Σε “έξυπνο” σημείο της Αθήνας μετατρέπει τον Εθνικό Κήπο η Inagros (φώτο & video)

«Μέσω δορυφορικής εικόνας, ο γεωπόνος θα μπορεί να ανατρέχει πολύ γρήγορα σε κάθε σημείο για να δει τι έχει γίνει και τι διαδικασίες έχουν πραγματοποιηθεί»

Η Inagros μετατρέπει τον εθνικό κήπο σε «έξυπνο σημείο» της Αθήνας (φώτο & video)

Mια περιήγηση στην «έξυπνη» ελληνική πρωτεύουσα είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει η «ΥΧ», με συνοδό τον Αντρέα Ζερκούλη, εκπρόσωπο της εταιρείας αγροτικής τεχνολογίας Inagros. Συγκεκριμένα, βρεθήκαμε στον εθνικό κήπο για να ανακαλύψουμε τον τρόπο με τον οποίο αισθητήρες, που χρησιμοποιούνται σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, θα καταστήσουν τον εθνικό κήπο ένα έξυπνο σημείο της πόλης. Η ομάδα του Inagros, η οποία επιλέχτηκε μετά από διαγωνισμό ως εκείνη με την καλύτερη ιδέα για τη μετατροπή του κήπου, εγκατέστησε σε 12 διαφορετικά σημεία αισθητήρες εδάφους, με απώτερο σκοπό τη διαχείριση του πρασίνου και των φυτών που υπάρχουν στον κήπο. Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο Ανδρέας, «το σύστημα που χρησιμοποιούμε λέγεται Inagros urban και μέσω αυτού συλλέγονται δεδομένα θερμοκρασίας και υγρασίας εδάφους και αέρα, καθώς και θερμοκρασία φυλλώματος, ενώ η εγκατάσταση των κόμβων έγινε σε σημεία, τα οποία ορίστηκαν από τον γεωπόνο του κήπου ως τα πιο προβληματικά. Τα δεδομένα που συλλέγονται στέλνονται σε σταθμούς, οι οποίοι επικοινωνούν με την πλατφόρμα που έχουμε δημιουργήσει».

Όπως μας εξηγεί ο εκπρόσωπος της Inagros, μέσω της πλατφόρμας ο γεωπόνος έχει τη δυνατότητα να καταγράφει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, όπως τι έχει καλλιεργηθεί, πότε φυτεύτηκε, αλλά και τι εφόδια έχουν χρησιμοποιηθεί, όπως το λίπασμα. Επίσης, ο γεωπόνος μπορεί να θέσει στην πλατφόρμα τις συνθήκες εκείνες που είναι ευνοϊκές για την εμφάνιση ασθενειών και να ειδοποιηθεί αυτόματα από την πλατφόρμα, τη στιγμή που θα αναπτυχθούν οι συγκεκριμένες συνθήκες.

Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, ο γεωπόνος του κήπου έχει τη δυνατότητα να οργανώνει το πρόγραμμα ανά ημέρα, εβδομάδα ή μήνα, αλλά και να αναθέτει κατευθείαν μέσα από την πλατφόρμα εργασίες στους κηπουρούς και στους άλλους εργαζομένους με συγκεκριμένη ημερομηνία, ώρα και χώρο που πρέπει να γίνει η εργασία. Η ανάθεση της εργασίας αποστέλλεται στον υπεύθυνο με ένα απλό sms, ξεπερνώντας το εμπόδιο της μη χρήσης έξυπνων κινητών από ορισμένους ανθρώπους. Ο Ανδρέας αναφέρει ότι «οι εργαζόμενοι έχαναν σημαντικό χρόνο από τη δουλειά τους για την ανάθεση των εργασιών και για το πότε θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Οπότε, ουσιαστικά τους δώσαμε ένα σύνολο εργαλείων, το οποίο μπορεί να κάνει πιο εύκολη και αποδοτική τη δουλειά τους, αλλά και να την εξελίξει».

Οφέλη

Σκοπός του συγκεκριμένου συστήματος είναι να γίνει αποδοτική διαχείριση του πρασίνου στον εθνικό κήπο, να βοηθήσει τους εργαζόμενους στη δουλειά τους, αλλά και να πραγματοποιείται, όσο αυτό είναι δυνατόν, ορθολογική χρήση του νερού. «Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να αυτοματοποιούνται οι διαδικασίες ως προς τη διαχείριση του πρασίνου, αλλά και του προσωπικού. Να δημιουργηθεί, δηλαδή, ένα μοτίβο πρακτικών από τον γεωπόνο για όλη τη χρονιά, το οποίο η πλατφόρμα θα κάνει πράξη αυτόματα. Επομένως, ο γεωπόνος θα ξοδέψει χρόνο μία φορά και έπειτα θα το παρακολουθεί. Επίσης, στόχος μας είναι να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε στο πότισμα, καθώς ο εθνικός κήπος διαθέτει ένα αρκετά παλιό σύστημα άρδευσης. Μέσω δορυφορικής εικόνας, ο γεωπόνος θα μπορεί να ανατρέχει πολύ γρήγορα σε κάθε σημείο για να δει τι έχει γίνει και τι διαδικασίες έχουν πραγματοποιηθεί», τονίζει ο Ανδρέας, ο οποίος επισημαίνει ότι «οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργαζόμαστε στον εθνικό κήπο είναι ιδιαίτερα δεκτικοί στο να χρησιμοποιήσουν το σύστημα και την πλατφόρμα».

Athens digital Lab

Επικεφαλής για την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος, η οποία αναμένεται να διαρκέσει έναν χρόνο, είναι ο Δήμος Αθηναίων και το εκκολαπτήριο Athens digital Lab, οι οποίοι επέλεξαν ποια σημεία της πόλης θα βοηθήσουν. Ο Ανδρέας τονίζει ότι «εφόσον το σύστημα φανεί χρήσιμο και προφανώς δείξει και τα αποτελέσματα που έχουμε θέσει ελπίζουμε να μείνει στον κήπο για πολλά χρόνια και να αρχίσουμε να το επεκτείνουμε και σε άλλες εγκαταστάσεις του ίδιου δήμου».