Ηλεία: Άνοιξε η Προανακριτική για τα φωτοβολταϊκά του Αγρινίου

Τον δρόμο της εισαγγελικής διερεύνησης έχει πάρει πλέον η υπόθεση της εγκατάστασης 221 φωτοβολταϊκών σταθμών, ισχύος 218 MW, γύρω από τη λίμνη του φράγματος Πηνειού, από την Ένωση Αγρινίου.

Στο μικροσκόπιο της έρευνας αναμένεται να τεθεί η νομιμότητα της όλης διαδικασίας εγκατάστασης, αλλά και η τακτική κατάτμησης του γιγαντιαίου επιχειρούμενου έργου σε επιμέρους κομμάτια.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά την κατάθεση αναφοράς-καταγγελίας από επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Ήλιδας και προέδρων παραλίμνιων περιοχών, κατά του προέδρου του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού και κατά παντός υπευθύνου.

Την Πέμπτη 31 Μαρτίου, στο γραφείο του πταισματοδίκη, στο πλαίσιο της προανάκρισης, κατέθεσαν οι καταγγέλλοντες, οι οποίοι παρέθεσαν όλα τα στοιχεία που, σύμφωνα με τους ίδιους, αποδεικνύουν ότι η διαδικασία παραχώρησης των εκτάσεων γύρω από τη λίμνη είναι παράνομη.

Όπως επεσήμανε στην «ΥΧ» ο ένας εκ των μηνυτών, ο πρώην δήμαρχος Ήλιδας, Δημήτρης Κράλλης, «η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στο φράγμα Πηνειού δεν είναι σύννομη και ευθύνες έχουν και οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες δεν έλεγξαν ως όφειλαν την όλη διαδικασία. Τώρα η υπόθεση έχει λάβει τον δρόμο της και περιμένουμε από την Εισαγγελία να πράξει τα δέοντα».

Η καταγγελία

Όπως αναφέρεται στην αναφορά-καταγγελία, «στις 31 Αυγούστου 2021, ο ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού ως “εκμισθωτής”, σε συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, συνήψε 221 ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης αγροτικών ακινήτων εκτάσεως περίπου 14 στρεμμάτων έκαστο στην απαλλοτριωθείσα παραλίμνια έκταση, με σκοπό την εγκατάσταση σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΥΘΗΑ.

Πριν την εγκατάσταση των οποίων και την έναρξη της χρήσης του μισθίου αυτών είναι αναγκαία προϋπόθεση η έγκρισή τους από τις αρμόδιες αρχές και η σύναψη συμβολαίου με επιχειρήσεις παροχής ενέργειας (ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ/ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ), το οποίο δεν εγκρίθηκε στην προκειμένη περίπτωση, όπως αποδεικνύεται από το από 20-01-2022 έγγραφο της ΔΕΔΔΗΕ αναφορικά με την εξάντληση του περιθωρίου στο κορεσμένο δίκτυο Πελοποννήσου από σταθμούς Ενεργειακών Κοινοτήτων σε εφαρμογή του Ν. 4546/2018».

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι «ο ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού προχώρησε τεχνηέντως σε κατάτμηση της έκτασης και σύναψη των ανωτέρω αναφερόμενων 221 ξεχωριστών μισθωτηρίων συμβολαίων, καθένα από τα οποία αναφέρεται σε συνολική έκταση 14 στρεμμάτων και αντιστοιχούν σε μια μονάδα φωτοβολταϊκών, προκειμένου να αποφευχθούν γραφειοκρατικές (νόμιμες) διαδικασίες από την πλευρά της μισθώτριας εταιρείας, ήτοι σύνταξη περιβαλλοντικών μελετών, χορήγηση αδειών από την αρχαιολογική και δασική υπηρεσία κλπ, όπως προβλέπει ο νέος περιβαλλοντικός – ενεργειακός Νόμος 4685/2020 για τα φωτοβολταϊκά».

