οι προοπτικές για την ελληνική κόκκινη φυλή βοοειδών Καστοριάς Κρυσταλλοπηγής είναι παραπάνω από αισιόδοξες, καθώς παρουσιάζει μοναδικά χαρακτηριστικά, με μεγάλη οικονομική αξία.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, που έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης των αγελάδων ελευθέρας βοσκής κρεοπαραγωγής ελληνικής κόκκινης φυλής, πραγματοποίησε ημερίδα για τις τάσεις και τις προοπτικές που έχει η εκτατική εκτροφή της αυτόχθονης αυτής φυλής, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των λιβαδιών της περιοχής, το φυσικό περιβάλλον όπου διαβιούν τα ζώα, τις προοπτικές της εκτατικής κτηνοτροφίας, αλλά και τη θέση της κόκκινης φυλής στην ελληνική αγορά κρέατος.

Γενετικό υλικό

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι ομιλητές αναφέρθηκαν τόσο στην κατοχύρωση της ιδιοκτησίας του γενετικού υλικού και στην ανάγκη πιστοποίησης της φυλής σε ελληνική βάση, όσο και στην οργάνωση των κτηνοτρόφων γύρω από τον τομέα αυτόν, προσφέροντας, τελικά, στον καταναλωτή ένα προϊόν τυποποιημένο που έχει ταυτότητα, συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και βελτιώνεται συνεχώς. Το στοιχείο αυτό επισήμανε και ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Δημήτρης Μόσχος, τονίζοντας τη συνεργασία που έχει ο συνεταιρισμός με επιστημονικά ιδρύματα, πανεπιστήμια, αλλά και το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού, όπως είπε, η σύγχρονη τεχνολογία και η γνώση πρέπει να συμβαδίζουν με την παραγωγή.

Την επιτακτική ανάγκη το επιστημονικό προσωπικό της χώρας να σταθεί δίπλα στον συνεταιρισμό για ένα καλύτερο μέλλον στον πρωτογενή τομέα και στην κτηνοτροφία επισήμανε από την πλευρά της και η ταμίας του συνεταιρισμού και νόμιμη εκπρόσωπος του προγράμματος, Άννα Μόσχου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Δ. Καρακασίδης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα διάσωσης, διατήρησης και βελτίωσης της κόκκινης φυλής, αφού, όπως είπε, οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι της Δ. Μακεδονίας αντικατέστησαν τις αυτόχθονες με ξένες φυλές που θεωρήθηκαν περισσότερο παραγωγικές και με μεγαλύτερες αποδόσεις, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ζώων να μειωθεί δραματικά. «Είναι επιτακτική ανάγκη η αύξηση του πληθυσμού τους, με στόχο την εμπορική αξιοποίηση, την ανάδειξή τους ως ΠΟΠ προϊόντων και τη σύνδεσή τους με την τοπική γαστρονομία», είπε, μεταξύ άλλων.

Χαρακτηριστικά

Τα ζώα της κόκκινης φυλής διακρίνονται για τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους, που είναι ανθεκτικά σε ασθένειες και σε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες, για την παραγωγή γάλακτος με υψηλή αναλογία σε λίπος και πρωτεΐνες κρέατος και πλεονεκτήματα στη γεύση και στη σύστασή τους. Τα γνωρίσματα αυτά οφείλονται, εν μέρει, και στα λιβαδικά οικοσυστήματα της Δυτικής Μακεδονίας και στα βοσκοτόπια της περιοχής των Πρεσπών, με ποικιλία ειδών και χλωριδικά στοιχεία που παρέχουν πολύτιμη βόσκηση, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το ΤΕΙ Θεσσαλίας το 2015. Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Μιχαήλ Βραχνάκης, δασολόγος – λιβαδοπόνος, καθηγητής στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, ανέφερε πως το 60% της έκτασης της περιφέρειας καλύπτεται από λιβάδια με κύρια χρήση τη βόσκηση, εκτατική και ημι-εκτατική.

Λιβάδια

Στη Δυτική Μακεδονία συναντώνται όλοι οι λιβαδικοί τύποι, υπάρχει εσωτερικός και εξωτερικός νομαδισμός (μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι). Αν και όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε ελλιπής διαχείριση και παρακολούθηση των συστημάτων αυτών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν υποβαθμισμένες λιβαδικές φυτοκοινότητες (υποβοσκημένες-υπερβοσκημένες), οι εκτάσεις αυτές έχουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε, η έλλειψη βόσκησης σε ορισμένα λιβάδια θα οδηγήσει σε αλλοίωση των χαρακτηριστικών με εισβολή και πύκνωση ξυλωδών ειδών.

Στην περιοχή, επίσης, της Κρυσταλλοπηγής καταγράφονται οι περισσότερες ζωικές μονάδες στη Δ. Μακεδονία (1.064). Ο κ. Βραχνάκης είπε, τέλος, ότι από τα προβλήματα που συναντώνται στο θέμα της βοσκοφόρτωσης στα λιβάδια αφορούν τα έργα υποδομής, που ακόμη και σήμερα δεν είναι καταγεγραμμένα πλήρως από τα δασαρχεία.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Δρ Γιάννης Καζόγλου, γεωπόνος – λιβαδοπόνος, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, ο οποίος σημείωσε ότι στο Πάικο υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις αβόσκητες, αχρησιμοποίητες και υποβοσκούμενες, αφού δεν υπάρχουν σχετικές υποδομές. Μίλησε ακόμη και για τις προοπτικές της εκτατικής κτηνοτροφίας και την ανάγκη εκπόνησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης σε συνεργασία με τους χρήστες των λιβαδιών. Σημείωσε, ακόμη, πως το περιβαλλοντικό προφίλ της εκτατικής κτηνοτροφίας, ως εργαλείο προώθησης των τοπικών προϊόντων είναι ανεπαρκής, λόγω των πολλών προβλημάτων.

Προώθηση

Δράσεις και ενέργειες γίνονται και για την προώθηση του κρέατος της κόκκινης φυλής βοοειδών, ώστε να αναδειχθούν και τα άλλα χαρακτηριστικά της. Σχετική ενημέρωση για τις ενέργειες που μπορούν να γίνουν, ώστε το κρέας της κόκκινης φυλής να αποκτήσει ταυτότητα και οι κτηνοτρόφοι να πάρουν την προστιθέμενη αξία του προϊόντος έδωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, Ελευθέριος Γίτσας. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε το κρέας της κόκκινης φυλής να ενταχθεί σε ανάλογο πρόγραμμα που υλοποιεί η Διεπαγγελματική για το αρνί. «Ο συνεταιρισμός θα πρέπει να προχωρήσει και στο επόμενο βήμα που αφορά την οικονομική εκμετάλλευση του κρέατος, να του δώσει ταυτότητα για να βρει τον δρόμο του στην ελληνική αγορά», υπογράμμισε ο κ. Γίτσας.

Ο επιστημονικός σύμβουλος του συνεταιρισμού, αν. καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, Αναστάσιος Μιχαηλίδης, έδωσε, τέλος, κάποια ενδεικτικά αποτελέσματα από την ποσοτική έρευνα για τη συμπεριφορά του καταναλωτή ως προς το κρέας της ελληνικής κόκκινης φυλής Καστοριάς.