Ημαθία: Συλλήψεις για εισαγωγή λαθραίων φυτοφαρμάκων από την Τουρκία

Επτά μέλη σπείρας που εισήγαγε και διακινούσε στην Ελλάδα ποσότητες λαθραίων γεωργικών φαρμάκων συνελήφθησαν μετά από συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Κιλκίς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας. Πρόκειται για πέντε ημεδαπούς και δύο αλλοδαπούς άνδρες, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας και λαθρεμπορία.

Ειδικότερα, από την αναλυτική έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι οι προαναφερθέντες άνδρες είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα, με στόχο την παράνομη εισαγωγή στη χώρα λαθραίων γεωργικών φαρμάκων και την περαιτέρω διακίνησή τους, αποκομίζοντας παράνομο οικονομικό όφελος. Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης σε αγροτική περιοχή της Ημαθίας, το βράδυ της 23ης Μαρτίου, εντοπίστηκαν τη στιγμή που μεταφόρτωναν ποσότητες λαθραίων φυτοφαρμάκων από φορτηγό όχημα –στο οποίο επέβαιναν οι δύο αλλοδαποί άνδρες– σε δύο οχήματα ΙΧ – στα οποία επέβαιναν οι τέσσερις από τους ημεδαπούς.

Ο πέμπτος Έλληνας εντοπίστηκε σε κοντινό σημείο να επιβαίνει σε ΙΧ, εποπτεύοντας τον χώρο. Στη θέα των αστυνομικών, ανέπτυξε ταχύτητα προκειμένου να διαφύγει, ωστόσο λίγο αργότερα εντοπίστηκε και συνελήφθη.

Σε έρευνα που έγινε στο φορτηγό όχημα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 680 συσκευασίες και 318 δοχεία λαθραίων φυτοφαρμάκων, ενώ στα δύο οχήματα ΙΧ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 98 συσκευασίες με λαθραία φυτοφάρμακα. Συνολικά, κατασχέθηκαν 778 κιλά και 306 λίτρα λαθραίων φυτοφαρμάκων, τα οποία δεν έφεραν, όπως απαιτείται, ετικέτα με ελληνική επιγραφή και οδηγίες χρήσης, ούτε αριθμό έγκρισης του προϊόντος και άδεια διάθεσης στην αγορά, ενώ δεν είχαν καταβληθεί για αυτά οι νόμιμοι φόροι και δασμοί.

Σχολιάζοντας το θέμα στην «ΥΧ», η Φραντζέσκα Υδραίου, διευθύντρια του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας, τόνισε ότι «δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο των συσκευασιών αυτών. Μπορεί να έχουν προϊόντα τα οποία βρίσκονται σε καλή κατάσταση ή μπορεί να έχουν προϊόντα που δεν είναι σε καλή κατάσταση. Ενδέχεται να περιέχουν κάποιους διαλύτες, οι οποίοι μπορεί να μην είναι εγκεκριμένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή μπορεί να εμπεριέχονται και δραστικές ουσίες που είναι απαγορευμένες στην ΕΕ».

Όπως συμπλήρωσε η ίδια, «ήταν μία καλή προσέγγιση της Αστυνομίας και ελπίζω να έχει συνέχεια, καθώς είναι μεγάλο ζήτημα αυτό της παράνομης διακίνησης φυτοφαρμάκων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα παράνομα φυτοφάρμακα αντιστοιχούν στο 10%-15% της ελληνικής αγοράς».

Με τη σειρά του, ο Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, τονίζει στην «ΥΧ» ότι «το σωστό είναι οι αγρότες να παίρνουν τα φάρμακα από τους εγκεκριμένους γεωπόνους, για την εφαρμογή τους στις καλλιέργειες έτσι ώστε να φτάνουν στους καταναλωτές ασφαλή προϊόντα. Τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν ξέρουμε τι εμπεριέχουν και τι κακό μπορούν να προκαλέσουν στον καταναλωτή, τον αγρότη και το περιβάλλον».