Ιδιοκτησιακό καθεστώς

Στην καταγγελία, τονίζεται πως «ο ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού παρανόμως, και χωρίς να έχει τέτοια εξουσία διάθεσης, προχώρησε στη σύναψη των ανωτέρω ιδιωτικών συμφωνητικών μίσθωσης αγροτικού ακινήτου συνολικής έκτασης 2.700 στρεμμάτων για τη δημιουργία 221 ενεργειακών κοινοτήτων – φωτοβολταϊκών πάρκων, ισχυριζόμενο ψευδώς πως πληρείται η νομιμότητα της μίσθωσης βάσει της υπ’ αριθμ. 121910/19-09-1983 Απόφασης του υπουργού Γεωργίας.

Σημειώνεται πως τα 221 μισθωτήρια είναι παράνομα, καθώς δεν συνοδεύονται από ξεχωριστές πράξεις του ΔΣ και δεν έχουν κοινοποιηθεί εγγράφως στην εποπτεύουσα Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Τεχνική Υπηρεσία Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας για τον έλεγχο της νομιμότητάς τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν οι αντίστοιχες εγκρίσεις νομιμότητας των περιγραφόμενων αποφάσεων από την Περιφερειακή Αρχή.

Η συνολική έκταση 2.700 στρεμμάτων αποτελεί μέρος της συνολικής παραλίμνιας έκτασης των 6.500 στρεμμάτων, όπως περιγράφονται στην υπ’ αριθμ. 124036/14-10-1982 ΚΥΑ (ΦΕΚ 305/31.5.83 Τεύχος Β) των υπουργών Γεωργίας και Δημοσίων Έργων.

Βάσει της κείμενης νομοθεσίας, προκύπτει πως ιδιοκτήτης της ανωτέρω έκτασης των 2.700 στρεμμάτων είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται από την απάντησή του στο αίτημα του Δήμου Ήλιδας για δωρεάν παραχώρηση κατά χρήση της ανωτέρω έκτασης στη λίμνη Πηνειού Ν. Ηλείας για κοινωφελείς σκοπούς, σύμφωνα με την οποία ζητά να προσκομισθεί οικονομοτεχνική μελέτη συνοδευόμενη από τοπογραφικά διαγράμματα κάλυψης έργων και πηγές χρηματοδότησης, δυνάμει του άρθρου 4 παρ. 1β Ν. 4061/2012».

Σημειώνεται δε στην αναφορά, ότι «η παραχώρηση της χρήσης, έναντι τιμήματος, γίνεται κατόπιν δημοπρασίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 10 και μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Σύμφωνα με την αναφορά, ως δημότες του Δήμου Ήλιδας και κάτοικοι της περιοχής, οι καταγγέλλοντες έχουν έννομο συμφέρον, καθώς βλάπτεται το δημόσιο συμφέρον και υποβαθμίζεται το περιβάλλον.

Κορεσμός

Πέραν της νομικής πλευράς, το μεγαλεπήβολο σχέδιο της κατασκευής των φωτοβολταϊκών γύρω από το φράγμα Πηνειού φαίνεται να «σκοντάφτει» και στον κορεσμό του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αιτήματα προς τον Διαχειριστή του δικτύου Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), για έκδοση προσφοράς όρων σύνδεσης, ξεπερνούν κατά πολύ τη χωρητικότητα που θα μπορεί να απορροφήσει το σύστημα μέχρι το 2030, και αφού έχουν γίνει όλες οι προγραμματισμένες επενδύσεις επέκτασης.

Αξίζει να επισημανθεί ότι αυτήν τη στιγμή εκκρεμούν στον ΑΔΜΗΕ αιτήσεις του 2021 και του 2022, συνολικής ισχύος 19 GW (γιγαβάτ). Το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ εκτιμάται ότι θα προβλέπει εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ 25 GW το 2030. Η συνολική χωρητικότητα του δικτύου, συμπεριλαμβάνοντας όλα τα έργα επέκτασης που εντάσσονται στο δεκαετές πλάνο του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, όλες τις διασυνδέσεις, εθνικές και διασυνοριακές, αλλά και τα έργα αποθήκευσης που έχουν προβλεφθεί, δεν μπορεί το 2030 να ξεπεράσει τα 28,5 GW.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 1 Απριλίου 2022