Ηγετική η παρουσία των agrostart ups στο ελληνικό οικοσύστημα

Αύξηση των επενδύσεων 26% σε σχέση με το 2018

Ενδιαφέροντα στοιχεία και συμπεράσματα περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση του Eυρωπαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΙΤ) και του κόμβου νεοφυούς επιχειρηματικότητας και επιταχυντή start ups, Foundation. Μέσα από την έκθεση, προκύπτει ότι το 2019 αποτέλεσε μια χρονιά, κατά την οποία αυξήθηκαν τόσο οι επενδύσεις (+26%) στις ελληνικές start ups όσο και ο αριθμός των επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν, σε ένα οικοσύστημα που πραγματοποιεί τα πρώτα του βήματα, δείχνοντας συνεχώς αυξανόμενη δυναμική.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι ελληνικές start ups του αγροτικού και αγροδιατροφικού τομέα κατέχουν πρωτεύοντα ρόλο, με μία εξ αυτών, την Augmenta, να βρίσκεται στη δεκάδα των επιχειρήσεων που προσέλκυσαν τις περισσότερες επενδύσεις. Παράλληλα, σημαντικές start ups του κλάδου εδραιώνουν την παρουσία τους στο οικοσύστημα, πιστοποιώντας ότι ο ελληνικός αγροδιατροφικός τομέας σε συνδυασμό με τις ψηφιακές τεχνολογίες και την καινοτόμο επιχειρηματικότητα παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες, όπως επισημαίνεται στην έκθεση.

Aνεβαίνουν οι agrostart ups, πολλά υποσχόμενες οι επενδύσεις στον κλάδο

Το 2019 οι ελληνικές start ups άντλησαν περίπου 147 εκατ. ευρώ από επενδυτές, εκ των οποίων το 50% ήταν από το εξωτερικό. Επρόκειτο για αύξηση 26% σε σχέση με τα ποσά που προσέλκυσαν οι εγχώριες start ups το 2018 (116,5 εκατ. ευρώ).

Πάντως, παραμένει η τάση που θέλει τις δέκα start ups με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση να προσελκύουν την πλειονότητα της ανωτέρω χρηματοδότησης. Σχεδόν το 88% των ανωτέρω επενδύσεων για το 2019 προσέλκυσαν μόλις 11 ελληνικές start ups, με μία εξ αυτών να προέρχεται από τον αγροτικό τομέα (Augmenta, με 2,5 εκατ. ευρώ εξασφαλισμένη χρηματοδότηση το 2019). Η ανάδυση των αγροτικών νεοφυών επιχειρήσεων στους τρεις κορυφαίους τομείς χρηματοδότησης (και ιδιαίτερα για early stage start ups) αποτελεί μια νέα εξέλιξη στο οικοσύστημα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, όπου συνεχίζουν να βρίσκονται επίσης στο προσκήνιο οι κλάδοι της υγείας και του τουρισμού, σύμφωνα με την έκθεση.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η ανάδυση των κλάδων του ηλεκτρονικού εμπορίου και του αγροτικού τομέα σηματοδοτούν το άνοιγμα σε δύο αγορές με μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον». Επισημαίνεται ότι στην άνοδο των αγροstart ups συνετέλεσε και η πληθώρα εκδηλώσεων και διαγωνισμών καινοτομίας που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2019 (The Squeeze του Orange Grove, Crowdhackathon του ΥΠΑΑΤ, Agritech Challenge Awards της Corteva, Hackathon Σέρρες κ.ά., με την «ΥΧ» να είναι χορηγός επικοινωνίας στις τρεις από τις τέσσερις), κάτι που, ωστόσο, όπως επισημαίνεται, ενέχει τον μελλοντικό κίνδυνο του κορεσμού. Τέλος, ένα σημαντικό συμπέρασμα από την επεξεργασία των στοιχείων της έκθεσης είναι ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις, που χρηματοδοτήθηκαν σε προηγούμενους γύρους, προοδεύουν και ωριμάζουν.

Αύξηση των αιτημάτων για κεφάλαια άνω του 1 εκατ. ευρώ

Ως προς τα ποσά που ζητούν οι επιχειρήσεις, τα στοιχεία δείχνουν ότι η μεγάλη πλειονότητα (72,6%) των start ups, που βρίσκονται στα ιδρυτικά τους στάδια (preseed και seed), εξακολουθεί να αιτείται κεφάλαια έως 500.000 ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε σχέση με το 2018, αυξήθηκαν επίσης τα αιτήματα για κεφάλαια άνω του 1 εκατ. ευρώ (13,2% από 9,67%). Επιπλέον, οι αιτούμενες επενδύσεις μεταξύ 500.000 ευρώ και 1 εκατ. ευρώ παρουσίασαν και αυτές αύξηση 14,2% από 12,76% το 2018).

Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά και στο χρηματοδοτικό εργαλείο του Equifund, μια συνεργασία του ελληνικού κράτους με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2017 έχει δημιουργηθεί μια «δεξαμενή» 300 εκατ. ευρώ (με συμμετοχή 100 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), με στόχο τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με επιπλέον 100 εκατ. ευρώ.

Από αυτόν τον «κουμπαρά», έχουν λάβει χρηματοδότηση 74 ελληνικές start ups, μεταξύ των οποίων και σημαντικές νεοφυείς επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, όπως οι Augmenta, Centaur Analytics και Entomics, που έχουν παρουσιαστεί από τις σελίδες της «ΥΧ».