Ηνωμένο Βασίλειο: Χρηματοδότηση καινοτόμων έργων στον αγροδιατροφικό τομέα

Επενδύσεις σε καινοτόμες εφαρμογές στον αγροδιατροφικό τομέα πραγματοποιεί το Ηνωμένο Βασίλειο, με απώτερο στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Πιο συγκεκριμένα, ένα καινοτόμο έργο στο Νότιγχαμ, που μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε καθαρές ζωοτροφές, είναι ένα από τα εννιά πρωτοποριακά έργα γεωργικής τεχνολογίας που πρόκειται να επωφεληθούν από κρατική χρηματοδότηση, ύψους 24 εκατομμυρίων λιρών.

Η υπουργός Επιστημών, Έρευνας και Καινοτομίας, Αμάντα Σόλογουεϊ, ανέφερε ότι «από τη ρομποτική που βοηθά τους αγρότες μας στη συλλογή φρούτων, μέχρι την τεχνολογία που μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε καθαρές ζωοτροφές, τα απίστευτα έργα που υποστηρίζουμε αντιπροσωπεύουν το μέλλον της γεωργίας. Δημιουργικές ιδέες που θα επιταχύνουν τη μετάβασή μας στην καθαρή παραγωγή μηδενικών αποβλήτων, θα ενισχύσουν τις θέσεις εργασίας και θα προωθήσουν την οικονομική ανάκαμψη του Ηνωμένου Βασιλείου».

Άλλα έργα που λαμβάνουν χρηματοδότηση περιλαμβάνουν το πρώτο αυτόνομο σύστημα ανάπτυξης στον κόσμο, με επικεφαλής τα Optimal Labs στο Λονδίνο, το οποίο θα λάβει πάνω από 2 εκατομμύρια λίρες για την παροχή αυτόνομης τεχνολογίας που ελέγχει το κλίμα, την άρδευση και τον φωτισμό, επιτρέποντας την καλλιέργεια οποιασδήποτε ποικιλίας καλλιεργειών σε οποιαδήποτε τοποθεσία.  Αυτό θα αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα παραγωγής και την αποδοτικότητα των πόρων στα υπάρχοντα θερμοκήπια του Ηνωμένου Βασιλείου, συμβάλλοντας στην προστασία του συστήματος τροφίμων της χώρας από την κλιματική αλλαγή και την αύξηση του πληθυσμού.

Ένα ακόμη έργο, με επικεφαλής τη Saga Robotics στο Λίνκολν, θα λάβει περίπου 2,5 εκατομμύρια λίρες για να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη παγκοσμίως επίδειξη ρομποτικής και αυτόνομων τεχνολογιών σε ένα αγρόκτημα. Τα ρομπότ θα βοηθήσουν τους αγρότες εκτελώντας βασικές διαδικασίες όπως η συλλογή, η συσκευασία φρούτων και η θεραπεία καλλιεργειών για τη μείωση των κρίσιμων παρασίτων και ασθενειών. Αυτό θα βοηθήσει στην παροχή μιας πιο αποτελεσματικής προσφοράς τροφίμων με φθηνότερο κόστος, επιτρέποντας στους αγρότες να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην ευρύτερη λειτουργία των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεών.