Ηλίανθος: Αγγίζει το 20% η αύξηση στις σπορές

Με αυξημένο ενδιαφέρον από την πλευρά των παραγωγών ξεκίνησε η σπορά

«ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΦΕΤΟΣ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΗΛΙΑΝΘΟΥ.»
Αβάντα για τον Ηλίανθο το χαμηλό κόστος και η σίγουρη τιμή

Σ ε εξέλιξη βρίσκονται οι σπορές ηλίανθου στις περισσότερες περιοχές της χώρας όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της καλλιέργειας, όπως στην Κεντρική και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ αυτές τις μέρες ξεκινάει η Θεσσαλία. Τα μηνύματα τόσο από τους ίδιους τους παραγωγούς, όσο και από τον κλάδο της εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού και της παραγωγής βιοκαυσίμων, επιβεβαιώνουν για άλλη μια χρονιά τη δυναμική της συγκεκριμένης καλλιέργειας. Αφενός το λιγότερο απαιτητικό κόστος σε σχέση με άλλες εαρινές καλλιέργειες και η εξασφαλισμένη τιμή βάσει των συμβολαίων με τη βιομηχανία, αφετέρου το γεγονός ότι φέτος έμειναν πολλά χωράφια ακαλλιέργητα το φθινόπωρο, δίνουν ώθηση στον ηλίανθο.

«Ο ηλίανθος είναι μαζί με το βαμβάκι κυρίαρχες καλλιέργειες αυτή την περίοδο. Είναι μια δελεαστική καλλιέργεια, δεδομένης της σταθερής τιμής που παρέχουν τα συμβόλαια με τις βιομηχανίες και είναι και οικονομική, καθώς δεν έχει πολλές απαιτήσεις σε επίπεδο καλλιεργητικής φροντίδας και συνολικού κόστους εισροών, ενώ μπορεί να καλλιεργηθεί και σε ξηρικά και σε ποτιστικά εδάφη», είπε, μιλώντας στην «ΥΧ» ο Βασίλης Χαλκίδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας φυτοφαρμάκων, σπόρων και λιπασμάτων ΕΥΡΩΦΑΡΜ ΑΕ. Ο ίδιος επεσήμανε ότι ένα το κρατούμενο είναι το ενδιαφέρον των παραγωγών για την καλλιέργεια αυτή καθεαυτή, συμπλήρωσε όμως ότι από τη σκοπιά του παρατηρεί εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα υβρίδια. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι παραγωγοί τώρα, τόσο στην Ευρώπη συνολικά, όσο και στην Ελλάδα ειδικότερα, στρέφονται στα high-oleic υβρίδια. Δηλαδή, και σε αυτό το κομμάτι, όσον αφορά και την περιεκτικότητα σε έλαια, αλλά και την τεχνολογία της καλλιέργειας, έχουμε εξελίξεις στον ηλίανθο. Επίσης, κάποιες βιομηχανίες επιδοτούν με ένα λεπτό παραπάνω κάποια υβρίδια που είναι τεχνολογικά πιο προωθημένα, π.χ. τα Clearfield Plus. Τα high-oleic θα τα επιδοτήσουν περισσότερο, αλλά ξεκινούν τώρα, γιατί δεν υπήρχε μεγάλη διαθεσιμότητα σπόρων».

«Σίγουρα θα αυξηθεί φέτος η καλλιέργεια, ηλίανθου.»

Το αυξημένο ενδιαφέρον των παραγωγών επιβεβαιώνει από την πλευρά του και ο Βασίλης Γκίνης, από την εταιρεία παραγωγής και εμπορίας βιοντίζελ ΒΙΟΝΤΗΖΕΛ ΕΠΕ, ωστόσο το οριοθετεί στο ποσοστό του 10%, καθώς, όπως εξηγεί, το βαμβάκι διατηρεί την ισχύ του ως «αντίπαλο δέος». «Σίγουρα θα αυξηθεί φέτος η καλλιέργεια, ηλίανθου. Και αυτό, και για τον επιπλέον λόγο ότι επειδή δεν είχε βροχές τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο για να σπείρουν φθινοπωρινές καλλιέργειες οι παραγωγοί, άφησαν πολλά χωράφια, τα οποία θα κατευθυνθούν στον ηλίανθο, αλλά και στο βαμβάκι λόγω της επιδότησης. Βλέπουμε οπωσδήποτε μια αύξηση της τάξης του 10%, ούτως ή άλλως δεν περιμέναμε περισσότερο, γιατί είχαμε υπόψη ότι θα κερδίσει στρέμματα και το βαμβάκι», σημείωσε.

