Ημερίδα με θέμα «Ελλειμματικό νερό στην ευάλωτη γεωργία της Θεσσαλίας: Ψηφιακές Αειφορικές Εφαρμογές »

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών διοργανώνουν Ειδική Θεματική Ημερίδα με θέμα «Ελλειμματικό Νερό στην Ευάλωτη Γεωργία της Θεσσαλίας: Ψηφιακές Αειφορικές Εφαρμογές», το Σάββατο στις 22 Φεβρουαρίου 2020, στο Αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής Κτηρίου Κατσίγρα, Λάρισα.

Η Ημερίδα θα βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Πράσινου Ταμείου του ΥΠΕΝ, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) Θεσσαλίας και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Την εκδήλωση θα στηρίξουν ο Δήμος Λάρισας, το Επιμελητήριο Λάρισας, o ΣΘΕΒ και το ΓΕΩΤΕΕ. 

Η αγροτική παραγωγή παρουσιάζει υψηλή εξάρτηση από το κλίμα και επηρεάζεται αρνητικά από την αύξηση της κλιματικής μεταβλητότητας και της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, οδηγώντας σε αύξηση των ακραίων κλιματικών φαινομένων.Η διαχρονικά παρατηρούμενη συνδυασμένη αύξηση της θερμοκρασίας και μείωση του νερού σε περιοχές της Νότιας Ευρώπης, όπου ήδη υπάρχει έλλειψη νερού, αναμένεται να έχει προφανείς επιπτώσεις στις χρήσεις γης και στην οικονομία.

Ειδικά σε ημίξηρες και ξηρές περιοχές επηρεάζονται οι υδάτινες μάζες της ξηράς λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Οι εκτιμώμενες βασικές κλιματικές τάσεις για την περιοχή της Μεσογείου είναι η συνεχήςαύξηση της θερμοκρασίας, η παρατεταμένη ξηρότητα του κλίματος με μείωση του νερού της τάξης του 20% και η ενίσχυση των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως πλημμύρες, ξηρασίες, καύσωνες και δασικές πυρκαγιές.

Η γεωργία δεν αποτελεί σήμερα αντικείμενο βέλτιστης διαχείρισης σχετικά με την τρέχουσα φυσική κλιματική μεταβλητότητα λόγω των πολιτικών που ακολουθούνται, αλλά και της τεχνολογίας και των πρακτικών, που (δεν) εφαρμόζονται. Ωστόσο, μια πιο επικαιροποιημένη επιλογή πολιτικών, πρακτικών και τεχνολογιών αναμένεται να περιορίσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την ευπάθεια και τρωτότητα της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή, ειδικότερα σε ημίξηρες περιοχές, όπως η Θεσσαλία.