Ιεράπετρα: Σε απόγνωση οι αγρότες – Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι έσπασαν θερμοκήπια, κατέστρεψαν ελιές
Οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι του περασμένου Σαββατοκύριακου άφησαν πίσω τους πάρα πολλές ζημιές σε θερμοκήπια και ελαιώνες, ειδικά στις περιοχές Παχιάς Άμμου, Καβουσίου, Κάτω Χωριού, Βαϊνιάς Κεντριού, Γρα Λυγιάς, Νέας Ανατολής και Αγίου Ιωάννου.
Θερμοκήπια καταστράφηκαν ολοσχερώς στην Παχιά Άμμο Ιεράπετρας και στον Τσούτσουρο Βιάννου, ενώ με μικρότερες ζημιές γλίτωσαν εκατοντάδες θερμοκήπια στους Καθαράδες, στο Κάτεργο, στις Κοπάνες, στα Πετρούνια και στις Μπουντούλες Ιεράπετρας.
Οι ριπές του ανέμου σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο ξεπερνούσαν τα 10 Μποφώρ, ενώ κατά διαστήματα σε περιοχές ευάλωτες στους ισχυρούς Βορριάδες έφτασαν κάποιες στιγμές ακόμα και στα 12 Μποφώρ.
Αμέτρητες είναι οι ζημιές σε ηλιακούς θερμοσίφωνες και πρόχειρα κοτέτσια η αποθήκες κατασκευασμένα με λαμαρίνες και άλλα ευάλωτα υλικά.
Τη μεγαλύτερη ζημιά από τους παραγωγούς κηπευτικών της Ιεράπετρας σύμφωνα με τις πρώτες αυτοψίες το πρωί της Δευτέρας, την έχει υποστεί το θερμοκήπιο της 63χρονης Ευτέρπης Ρεμεδιάκη, η οποία καλλιεργεί στην περιοχή Αναδασμός Παχιάς Άμμου.
«Είναι η τρίτη φορά που μας κάνει ζημιά ο δυνατός αέρας στην περιοχή του αναδασμού Παχιάς Άμμου. Τις προηγούμενες φορές κατέστρεψε θερμοκήπια ο νοτιάς. Αυτή τη φορά μας έκανε τη ζημιά ο θυελλώδης Βορειονατολικός άνεμος που σήκωνε ακόμα και τις πέτρες.
Σήμερα το πρωί ήρθα για δουλειά στο θερμοκήπιο και είδα ότι το είχε πάρει ολόκληρο ο αέρας. Έπαθα σόκ. Με έπιασε ταχυκαρδία και η πίεση μου ανέβη στο 20. Σηκώθηκα και έφυγα και επιστρέφω τώρα για δεύτερη φορά να σας δείξω την καταστροφή. Είναι κατεστραμμένα ολοσχερώς 650 τετραγωνικά μέτρα θερμοκήπιο φυτεμένο με ντοματίνια από όπου δεν έχω κόψει προϊόντα πάνω από τέσσερις φορές. Τώρα περιμένω να δω τι θα κάνει ο ΕΛΓΑ… Θα μας αποζημιώσει η θα μας αφήσει πάλι έτσι:
Πρώτη φορά είχαμε όσα χρόνια ζώ σε αυτήν την περιοχή, τόσο δυνατό Βόρειο άνεμο. Στο παρελθόν είχαμε καταστροφές από τον Νοτιά μόνο. Τα θερμοκήπια που είχαν καταστραφεί τότε από το Νοτιά είναι δίπλα μας και δεν επισκευάστηκαν ποτέ», μας είπε η 63χρονη Ευτέρπη Ρεμεδιάκη σημειώνοντας ότι οι ζημιές στους ελαιώνες της περιοχής είναι ανυπολόγιστες.
Ο Βοριάς ράβδισε τους ελαιώνες
Τυχεροί θεωρούνται όσοι είχαν ξεκινήσει από το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη να μαζεύουν τις «λιγαταρές» ελιές. Όσοι πήγαν το πρωί της Δευτέρας να ξεκινήσουν το λιομάζωμα σε ελαιώνες που δεν έχουν βεντέμα, απογοητεύτηκαν βλέποντας το ποσοστό της καρπόπτωσης λόγω των θυελλωδών ανέμων του περασμένου Σαββατοκύριακου.
«Εδώ και δυο μέρες με την ανεμοθύελλα Δεν ήταν εύκολο να αγγίξουμε τα ελαιόδεντρα γιατί δε μπορούσαμε καν να στρώσουμε τα δίχτυα μας με τόσο αέρα. Σήμερα που έπεσε ο αέρας και ήρθαμε για λιομάζωμα είδαμε ότι οι περισσότερες ελιές έχουν πέσει στη γή από τη θεομηνία των δυο τελευταίων ημερών. Επειδή η καρπόπτωση ξεπερνά το 30% της παραγωγής και επειδή όλοι μας πληρώνουμε κανονικά τον ΕΛΓΑ θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι υπάλληλοι του, να κάνουν τις αυτοψίες τυς και τις εκτιμήσεις τους για να μας αποζημιώσουν όπως έχουν υποχρέωση. Ο κόσμος όμως δεν ελπίζει και πολύ στον ΕΛΓΑ γιατί ότι και να συμβεί δεν παίρνει ποτέ αποζημίωση», μας είπε ο ελαιοπαραγωγός κ. Γιώργος Καναβάκης από τον αναδασμό της Παχιάς Άμμου.
«Δεν θυμούμαι ποτέ να έχουμε τόση μεγάλη ζημιά από τον δυνατό αέρα στον ελαιόκαρπο. Αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν τα έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου. Ο αέρας ήρθε πολύ απότομα και οι ριπές του, οι κοπανιές όπως τις λέμε εμείς, ήταν απίστευτα δυνατές με αποτέλεσμα να σπάσει θερμοκήπια και να ρίξει τις ελιές από τα αράβδιστα μουρέλα των ελαιοπαραγωγών. Οι ελαιοπαραγωγοί πιστεύω ότι δικαιούνται αποζημίωσης για το ποσοστό της παραγωγής που έχουν χάσει λόγω της θεομηνίας. Στα μέρη που δεν έπιασε πολύ ο δυνατός αέρας η ζημιά είναι μικρότερη αλλά εδώ που είναι ανοικτή η περιοχή στο Βορρά η ζημιά είναι πολύ μεγάλη», μας είπε ο ελαιοπαραγωγός κ. Γιάννης Συλιγνάκης.
«Η ζημιά στους ελαιώνες του κάμπου της Ιεράπετρας είναι πολύ μεγάλη και φαίνεται γιατί λόγω της ανομβρίας δεν έχει φυτρώσει ακόμη η ξυνίδα και οι ελιές που πέφτουν φαίνονται πολύ καθαρά στο γυμνό από χόρτα χώμα. Νομίζω ότι πρέπει να έρθουν οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ να εκτιμήσουν τις ζημιές και να κάνουν την πρόταση τους στην υπηρεσία τους» συμπλήρωσε ο ελαιοπαραγωγός Μανόλης Ζουμπουλάκης.
Πηγή: neakriti.gr