Αύξηση 10%-15% στις Σέρρες

«Με τους ίδιους ρυθμούς αύξησης, όπως και πέρσι, σπείραμε φέτος ηλίανθο στην περιοχή της Βισαλτίας, της τάξης του 10%-15% ή 1.500 στρέμματα περισσότερο. Υπολογίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε τα 15.000-15.500 στρέμματα», μας είπε ο Παύλος Αραμπατζής, από την ΕΑΣ Βισαλτίας Σερρών. Όπως εξηγεί, οι χαμηλές τιμές στο εισαγόμενο καλαμπόκι που πλήττει καίρια την εγχώρια παραγωγή, το κλείσιμο του εργοστασίου της ΕΒΖ, σε συνδυασμό με το χαμηλό κοστολόγιο του ηλίανθου και την καλή σχέση κόστους-τιμής είναι παράγοντες που ενθαρρύνουν την καλλιέργειά του. Οι αποδόσεις πέρσι στην περιοχή κινήθηκαν στα 300-400 κιλά/στρέμμα σε κάποια από τα ποτιστικά χωράφια, που είναι περίπου τα μισά στο σύνολο της καλλιέργειας στη Βισαλτία, κατά 50-100 κιλά λιγότερο ανά στρέμμα, καθώς, όπως περιγράφει ο κ. Αραμπατζής, «λόγω της diabrotica που έπληξε την περιοχή, σπάρθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ηλίανθος, με αποτέλεσμα να πέφτει η αναμενόμενη απόδοση».

Μέχρι και διπλασιασμό στρεμμάτων βλέπουν στη Φθιώτιδα

Οι περσινές καλές αποδόσεις –300-400 κιλά/στρέμμα– και μάλιστα χωρίς καν ποτίσματα γιατί έβρεξε τον Ιούνιο, το χαμηλό κόστος της καλλιέργειας, η σίγουρη τιμή και το γεγονός ότι γίνονται κάποιες πιστώσεις στα εφόδια λόγω της ύπαρξης συμβολαίων έχουν ενισχύσει το ενδιαφέρον των καλλιεργητών για τον ηλίανθο στη Φθιώτιδα, σε βάρος του βαμβακιού και του καλαμποκιού. Ακόμα και διπλασιασμό των στρεμμάτων σε σχέση με πέρσι διακρίνει ο γεωπόνος Βασίλης Πόρος, από την Ελάτεια Λοκρίδος. Ανασταλτικός παράγοντας, ωστόσο, για κάποια στρέμματα που βρίσκονται από Δομοκό και κάτω είναι τα νερά που έχουν κρατήσει τα χωράφια από τις έντονες βροχοπτώσεις του προηγούμενου διαστήματος. «Δεν ξέρουμε πόσα στρέμματα θα χάσουμε από αυτό, παρά το γεγονός ότι υπάρχει πρόθεση να γίνουν εκτεταμένες σπορές φέτος σε ηλίανθο», σημείωσε ο ίδιος. Πάντως, ήδη στη Φθιώτιδα ξεκίνησαν πριν από πέντε μέρες οι σπορές. «Πάμε κανονικά, βλέποντας και κάνοντας», σημείωσε ο κ. Πόρος.  

Αυτές τις μέρες ξεκινούν οι σπορές στη Θεσσαλία

«Επειδή πέρσι πήγαμε πολύ καλά, φέτος προσδοκούσαμε μεγαλύτερη αύξηση, η οποία μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται στην έκταση που την υπολογίζαμε, καθώς κάποιοι παραγωγοί που εξέφρασαν ενδιαφέρον για ηλίανθο, τελικά επιλέγουν το βαμβάκι», εκτιμούσε τις προηγούμενες μέρες ο πρόεδρος του ΘΕΣγη, Παναγιώτης Καλφούντζος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η εικόνα αυτή μπορεί να αλλάξει στην πορεία, βλέποντας στην πράξη τις σπορές που στη Θεσσαλία ξεκινούν την 1η Απρίλη και ολοκληρώνονται στα μέσα του μήνα. Με βάση τα προσωρινά δεδομένα, ο συνεταιρισμός υπολογίζει ότι θα έχει 600-700 στρέμματα από 450 στρέμματα πέρσι, ενώ ο στόχος για φέτος ήταν 2.000 στρέμματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γεωπόνος του συνεταιρισμού, Βασίλης Τσιανάκας, σημείωσε πως «μπορεί να δούμε αλλαγές στην πορεία», καθώς ο ηλίανθος έχει ισχυρό πλεονέκτημα στη σχέση κόστους-τιμής. «Πρόκειται για μια καλλιέργεια, η οποία δεν είναι απαιτητική σε νερό, όπως είναι οι άλλες εαρινές καλλιέργειες. Σε αυτό βασίζονται οι παραγωγοί, ότι δηλαδή μπορούν να μειώσουν το κοστολόγιο του νερού», ανέφερε.