλη, που καλύπτουν όλο το φάσμα στη γεωργία (δενδροκαλλιέργειες, λοιπές καλλιέργειες) και την κτηνοτροφία (αιγοπρόβατα, αγελαδοτροφία), ενώ πάνω από 350 μέλη έχουν εγγραφεί από όλη την επαρχία Ελασσόνας.
Συντονιστικό όργανο
Το μέλος της Επιτροπής Νότιου Τομέα και εμπνευστής αυτής της πρωτοβουλίας, Αντώνης Λιάνος, δηλώνει στην «ΥΧ»: «Ξεκαθαρίσαμε από την αρχή πως δεν μας ενδιαφέρει τι ψηφίζει ο καθένας, εάν έχει μεγάλη ή μικρή παραγωγή, αν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης/κτηνοτρόφος ή όχι. Από την ώρα που ασχολείται με τη γη και τρέφεται από αυτήν, είναι συνάδελφός μας. Είμαστε, λοιπόν, συντονιστικό όργανο και όχι συνδικαλιστικό. Δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους παραγωγούς που θέλουν να ενταχθούν στην προσπάθεια αυτή».
Από την πλευρά του, ο παραγωγός Γιώργος Νικολούλης αναφέρει: «Όταν προέκυψε η πανώλη, φάνηκε πως παρά τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλλε η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας να ενημερώνει και να είναι σε επαφή με το αρμόδιο υπουργείο –και ας έχει έντονο ελασσονίτικο χρώμα η διοίκησή της– πάρα πολλοί κτηνοτρόφοι βρίσκονταν στο… σκοτάδι. Ειδικά εκείνοι που ήταν μέσα στη ζώνη επιτήρησης, στις περιοχές Δομενίκου-Αμουρίου-Μαγούλας-Πραιτωρίου-Μεσοχωρίου και, μάλιστα, ‘‘κοσκινισμένοι’’ από συνεχείς ελέγχους». Όπως σημειώνει, «η αγωνία για τα αποτελέσματα και η ανασφάλεια κυριαρχούσε. Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά, καθώς το θέμα ακουμπούσε σχεδόν το 60% του πλουτοπαραγωγικού πλούτου της επαρχίας Ελασσόνας. Οφείλαμε να μετατρέψουμε την κρίση σε μια μοναδική ευκαιρία και να βάλουμε τα πράγματα πάνω στο τραπέζι, αφήνοντας δεύτερες κακόβουλες σκέψεις».