IPCC: Μακριά από τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα παραμένει ο πλανήτης

Ο αγροτικός τομέας μπορεί να δώσει τη λύση

Το 2015, οι υπογράφοντες τη Συμφωνία-ορόσημο του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή υποσχέθηκαν να εργαστούν για την επίτευξη ενός στόχου διατήρησης της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα – και ιδανικά στους 1,5°C.

Έξι χρόνια αργότερα, νέα έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 4 Απριλίου, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες των ειδικών, οι οποίοι μας προειδοποιούσαν εδώ και αρκετό καιρό: Ο πλανήτης δεν βρίσκεται καν κοντά στις μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που απαιτούνται για την επίτευξη των φιλοδοξιών του Παρισιού.

Μέχρι στιγμής, τα επίπεδα των επενδύσεων για τη στήριξη της αναγκαίας μετάβασης κρίνονται ανεπαρκή. Τα μεγαλύτερα επενδυτικά κενά, σύμφωνα με την έκθεση, εντοπίζονται στον αγροτικό τομέα. Όπως αναφέρεται, οι επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν κατά τρεις με έξι φορές πάνω από τα σημερινά επίπεδα, εάν θέλουμε να έχουμε την ευκαιρία να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Όπως προκύπτει, ο πρωτογενής τομέας έχει το περιθώριο να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον μετριασμό της κλιματικής κρίσης. «Ο αγροτικός τομέας, τα δάση και η φύση μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Η νέα έκθεση της IPCC δείχνει ότι η σωστή διαχείριση της χρήσης γης μπορεί να είναι μία από τις πιο οικονομικές μεθόδους, έχοντας μεγάλη συνεισφορά ακόμη και με σχετικά λίγα χρήματα», δηλώνει ο Alexander Popp, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης στο κεφάλαιο για τη χρήση γης.

«Ο περιορισμός της κτηνοτροφίας, η προστασία και η αναδάσωση των δασών και η διατήρηση και εκ νέου διαβροχή των τυρφώνων, για παράδειγμα, θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, τα εδάφη και τα φυτά μπορούν ακόμη και να απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Φυσικά, πρέπει επίσης να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε τεχνολογίες που επεκτείνουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, μόνο εάν ταυτόχρονα διασφαλίσουμε στοχευμένη και βιώσιμη διαχείριση της γης και προστασία της φύσης, μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο των καθαρών μηδενικών εκπομπών μέχρι τα μέσα του αιώνα», καταλήγει ο ίδιος.